Přespání: Příčiny, zdravotní rizika a jak se mu vyhnout.

Published:

Přespávání může být stejně problematické jako nedostatek spánku a pochopení příčin a důsledků pravidelného přespávání je pro udržení zdravého životního stylu zásadní. V tomto příspěvku se budeme věnovat příčinám a důsledkům zaspávání, včetně zdravotních potíží, které k němu mohou přispívat, a také souvisejícím zdravotním rizikům.

Obsah:

  1. Příčiny nadměrného spánku
    1. Spánková apnoe a její vliv na nadměrné spaní
    2. Role narkolepsie v nadměrném spánku
    3. Problémy s duševním zdravím přispívající k nadměrnému spánku
    4. Další základní zdravotní problémy
  2. Zdravotní rizika spojená s nadměrným spánkem
    1. Riziko cukrovky v důsledku prodloužené doby spánku
    2. Srdeční onemocnění souvisí s nadměrným spánkem
    3. Příznaky úzkosti zhoršené nadměrným spánkem
  3. Poruchy ovlivňující kvalitu spánku
    1. Hlasité zvuky přerušují přirozený spánkový cyklus
    2. Vliv jasného světla na produkci melatoninu
    3. Spotřeba kofeinu brání snadnému usínání
    4. Chronická bolest a kvalita spánku
    5. Syndrom neklidných nohou ovlivňující fáze hlubokého spánku
  4. Jak se vyhnout přespávání a zlepšit spánkové návyky
    1. Pravidelné cvičení a pobyt na slunci pro lepší regulaci spánku
    2. Důsledný režim před spaním pro zajištění správné regenerace
    3. Omezení času stráveného u obrazovky pro snížení expozice modrému světlu
    4. Tipy pro vytvoření prostředí vhodného pro spánek
  5. Zvládání nadměrného spánku při depresi a problémech s duševním zdravím
    1. Vyhýbání se zdřímnutí pro lepší zotavení duševního zdraví
    2. Zařazení krátkých zdřímnutí do denního režimu
  6. Zdřímnutí bez přehnaného spánku
    1. Nastavení budíků pro efektivní zdřímnutí při napájení
    2. Nalezení pohodlné polohy pro krátký odpočinek
    3. Vytvoření ideálního prostředí pro výkonné zdřímnutí
  7. Časté dotazy týkající se přespávání
    1. Co s člověkem dělá nadměrné spaní?
    2. Jaké problémy způsobují nadměrné spaní?
    3. Co je to přehled nadměrného spánku?
    4. Je špatné spát 12 hodin?
  8. Závěr

Budeme se zabývat zdravotními potížemi, jako je spánková apnoe a narkolepsie, které mohou přispívat k delšímu spánku, a také psychickými problémy, které mohou zhoršovat zaspávání. Dále probereme možná zdravotní rizika spojená s nadměrným spánkem, jako je cukrovka a srdeční choroby.

Kromě toho se dozvíte o poruchách ovlivňujících kvalitu vašeho spánku - od hlasitého hluku po konzumaci kofeinu -, které mohou mít za následek špatnou regeneraci. Nakonec vám poskytneme cenné tipy, jak se vyhnout zaspávání tím, že zlepšíte své spánkové návyky pravidelným cvičením, důsledným dodržováním režimu před spaním, omezením času stráveného u obrazovky před spaním; a zároveň se budeme zabývat technikami power-neppingu, aniž byste se stali obětí prodlouženého podřimování.

Přespání

Příčiny nadměrného spánku

Přespání, tedy pravidelný spánek delší než doporučených 7 až 9 hodin za noc, může být způsobeno různými faktory. Pro účinné řešení tohoto problému a zlepšení celkové kvality spánku je zásadní pochopit jeho příčinu.

Spánková apnoe a její vliv na nadměrné spaní

Spánková apnoe, běžná porucha spánku charakterizovaná opakovanými přerušeními dýchání během spánku, může vést k nadměrné denní ospalosti a prodlouženému spánku. Obstrukční spánková apnoe (OSA), ke které dochází při zablokování dýchacích cest během spánku, je spojena zejména s přespáváním, protože narušuje normální regenerační procesy během noci. Pokud se domníváte, že příčinou vašeho nadměrného spánku (dlouhého spánku) může být OSA nebo jiná forma spánkové apnoe, doporučujeme vyhledat odborníka na spánkovou medicínu, který vás vyšetří.

Role narkolepsie v nadměrném spánku

Dalším možným viníkem nadměrného spánku je narkolepsie. Tato neurologická porucha způsobuje náhlé záchvaty hlubokého spánku v nevhodnou dobu během dne v důsledku nepravidelnosti cyklů REM - což často vede k tomu, že se postižení cítí unavení, přestože si v noci dostatečně odpočinou. Správná diagnóza od zdravotnického pracovníka pomůže určit, zda k vašemu dlouhému spánku nepřispívá narkolepsie.

Problémy s duševním zdravím přispívající k nadměrnému spánku

K narušenému spánkovému režimu a nadměrné ospalosti přispívají také duševní poruchy, jako jsou deprese a úzkost. V některých případech může hypersomnie vést k tomu, že jedinci spí delší dobu - až 20 hodin denně. Pokud se domníváte, že vaše duševní zdraví ovlivňuje váš spánek, je nezbytné vyhledat odbornou radu poskytovatele zdravotní péče nebo terapeuta.

Další základní zdravotní problémy

Kromě výše uvedených faktorů mohou k delšímu spánku vést i další zdravotní potíže, jako jsou poruchy cirkadiánního rytmu, chronická bolest, syndrom neklidných nohou a některé léky. Dodržování pravidelného spánkového režimu a sledování jakýchkoli změn ve vašich zvyklostech prostřednictvím spánkového deníku pomůže identifikovat potenciální spouštěče přespávání. Diskuse o těchto zjištěních s lékařem umožní určit, zda k tomuto chování nepřispívají skryté zdravotní problémy.

Tipy pro identifikaci příčin nadměrného spánku:

  • Dodržujte pravidelný režim před spaním a budíček každý den.
  • Zaznamenávejte veškeré změny spánkového chování pomocí záznamu spánkových návyků.
  • Vyhněte se konzumaci kofeinu před spaním, který by mohl narušit noční regenerační procesy.
  • Konzultujte se zdravotnickými pracovníky případné diagnózy související konkrétně s výše uvedenými diagnózami (např. OSA).

Příčiny zaspání jsou složité a mnohostranné, ale jejich pochopení je pro zvládnutí tohoto stavu zásadní. Je nezbytné uvědomit si zdravotní problémy, které mohou vzniknout v důsledku delšího spánku.

Zdravotní rizika spojená s nadměrným spánkem

Trvalý spánek delší než doporučených 7 až 9 hodin za noc může vést k několika zdravotním komplikacím. Mezi tato zdravotní rizika patří cukrovka, srdeční choroby, zvýšené riziko úmrtí, příznaky úzkosti, nízká hladina energie, problémy s pamětí a komplikace spojené s bolestmi zad. V této části se budeme zabývat některými nejčastějšími zdravotními problémy spojenými s pravidelným přespáváním.

Riziko cukrovky v důsledku prodloužené doby spánku

Výzkum ukázal, že u osob, které spí dlouho, je vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu než u těch, které spí normálně. Dlouhodobý spánek může narušit regulaci hladiny cukru v krvi, a tím zvýšit riziko vzniku cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění.

Srdeční onemocnění souvisí s nadměrným spánkem

Pravidelné přespávání může také zvýšit pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění. Studie zjistily, že u lidí, kteří trvale spí více než devět hodin denně, se častěji vyskytuje kalcifikace koronárních tepen, což je časný ukazatel možných srdečních problémů v budoucnu.

Příznaky úzkosti zhoršené nadměrným spánkem

U osob trpících úzkostnými poruchami se mohou jejich příznaky zhoršit, pokud mají sklon k nadměrné denní spavosti nebo delšímu spánku. To může být částečně způsobeno tím, že přespání může způsobit narušení cirkadiánního rytmu (vnitřních hodin v těle), což vede ke zvýšenému pocitu úzkosti a stresu.

Kromě možných zdravotních problémů může zaspání přinést řadu dalších potíží. Mezi další komplikace patří:

  • Kognitivní výkonnost: Spánek delší, než je nutné, může mít negativní vliv na vaše kognitivní schopnosti, jako je udržení paměti a schopnost řešit problémy.
  • Duševní zdraví: Prodloužená doba spánku je spojena se zvýšeným rizikem deprese a dalších duševních poruch.
  • Obezita: U těch, kteří trvale zaspávají, může být pravděpodobnější, že přiberou na váze, a to kvůli faktorům, jako je snížená úroveň fyzické aktivity nebo hormonální nerovnováha způsobená narušeným spánkovým režimem.

Aby se minimalizovala možná zdravotní rizika spojená s nadměrným spánkem, je nezbytné zjistit všechny příčiny (například spánkovou apnoe nebo poruchy cirkadiánního rytmu), které by mohly k tomuto problému přispívat. Řešením těchto základních problémů prostřednictvím lékařského zákroku nebo změny životního stylu se můžete dopracovat ke zlepšení celkové kvality spánku a snížení pravděpodobnosti vzniku závažných zdravotních potíží v budoucnu. Kromě toho vám udržování důsledného režimu před spaním - včetně chození do postele každý večer zhruba ve stejnou dobu - pomůže zajistit dostatek regeneračního nočního spánku, aniž byste propadli nezdravým návykům spojeným s nadměrným spánkem.

Přespávání může mít vážné zdravotní následky, například zvýšené riziko cukrovky a kardiovaskulárních problémů. Pro zajištění kvalitního spánku je důležité uvědomit si možné poruchy, které by mohly ovlivnit váš spánek.

Poruchy ovlivňující kvalitu spánku

Poruchy ovlivňující kvalitu spánku

Kvalitu odpočinku může narušit více vnějších faktorů, což může vést k neustálému pocitu únavy, přestože se člověk každý den nebo noc dostatečně vyspí. Mezi tyto rušivé faktory patří hlasité zvuky, které přerušují přirozené spánkové cykly, jasné světlo ovlivňující tvorbu melatoninu, konzumace kofeinu před spaním, která brání snadnému usínání, chronická bolest, která ztěžuje udržení pohodlí během večerních hodin, a syndrom neklidných nohou způsobující mimovolní pohyby nohou během hlubokých spánkových fází (což brání správným cyklům REM).

Hlasité zvuky přerušují přirozený spánkový cyklus

Hlasité zvuky z okolí, jako je doprava nebo hluční sousedé, mohou výrazně narušit váš spánkový cyklus, což vede k přerušení období REM a nadměrné denní ospalosti. Chcete-li v noci minimalizovat rušivé zvuky, zvažte používání špuntů do uší nebo investujte do odhlučnění ložnice.

Vliv jasného světla na produkci melatoninu

Melatonin je hormon, který reguluje vnitřní hodiny našeho těla a pomáhá nám usínat. Vystavení intenzivnímu světlu před odchodem do důchodu může tvorbu melatoninu potlačit a ztížit vám usínání. Je nezbytné vytvořit prostředí vhodné pro spánek tím, že hodinu před spaním ztlumíte světla a vyhnete se elektronickým zařízením vyzařujícím modré světlo.

Spotřeba kofeinu brání snadnému usínání

Kofein je stimulant obsažený v kávě, čaji, energetických nápojích a čokoládových tyčinkách, který dočasně zahání ospalost, ale může narušit schopnost usnout, pokud je konzumován příliš brzy před spaním. Abyste si zajistili klidný spánek, zdržte se příjmu kofeinu alespoň čtyři až šest hodin před spaním.

Chronická bolest a kvalita spánku

Chronické bolesti, jako je artritida nebo fibromyalgie, mohou ztěžovat nalezení pohodlné polohy při spánku, což vede k přerušovanému spánku a nadměrné únavě během dne. Pokud trpíte chronickou bolestí, poraďte se se svým poskytovatelem zdravotní péče o možných způsobech léčby nebo terapie, které by mohly pomoci zmírnit nepříjemné pocity během noci.

Syndrom neklidných nohou ovlivňující fáze hlubokého spánku

Syndrom neklidných nohou (RLS) je neurologická porucha charakterizovaná nekontrolovatelným nutkáním pohybovat nohama během odpočinku, což často vede k přerušování hlubokého spánku a následnému pocitu únavy během bdění. Pokud máte podezření, že by RLS mohl ovlivňovat kvalitu vašeho spánku, poraďte se se svým lékařem o možných způsobech léčby.

  • Dodržujte stálý spánkový režim: Chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu pomáhá regulovat vnitřní hodiny našeho těla, a to i o víkendech.
  • Vytvořte optimální prostředí v ložnici: Udržujte v pokoji chladno (kolem 65 °C), tmu (v případě potřeby použijte zatemňovací závěsy), ticho (zvažte použití přístrojů na regulaci hluku) a pohodlí (investujte do podpůrných polštářů).
  • Vyhněte se těžkým jídlům před spaním: Konzumace velkých jídel do dvou hodin před spaním může způsobit zažívací potíže, které narušují noční klid.

Je velmi důležité dávat pozor na možné poruchy spánku, protože mohou vést k prodloužení spánku a následným zdravotním problémům. Podniknout kroky ke zlepšení spánkového režimu je nezbytné, abyste se vyhnuli případným potížím, které by mohly vzniknout v důsledku nedostatečného odpočinku.

Jak se vyhnout přespávání a zlepšit spánkové návyky

Zavedení zdravých postupů a dodržování konzistentního spánkového režimu může výrazně zlepšit kvalitu vašeho spánku, pomoci regulovat vnitřní hodiny vašeho těla a zabránit zaspávání. V této části se budeme zabývat různými strategiemi, jak se vyhnout nadměrnému spánku a zároveň si každou noc zajistit řádnou regeneraci.

Pravidelné cvičení a pobyt na slunci pro lepší regulaci spánku

Pravidelné cvičení prokazatelně přispívá k lepšímu spánku, protože snižuje hladinu stresu, zlepšuje náladu a zvyšuje energii během dne. Pro lepší regulaci spánku se snažte věnovat aerobní aktivitě střední nebo vysoké intenzity po dobu alespoň 150, resp. 75 minut týdně a také se ráno vystavujte přirozenému slunečnímu světlu. Vystavení přirozenému slunečnímu světlu po ránu navíc pomáhá regulovat vnitřní hodiny vašeho těla, takže večer snadněji usnete a ráno se probudíte svěží.

Důsledný režim před spaním pro zajištění správné regenerace

Pro dosažení kvalitního spánku bez přerušování vnějšími vlivy, jako je například hluk, který často vede k roztříštěným cyklům REM, je zásadní udržovat stálý režim před spaním. Stanovte si pravidelný čas spánku a vstávání, a to i o víkendech; tato konzistence pomáhá trénovat vaše tělo, kdy je čas cítit se unavený nebo bdělý. Vytvořte si relaxační rituál před spaním, například čtení knihy nebo teplou koupel před spaním - tyto činnosti signalizují mozku, že je čas na odpočinek.

Omezení času stráveného u obrazovky pro snížení expozice modrému světlu

Modré světlo vyzařované elektronickými zařízeními, jako jsou chytré telefony, tablety a počítače, může narušit produkci melatoninu, hormonu nezbytného pro dosažení hlubokého spánku. Omezení času stráveného u obrazovky alespoň hodinu před spaním může pomoci zlepšit kvalitu spánku a zabránit zaspání. Pokud musíte používat elektronická zařízení v době před spaním, zvažte použití brýlí blokujících modré světlo nebo upravte nastavení svého zařízení tak, abyste snížili expozici modrému světlu.

Tipy pro vytvoření prostředí vhodného pro spánek

  • Tma: V ložnici udržujte co největší tmu pomocí zatemňovacích závěsů nebo masky na spaní.
  • Redukce hluku: Minimalizujte rušivé zvuky pomocí špuntů do uší, přístrojů na regulaci hluku nebo zvukově izolačních opatření, jako je utěsnění dveří a oken.
  • Regulace teploty: Udržujte v místnosti příjemnou teplotu v rozmezí 15-19 °C (60-67 °F) pro optimální podmínky pro spánek.

Zařazení těchto strategií do každodenního režimu vám nejen pomůže vyhnout se pravidelnému zaspávání, ale také podpoří celkové zdraví a pohodu tím, že vám zajistí regenerační noční spánek potřebný pro optimální kognitivní výkon během bdění. Dlouhá doba spánku, nadměrná denní ospalost a poruchy spánku mohou narušit spánek a vést ke zdravotním problémům, jako jsou srdeční onemocnění, problémy s duševním zdravím a kognitivní výkonnost. Pokud se cítíte unavení, přestože jste si v noci odpočinuli, zvažte vedení spánkového deníku a konzultaci s odborníkem na spánkovou medicínu, aby se vyloučily základní zdravotní problémy, jako je obstrukční spánková apnoe nebo poruchy cirkadiánního rytmu.

Dodržováním těchto doporučení můžete zlepšit svůj spánek a vyhnout se nadměrnému spánku. Při správném zvládání problémů s duševním zdravím, jako je například deprese, je třeba se vyhnout podřimování, abyste zajistili úplné zotavení z tohoto stavu.

Řízení nadměrného spánku při depresi & Problémy s duševním zdravím

Zvládání nadměrného spánku při depresi a problémech s duševním zdravím

Přerušení cyklu pravidelného zaspávání je zásadní pro zotavení, pokud se potýkáte s depresí nebo jinými psychickými problémy. To může zahrnovat úplné vyhýbání se spánku nebo zařazení krátkých 10-20minutových zdřímnutí do denního režimu podle potřeby - v závislosti na individuálních preferencích a potřebách souvisejících s jejich konkrétní situací a okolnostmi, které se týkají zmíněných problémů.

Vyhýbání se zdřímnutí pro lepší zotavení duševního zdraví

Pravidelné zaspávání může zhoršovat příznaky deprese, úzkosti a dalších duševních poruch. Pro boj s tímto problémem je nezbytné zavést důsledný spánkový režim, který podporuje zdravé spánkové návyky. Denní zdřímnutí udržujte krátké, abyste nenarušili noční spánkový cyklus a nezpůsobili si ospalost během dne.

  • Vytvořte si pravidelný režim před spaním, který vašemu tělu signalizuje, že je čas se na noc uklidnit.
  • Každé ráno si nastavte jednotný čas vstávání, abyste pomohli regulovat vnitřní hodiny svého těla.
  • Pokud se během dne cítíte vyčerpaní, ale rádi byste se vyhnuli zaspání, místo usínání se raději věnujte nenáročné fyzické aktivitě nebo vyzkoušejte relaxační strategie, jako jsou například hluboká dechová cvičení.

Zařazení krátkých zdřímnutí do denního režimu

Pokud se vám stává, že kvůli zdravotním problémům, jako je například únava způsobená depresí, nedokážete během dne odolat nutkání si trochu přispat, zvažte, zda do svého režimu nezařadit krátké zdřímnutí. Tyto krátké odpočinky vám pomohou osvěžit mysl i tělo, aniž by narušily váš celkový spánkový režim.

  • Omezte dobu spánku na 10-20 minut, protože delší spánek může vést k ospalosti nebo narušit noční odpočinek.
  • Pro zdřímnutí si vyberte klidné a pohodlné prostředí - může to být zatemněná místnost nebo třeba jen útulný koutek v obývacím pokoji.
  • Než začnete podřimovat, nastavte si budík, abyste náhodou nezaspali. To také pomůže naučit vaše tělo, aby se po krátkém odpočinku časem snadněji probouzelo.

Začlenění těchto strategií do každodenního života může výrazně zlepšit výsledky duševního zdraví tím, že sníží nadměrnou ospalost a podpoří celkovou kvalitu spánku. Nezapomeňte, že je důležité nejen řešit příznaky, ale také pracovat na identifikaci a řešení jakýchkoli základních zdravotních problémů, které přispívají k nadměrnému spánku. Pokud i přes uplatňování těchto doporučení nadále pociťujete potíže se zvládáním spánku, poraďte se s odborníkem na zdravotní péči.

Nastavením budíků a zamezením zdřímnutí je možné zvládnout zaspání při depresi a problémech s duševním zdravím. Pro další zlepšení odpočinkových návyků může být pro zlepšení celkové pohody prospěšné zařazení krátkých zdřímnutí.

Zdřímnutí bez přehnaného spánku

Pro ty, kteří chtějí během dne načerpat energii, aniž by narušili svůj pravidelný spánkový režim, je klíčové zvládnout zdřímnutí bez zaspání. Energetické zdřímnutí může být velmi prospěšné, zejména pokud trpíte nedostatkem spánku nebo potřebujete rychle zvýšit kognitivní výkonnost. Chcete-li ze svého zdřímnutí vytěžit co nejvíce a vyhnout se pravidelnému zaspávání, dodržujte tyto jednoduché, ale účinné techniky:

Nastavení budíků pro efektivní zdřímnutí při napájení

Prvním krokem k tomu, abyste nespali déle, než jste chtěli, je nastavit si před zdřímnutím budík. To pomůže zabránit nadměrné denní ospalosti a udržovat vnitřní hodiny vašeho těla. Typické zdřímnutí by mělo trvat 10-20 minut, protože tato doba vám umožní přejít do lehké fáze spánku, aniž byste upadli do hlubokého spánku, který by mohl vést k ospalosti po probuzení.

Chcete-li budík nastavit efektivně, zvolte jemný zvuk, který vás přesto dokáže vzbudit. Vyhněte se hlasitým nebo drásavým zvukům, které by vás mohly vylekat a způsobit zvýšení hladiny stresu namísto toho, aby podpořily relaxaci.

Nalezení pohodlné polohy pro krátký odpočinek

Pro úspěšné zdřímnutí je zásadní volba polohy, která může ovlivnit relaxaci a minimalizovat rušivé vlivy. Najděte si pohodlné místo, kde se můžete plně uvolnit a zároveň se vyhnout rušivým vlivům - například hluku z venkovního provozu nebo jasnému světlu, které svítí okny na zavřená víčka (což může narušit tvorbu melatoninu). Někteří lidé dávají přednost ležení na zádech s mírně zvednutýma nohama, pro jiné je vhodnější vzpřímené sezení díky uvolnění tlakových bodů podél páteře a v oblasti krku, což umožňuje prokrvení končetin a zlepšení celkového zdravotního stavu.

Experimentujte s různými polohami a prostředími, abyste zjistili, co vám nejlépe vyhovuje. Cílem je vytvořit prostor, který podporuje relaxaci, aniž by podporoval delší dobu spánku.

Vytvoření ideálního prostředí pro výkonné zdřímnutí

Prostředí, ve kterém si dáváte zdřímnutí, může významně ovlivnit jeho účinnost. Chcete-li zajistit co nejlepší výsledky, zvažte následující faktory:

  • Okolní hluk: Použijte přístroje pro potlačení bílého šumu nebo špunty do uší, abyste zablokovali všechny rušivé zvuky, které by vám mohly bránit v rychlém usnutí.
  • Osvětlení: Světlo: ztlumte světlo nebo použijte masku na oči, abyste minimalizovali vystavení modrému světlu, které může narušovat tvorbu melatoninu a narušovat kvalitu spánku.
  • Teplota: Udržujte v místnosti příjemnou teplotu - ani příliš vysokou, ani příliš nízkou - protože extrémní teploty mohou ztížit usínání nebo udržení klidného spánku během nočních hodin, což vede ke zvýšenému riziku vzniku různých zdravotních problémů.

Důsledné používání těchto technik vám může pomoci zdokonalit schopnost zdřímnout si bez zaspání, což vám umožní využít jeho výhod a zároveň udržet zdravý spánkový režim. Pravidelné cvičení a vylepšování těchto metod na základě životního stylu a sklonů je pro vytvoření zdravého spánku nezbytné.

Časté dotazy týkající se přespávání

Co s člověkem dělá nadměrné spaní?

Přespávání může vést k různým zdravotním problémům, včetně zvýšeného rizika chronických onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby, kognitivních poruch a psychických problémů, jako jsou deprese. Může také narušit přirozený cyklus spánku a bdění, což vede k únavě a potížím se soustředěním během dne.

Jaké problémy způsobují nadměrné spaní?

Příčinou nadměrného spánku může být několik faktorů, například spánkový dluh způsobený nedostatečným odpočinkem v předchozích nocích, zdravotní potíže, jako je spánková apnoe nebo narkolepsie, deprese nebo jiné duševní poruchy, některé léky, které vyvolávají ospalost, konzumace alkoholu před spaním nebo nekvalitní spánek v důsledku rušivých vlivů prostředí.

Co je to přehled nadměrného spánku?

Souhrnně lze říci, že přespání znamená spánek delší, než je nutné pro optimální fungování. Tento nadměrný spánek může mít za následek nepříznivé důsledky pro fyzické a duševní zdraví a zároveň narušuje každodenní režim. Příčiny sahají od životních návyků až po základní zdravotní potíže vyžadující správnou diagnózu a léčbu.

Je špatné spát 12 hodin?

Občasný spánek po dobu 12 hodin nemusí představovat významnou újmu, avšak soustavný spánek po tak dlouhou dobu by mohl naznačovat nějaký základní problém nebo negativně přispívat k celkové pohodě člověka. V ideálním případě by dospělí měli usilovat o 7-9 hodin kvalitního odpočinku za noc.

Závěr

Závěrem lze říci, že pravidelné zaspávání může být způsobeno mimo jiné spánkovým dluhem, spánkovou apnoe a narkolepsií. To může vést ke zdravotním rizikům, jako jsou chronická onemocnění a problémy s duševním zdravím, včetně nadměrné denní spavosti a problémů s kognitivními funkcemi. Kvalitu našeho spánku mohou ovlivnit také rušivé faktory, jako je hluk, příjem kofeinu a poruchy cirkadiánního rytmu. Existují však způsoby, jak zlepšit naše spánkové návyky, například pravidelným cvičením, omezením času stráveného u obrazovky a účinným zdřímnutím.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?