Na vaši adresu nedoručujeme naše zásilky
Z důvodu zákonů a regulací, které jsou platné ve vaší zemi, nejsme schopni doručit naše produkty do vaší země. Pokud máte jakékoliv otázky, tak nás neváhejte kontaktovatRádi vám pomůžeme
Máte otázky ohledně našich produktů či obsahu? Pak nás neváhejte kontaktovat.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usŽádné produkty
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usFlavanony jsou jednou ze šesti podskupin fytochemikálií, které nazýváme flavonoidy.
Mezi flavanony řadíme například hesperetin, eriodictyol a naringenin. Tyto terpeny můžeme nalézt v různých rostlinách a citrusech. Prvotní buněčné, zvířecí a lidské studie zjistily, že tyto flavanony mají slibný terapeutický potenciál.
Rostliny produkují flavanony jako sekundární metabolity[1]. Tyto molekuly mohou rostlinu ochránít proti řadě vnějších hrozeb, jako je mráz, sucho a mikrobiální patogeny. Dále mohou pomoci s přilákáním prospěšného hmyzu, který pomůže s opylováním. Flavanony můžeme nalézt téměř ve všech částech rostliny, od větví, stonků, kůry a listů, až po kořeny, květy, plody, slupky a rhizomy.
Pokud vás zajímá možný vliv flavanonů na lidský organismus, tak pokračujte ve čtení.
Flavanony jsou bezbarvé ketony. Na rozdíl od flavonoidů nejsou rostlinnými pigmenty.
Flavanony můžeme převážně nalézt v citrusech, ale jsou přítomny i v jiných typech rostlin. V relativně vysoké koncentraci je můžeme nalézt v artičoku, grapefruitu, pomeranči, limetce, citronu a sušeném oreganu.
Prvotní výzkum naznačuje, že flavanony mají důležité účinky, které by mohly pomoci s běžnými nemocemi, které souvisejí s vysokým věkem. Konzumace většího množství těchto molekul by mohla pomoci zlepšit zdraví ve stáří[2].
Výzkum prozatím naznačuje následující účinky:
• Zlepšení kognitivních funkcí
• Proti-zánětlivé účinky
• Antioxidační účinky
• Protinádorové účinky
• Schopnost ochránit srdce
Pojďme se nyní podívat na jednotlivé studie a výzkumy ve větším detailu.
Existuje studie, která naznačuje, že flavonoidy obecně mají řadu vlastností, které mohou zlepšit kognitivní funkce u dospělých, kteří trpí kognitivní poruchou a nebo neurodegenerativním onemocněním. Autoři tuto studii[3] publikovali v časopise The American Journal of Clinical Nutrition a tato studie se specificky věnuje flavanonům a snaží se zjistit, zda jejich účinky přispívají k lepšímu zdraví u zdravých starších lidí.
Vědci vypracovali náhodnou, dvojitě zaslepenou, placebem kontrolovanou studii s cílem prozkoumat vliv pomerančového džusu s vysokým obsahem flavonoidů na kognitivní funkce. Studie se účastnilo 37 starších lidí. Vědci rozdělili pacienty do dvou skupin. Jedna skupina obdržela 100% pomerančový džus s vysokým obsahem flavanonů (305 mg) a druhá skupina obdržela pomerančový nápoj s nízkým obsahem flavononů (37 mg). Po osmi týdnech konzumace došlo k prohození skupin.
Vědci zaregistrovali zvýšení kongitivních funkcí po konzumaci džusu s vysokým obsahem flavanolů již po osmi týdnech konzumace a to bez vedlejšího vlivu na náladu nebo krevní tlak.
Zánět a oxidativní stres může předcházet mnohým onemocněním včetně rakoviny, neurodegenerativních a kardiovaskulárních onemocnění. Oxidativní stres je výsledkem práce takzvaných volných radikálů. Tyto atomy hledají v našem těle volný elektron a díky tomu způsobují poškození v našich buňkách, proteinech a DNA.
Flavanony - konkrétně hesperetin - nejspíše funguje jako antioxdant a může tak pomoci zneškodnit tyto radikály, neutralizovat jejich hrozbu a snížit tak vznik zánětů.
Nicémně hesperetin se nestará pouze o zneškodnění volných radikálů, ale také pomáhá zlepšit antioxidační ochranu buněk[4].
Studie[5] vypracovaná na zvířecím modelu, která byla publikovaná v časopise Pharmacological Research také zjistila, že hesperetin navozuje signifikantní proti-zánětlivé účinky v případě zánětu ucha u myší.
Další buněčný výzkum zjistil, že flavanony mají proti-zánětlivé účinky díky interakci s enzymy COX-1 a COX-2. Tyto enzymy produkují prostaglandiny, což jsou zánětlivé lipidy, které navozují zánět, bolest a horečku.
Zdá se, že hesperetin pomáhá cílit na nádorové buňky několika způsoby. Studie[6] publikovaná v časopise Life Sciences detailně popisuje, že flavanony mohou navodit apoptózu cílením na několik buněčných proteinů. Apoptóza, neboli programovaná buněčná smrt, se běžně vyskytuje u normálních buněk, které začnou být nefunkční. Nicméně rakovinné buňky se vyhýbají tomuto procesu a díky tomu mohou přežít a dál se šířit.
Kromě navození tohoto důležitého mechanismu, flavanony mohou také pomoci zabránit šíření rakoviny (tvorbě metastází) díky cílením na enzym COX-2.
Doplňky stravy s obsahem hesperetinu mohou být prospěšné i pro zdraví vašeho srdce. Výzkum[7] publikovaný v časopise BioMed Central naznačuje, že tento flavanon může regulovat LDL v lidských játrech.
LDL, neboli nízkodenzitní lipoprotein, je "špatným" typem cholesterolu, který se nanáší na stěny tepen. Hesperetin by mohl snížit koncentraci LDL v krvi a snížit tak riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.
Obecně se věří, že flavanony jsou bezpečné molekuly. Jsou obsaženy v několika oblíbených potravinách a jsou tak součástí denního příjmu potravin řady populací.
[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Zdroj]
[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Zdroj]
[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Zdroj]
[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Zdroj]
[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Zdroj]
[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Zdroj]
[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Zdroj]
[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Zdroj]
[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Zdroj]
[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Zdroj]
[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Zdroj]
[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Zdroj]
[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Zdroj]
[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Zdroj]