Na vaši adresu nedoručujeme naše zásilky
Z důvodu zákonů a regulací, které jsou platné ve vaší zemi, nejsme schopni doručit naše produkty do vaší země. Pokud máte jakékoliv otázky, tak nás neváhejte kontaktovatRádi vám pomůžeme
Máte otázky ohledně našich produktů či obsahu? Pak nás neváhejte kontaktovat.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usŽádné produkty
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usObsah:
Oregano je důležitým členem čeledi hluchavkovité a jedná se o velice oblíbenou kulinářskou bylinku. Nicméně oregano může posloužit i jinak než jako ingredience ve vašich oblíbených receptech. V našem článku se podíváme na to, jaký vliv by tato bylinka mohla mít na naše zdraví.
Mnoho z nás zná oregano jako jednoduchou a chutnou bylinku, kterou můžeme nalézt v mnoha receptech. Nicméně tato bylinka je daleko víc než pouhé ochucovadlo ve španělské, italské a francouzské kuchyni. Ve skutečnosti by mohla podpořit naše zdraví díky širokému výběru antioxidantů, vitamínů, minerálů a terpenů.
Nicméně předtím, než se podíváme na potenciální zdravotní výhody oregana, tak se pojďme podívat na základní vlastnosti této rostliny, jako je například to, jak vypadá, jak roste a jaké různé odrůdy existují.
Oregano (Origanum vulgare) je vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovité, která přirozeně roste na Severní polokouli. Jakmile se zpracuje, tak vypadá jako zelené vločky, nicméně v přírodě produkuje krásné fialové květy. Kromě toho některé druhy oregana se pěstují kvůli květům, které propůjčí své barvy venkovním zahradám.
Tato rostlina se využívala již ve starověkém Řecku a Římě, kdy oba dva tyto národy spojovaly oregano se štěstím a radostí. Jakmile se podíváme na možný vliv této bylinky na lidské zdraví, tak pochopíte proč.
Již jsme zmínili, že oregano se přirozeně vyskytuje na celé Severní polokouli, ale vždycky tomu tak nebylo. Tato rostlina pochází původně ze Středomoří a preferuje hodně slunce a vyšší teploty. Nicméně i přesto se jí daří v chladnějším podnebí. Vždy je ale dobré ji sklidit před nástupem zimy.
Oregano je také známé pod jménem Dobromysl a v angličtině pod názvem wild nebo sweet marjoram. Toto často způsobuje mnoho zmatků, jelikož majoránka je název jiné bylinky, která je daleko sladší než oregano a neobsahuje stejnou směs terpenů. Jedná se tak o dvě různé rostliny a pokud budete chtít koupit oregano v obchodě, tak si kupte pytlík s názvem oregano.
Oregano vděčí svým potenciálním účinkům na lidské zdraví široké škále vitamínů, minerálů a terpenů, které tvoří jeho chemickou strukturu. Níže naleznete různé účinky, které jsou podpořeny vědeckou literaturou.
Nejprve se pojďme podívat na slibné antibakteriální účinky, které byly zkoumány ve dvou studiích. Studie z roku 2018 zkoumala baktericidní vlastnosti oreganového oleje proti několika infekcím.[1] Po třech dnech podávání tohoto oleje si vědci všimli pojítka mezi oreganovým olejem a sníženou bakteriální náloží.
Tyto výsledky jdou ruku v ruce s podobnou studií, která byla publikovaná o rok později v časopise Foodborne Pathogens and Disease.[2] Dvě hlavní složky v oreganu (carvacrol a thymol) vykazují antimikrobiální aktivitu proti bakterii Staphylococcus aureus, což je velice zákeřná bakterie.
Oregano obsahuje sofistikovanou směs přírodních sloučenin, které interagují s různými biologickými funkcemi v našem těle. Studie z roku 2019 poukazuje na to, že tyto sloučeniny by mohly pomoci potlačit zánět v GI traktu u myší, na což poukazují výsledky kontrolované studie, která použila 0,2% tymiánový olej a 0,1% oreganový olej.[3]
Společná studie vědců z Číny se snažila charakterizovat antioxidační vliv různých esenciálních olejů obsažených v oreganu.[4] Jejich výsledky poukazují na slibnou spojitost mezi konzumací oregana a sníženým poškozením v těle, které bylo způsobené volnými radikály. Dále poznamenávají, že nejúčinnějšími látkami byly thymol a carvacrol.
Oregano se k ovlivnění našeho zdraví nejčastěji používá dvěma metodami: orální konzumací a lokální aplikací. Dobrou zprávou je, že první metoda užívání nejspíše nemá žádné vedlejší účinky, jelikož oregano nejčastěji konzumujeme společně s dalšími potravinami a dávka je poměrně nízká.
Nicméně je dobré poznamenat, že studie zkoumající škodlivé účinky oregana stále probíhají. Proto se mějte na pozoru a jestliže si všimnete některých vedlejších účinků (bolest břicha, nevolnost, únava), tak přestaňte okamžitě oregano užívat.
Co se lokální aplikace týká, tak i vedlejší účinky takto použitého oregana jsou stále součástí studií. Je proto vhodné aplikovat malé množství esenciálního oleje na méně citlivou oblast kůže. Pokud nedojde k žádné reakci, tak můžete začít používat tento produkt podle návodu k použití.
Zdá se, že by oregano mohlo pomoci s celkovým zdravím, a tudíž může být užitečnější než jako pouhé dochucovadlo. Od jeho možného vlivu na bakteriální aktivitu přes obsah antioxidantů, tato bylinka toho může nabídnout daleko více, než může být na první pohled zřejmé.
Nicméně klíčem, stejně jako u jiných prospěšných rostlin či jídel, je vyvážený přístup. Nemusíte si dělat starosti s dochucováním každého jídla, ale existuje několik jídel, které vyloženě volají po příjemné chuti oregana.
Je bez debat, že vysoký obsah vitamínu K a dalších minerálů a terpenů může vylepšit vaši cestu za vyváženým životním stylem. Pokud vám tedy oregano nechutná, tak vězte, že tyto hlavní sloučeniny v oreganu můžete také nalézt v populárních doplňcích stravy, jako je náš vlastní CBD Immune Booster produkt.
Pokud si chcete vyzkoušet vliv přírodních sloučenin na vlastní kůži, tak si prohlédněte obchod společnosti Cibdol pro širokou nabídku vysoce kvalitních doplňků stravy. Pokud si chcete přečíst více o esenciálních olejích a fytochemikáliích, tak navštivte naši CBD Encyklopedii.
[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Published October 5, 2018. [Zdroj]
[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Published 2011. [Zdroj]
[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Published 2019. [Zdroj]
[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Published 2017. [Zdroj]
[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Published October 5, 2018. [Zdroj]
[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Published 2011. [Zdroj]
[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Published 2019. [Zdroj]
[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Published 2017. [Zdroj]