Na vaši adresu nedoručujeme naše zásilky
Z důvodu zákonů a regulací, které jsou platné ve vaší zemi, nejsme schopni doručit naše produkty do vaší země. Pokud máte jakékoliv otázky, tak nás neváhejte kontaktovatRádi vám pomůžeme
Máte otázky ohledně našich produktů či obsahu? Pak nás neváhejte kontaktovat.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usŽádné produkty
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usFlavony jsou velkou podskupinou flavonoidů, kterou momentálně zkoumáme kvůli jejich biologické aktivitě u lidí. Flavony lze definovat podle rozdílností v jejich molekulární struktuře. Flavony se nacházejí hlavně v rostlinách, které mají bílé či krémové květy a fungují jako přirozené pesticidy. Dále mohou pomoci modulovat bakterie a houby v kořenovém systému. Několik jídel také obsahuje flavony.
Flavony jsou klasifikovány jako bezbarvé sloučeniny, ale mohou ovlivnit rostlinný pigment, pokud jsou spojeny s dalšími chemickými sloučeninami.
Existuje několik typů flavonů, ale mezi nejběžnější patří:
• Apigenin O-glykosidy
Květ heřmánku, petržel, máta a listy čekanky.
• Apigenin C-glykosidy
Rooibos, bergamotová šťáva, mandarinková šťáva, cizrna a pšenice.
• Luteolin
Šalvěj, špenát, Čínský celer, kiwi a semena senovky řecké.
I když se vědci pokoušejí o izolování několika flavonů, jejich přesný vliv na lidskou fyziologii ještě není známý. Jejich biologická dostupnost, absorpce a metabolismus flavonů jsou momentálně předmětem několika studií. Předběžné výsledky naznačují, že flavonoidy mohou ovlivnit oxidativní stres, riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a také pro-zánětlivou signalizaci.
Mikronizované flavonoidy vykázaly pozitivní výsledky v randomizované klinické studii. Padesát pacientů bylo léčeno flavonoidy, aby bylo vidět, jaký účinek mají sloučeniny na krvácení z vnitřních hemoroidů. Vědci zjistili, že pacienti léčeni flavonoidy vykazovali „rychlé zastavení krvácení a snížené riziko relapsu“.[1]
Sedm mužů a sedm žen se zúčastnilo studie v roce 1999 v Institutu pro bezpečnost potravin a toxikologii v Dánsku. Pomocí petrželky, zdroje potravy bohaté na apigenin/apigenin O-glykosid, vědci sledovali vliv flavonu na oxidační stres. Výsledky spolu s pečlivě kontrolovanou stravou ukázaly, že „petržel částečně“ ovlivňovala enzymy a biomarkery podílející se na oxidačním poškození.[2]
Studie in vitro o prozánětlivé signalizaci a dopadu flavonů zjistila, že mohou inhibovat expresi zánětlivých genů. Apigenin i luteolin „selektivně blokují“ dráhy aktivity, „prokazující funkční diverzitu“, která vyžadovala další zkoumání.[3]
Studie z roku 1998 zveřejněná v Americkém časopise Clinical Nutrition zkoumala účinek kvercetinu a apigeninu u zdravých dobrovolníků. Studie dospěla k závěru, že zatímco koncentrace flavonů in vitro měla antiagregační účinky, výsledky in vivo nikoli. Potenciální dopad dietních flavonů vyžaduje další zkoumání.[4]
Z důvodu nedostatku studií, které se flavony zabývají, nemáme mnoho informací o možných vedlejších účincích. Existují předběžné studie, které naznačují, že nadměrné užívání flavonů může vést k inhibici jaterních enzymů (cytochrom P450). Vzhledem k tomu, že mechanismus účinku flavonů je převážně neznámý, je potřeba dalších studií.
[1] Misra, M. C., & Parshad, R. (2000). Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids. British Journal of Surgery, 87(7), 868–872. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.2000.01448.x [Zdroj]
[2] Nielsen, S. E., Young, J. F., Daneshvar, B., Lauridsen, S. T., Knuthsen, P., Sandström, B., & Dragsted, L. O. (1999). Effect of parsley (Petroselinum crispum) intake on urinary apigenin excretion, blood antioxidant enzymes and biomarkers for oxidative stress in human subjects. British Journal of Nutrition, 81(6), 447–455. https://doi.org/10.1017/s000711459900080x [Zdroj]
[3] Ruiz, P. A., & Haller, D. (2006). Functional Diversity of Flavonoids in the Inhibition of the Proinflammatory NF-κB, IRF, and Akt Signaling Pathways in Murine Intestinal Epithelial Cells. The Journal of Nutrition, 136(3), 664–671. https://doi.org/10.1093/jn/136.3.664 [Zdroj]
[4] Janssen, K., Mensink, R. P., Cox, F. J., Harryvan, J. L., Hovenier, R., Hollman, P. C., & Katan, M. B. (1998). Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. The American Journal of Clinical Nutrition, 67(2), 255–262. https://doi.org/10.1093/ajcn/67.2.255 [Zdroj]
[1] Misra, M. C., & Parshad, R. (2000). Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids. British Journal of Surgery, 87(7), 868–872. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.2000.01448.x [Zdroj]
[2] Nielsen, S. E., Young, J. F., Daneshvar, B., Lauridsen, S. T., Knuthsen, P., Sandström, B., & Dragsted, L. O. (1999). Effect of parsley (Petroselinum crispum) intake on urinary apigenin excretion, blood antioxidant enzymes and biomarkers for oxidative stress in human subjects. British Journal of Nutrition, 81(6), 447–455. https://doi.org/10.1017/s000711459900080x [Zdroj]
[3] Ruiz, P. A., & Haller, D. (2006). Functional Diversity of Flavonoids in the Inhibition of the Proinflammatory NF-κB, IRF, and Akt Signaling Pathways in Murine Intestinal Epithelial Cells. The Journal of Nutrition, 136(3), 664–671. https://doi.org/10.1093/jn/136.3.664 [Zdroj]
[4] Janssen, K., Mensink, R. P., Cox, F. J., Harryvan, J. L., Hovenier, R., Hollman, P. C., & Katan, M. B. (1998). Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. The American Journal of Clinical Nutrition, 67(2), 255–262. https://doi.org/10.1093/ajcn/67.2.255 [Zdroj]