Jak zabránit tomu, aby mi ve spánku nebrněly ruce?

Published:

Pokud vás během spánku trápí necitlivost rukou, v tomto příspěvku se dozvíte, jaké jsou její možné příčiny. Znecitlivění rukou během spánku může být obtěžující a někdy i bolestivé a často vede k přerušení odpočinku a snížení kvality života. V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat různými příčinami necitlivosti rukou během spánku, od útlaku loketního nervu po syndrom karpálního tunelu a zánětlivá onemocnění.

Je důležité zdůraznit, že je důležité konzultovat správnou diagnózu s poskytovatelem zdravotní péče. Probereme techniky fyzikálního vyšetření, které používají odborníci, a také možnosti nechirurgické léčby a chirurgických zákroků, pokud jsou nezbytné.

Kromě toho, že se dozvíte, jak k tomuto problému přistupují lékaři, vám poskytneme tipy, jak necitlivosti rukou během spánku předcházet nebo jak ji zvládat. To zahrnuje vyhýbání se určitým polohám při spánku, které vyvíjejí tlak na nervy zodpovědné za způsobování necitlivosti, a podepření rukou polštáři nebo ortézami.

Dalším důležitým aspektem při řešení nočního znecitlivění rukou je udržování správného držení těla po celý den; proto se budeme zabývat ergonomickými pracovními místy, přestávkami na protažení a pohyb a cviky na krk zaměřenými na zmírnění příznaků krční spondylózy.

A konečně, protože syndrom karpálního tunelu je jedním z nejčastějších viníků nočního znecitlivění rukou, například "jak zabránit znecitlivění rukou ve spánku?", budeme se zabývat metodami, jako je neutrální poloha rukou během spánku a protahovací cvičení speciálně navržená pro zmírnění příznaků. Tak se do toho pojďme ponořit!

Moje ruce od znecitlivění

Příčiny necitlivosti rukou během spánku

Necitlivé ruce během spánku mohou být důsledkem různých zdravotních stavů a faktorů. Pochopení možných příčin je zásadní pro nalezení účinného řešení, jak necitlivosti rukou během spánku předcházet nebo ji zvládnout.

Syndrom loketního tunelu

Syndrom loketního tunelu, známý také jako syndrom kubitálního tunelu, vzniká při stlačení loketního nervu v lokti, což způsobuje necitlivost prsteníku a malíčku. Tento stav se může zhoršit během spánku, pokud delší dobu ohýbáte lokty.

Syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu je důsledkem útlaku středového nervu v karpálním tunelu zápěstí. Často vede k necitlivosti, brnění a slabosti palce a prvních tří prstů. Spánek s ohnutým zápěstím může tento stav zhoršit.

Revmatoidní artritida

Zánět způsobený revmatoidní artritidou (RA ) může vést k periferní neuropatii neboli poškození periferních nervů, které přenášejí signály mezi míchou a ostatními částmi těla. Zánět vyvolaný RA může způsobit necitlivost rukou během spánku v důsledku zvýšeného tlaku na nervy.

Diabetická neuropatie

  • Diabetes 1. typu: Vysoké hladiny cukru v krvi mohou časem způsobit diabetickou neuropatii - poškození periferních nervů, které vede k necitlivosti a brnění rukou, chodidel, paží nebo nohou.
  • U diabetu 2. typu je pravděpodobnější, že v důsledku dlouhodobě vysoké hladiny cukru v krvi dojde k poškození nervů, které vede k necitlivosti a brnění rukou, chodidel, paží nebo nohou. Může způsobit znecitlivění rukou během spánku v důsledku poškození nervů způsobeného dlouhodobě vysokou hladinou cukru v krvi.

Krční spondylóza

Krční spondylóza je opotřebení páteřních disků v krku způsobené věkem. V důsledku toho může dojít ke stlačení nervů, což vede k příznakům, jako je necitlivost rukou během spánku.

Periferní neuropatie

Periferní neuropatie způsobená různými faktory, jako je nedostatek vitaminu B12 nebo opakované pohyby rukou, může vést k poškození periferních nervů a následně k necitlivosti rukou během spánku.

Pochopení hlavních příčin necitlivosti rukou, která se může objevit během spánku, je zásadní pro sestavení úspěšného léčebného plánu. Konzultace s lékařem může pomoci diagnostikovat a poskytnout různé možnosti léčby tohoto stavu.

Poraďte se s poskytovatelem zdravotní péče ohledně diagnózy a možností léčby

Pokud vás trápí necitlivost rukou během spánku, je nutné poradit se s lékařem, který vám pomůže určit příčinu. Na základě vašich příznaků bude provedeno důkladné fyzikální vyšetření, které může zahrnovat kontrolu síly stisku, posouzení funkce nervů a zhodnocení případných příznaků periferní neuropatie nebo syndromu karpálního tunelu.

Proces fyzikálního vyšetření

  • Hodnocení síly úchopu: Váš lékař může posoudit, jak dobře dokážete držet předměty nebo vyvíjet tlak rukama.
  • Nervové funkční testy: Tyto testy měří rychlost, s jakou se elektrické signály šíří nervy, které jsou zodpovědné za citlivost rukou (středový nerv, loketní nerv, radiální nerv).
  • Posouzení příznaků periferní neuropatie nebo syndromu karpálního tunelu: Váš lékař bude hledat specifické fyzické ukazatele, které naznačují, že tyto stavy způsobují necitlivost rukou během spánku.

Nechirurgické možnosti léčby

V mnoha případech lze nechirurgickou léčbou účinně zvládnout necitlivost rukou způsobenou stlačenými nervy. Mezi běžné možnosti léčby patří:

  1. Zápěstní dlahy: Nošení zápěstních dlah na noc pomáhá udržovat neutrální polohu zápěstí a snižuje tlak na středový nerv.
  2. Nervové klouzavé cviky: Tato cvičení spočívají v jemném pohybu prstů a zápěstí, který zlepšuje pohyblivost nervů a zmírňuje příznaky.
  3. Léky: Volně prodejné léky proti bolesti nebo protizánětlivé léky mohou pomoci zvládnout nepříjemné pocity spojené s necitlivostí rukou během spánku.

Úvahy o chirurgickém zákroku

V některých případech, kdy nechirurgická léčba není účinná při řešení necitlivosti rukou, lze zvážit operaci. Než se rozhodnete pro operaci, je důležité zhodnotit rozsah necitlivosti ruky a její vliv na vaše každodenní činnosti. Předtím, než se rozhodnete pro jakoukoli léčbu, je nezbytné prodiskutovat všechny dostupné možnosti se svým lékařem.

Pro zjištění zdroje necitlivosti rukou ve spánku a možných způsobů léčby je třeba vyhledat odborníka. Kromě toho mohou rady, jako je zamezení tlaku na ruce během spánku, úprava polohy při spánku a podepření rukou polštáři nebo ortézami, pomoci předcházet/zvládat necitlivost rukou během spánku.

Tipy, jak předcházet/zvládat necitlivost rukou během spánku

Existuje několik tipů, jak necitlivosti rukou během spánku předcházet nebo ji zvládnout. Vhodnější polohou při spánku, která podporuje paže a ruce, aniž by je nadměrně zatěžovala, můžete udržet neutrální polohu zápěstí a snížit tlak na nervy.

Zamezení tlaku na ruce během spánku

Abyste se vyhnuli tlaku paže během spánku, dbejte na to, abyste nespali s paží pod hlavou nebo tělem. To může způsobit útlak loketního nervu, což vede k necitlivosti prsteníku a malíčku. Kromě toho se vyhněte delšímu ohýbání lokte, protože by mohlo dojít ke stlačení radiálního nervu a ovlivnění síly stisku.

Úprava polohy při spánku

  • Spaní na boku: Pokud spíte na boku, zkuste si mezi ruce položit polštář, aby nespočívaly přímo na sobě. Tím zmírníte případný tlak na periferní nervy.
  • Spaní na zádech: Při spaní na zádech si pod lokty a ruce položte polštáře, aby zůstaly mírně vyvýšené nad úrovní srdce - snížíte tak otoky a podpoříte správný průtok krve.
  • Spaní na břiše: Pokud je to možné, je lepší se spánku na břiše zcela vyhnout, protože při něm dochází k výraznému zatížení krku/oblasti míchy, což může přispět k nočnímu znecitlivění rukou způsobenému stlačením nervů v důsledku různých faktorů uvedených dříve v tomto článku.

Podpírání paží polštáři nebo ortézami

Kromě úpravy polohy při spánku zvažte také použití polštářů nebo ortéz speciálně navržených pro podporu paží a rukou během spánku. Ty mohou pomoci udržet neutrální polohu zápěstí a snížit tak riziko znecitlivění souvisejícího se syndromem karpálního tunelu. Pokud pociťujete necitlivost rukou v důsledku útlaku nervů, poraďte se s lékařem, který vám individuálně doporučí vhodné podpůrné pomůcky.

Dodržováním těchto tipů, jak předcházet necitlivosti rukou během spánku nebo ji zvládat, si můžete zajistit pohodlný a klidný spánek. Kromě toho je důležité udržovat správné držení těla po celý den, abyste se vyhnuli tlaku rukou během spánku a dalším souvisejícím problémům.

Udržování správného držení těla po celý den

Zachování správného držení těla během denních aktivit je zásadní pro prevenci zhoršení příznaků krční spondylózy, což by mohlo vést k dalším komplikacím spojeným s nočním znecitlivěním rukou způsobeným stlačenými nervy. Správným držením těla při sezení na pracovišti nebo používání elektronických zařízení můžete snížit tlak na míchu a periferní nervy, což v konečném důsledku pomůže zmírnit necitlivost rukou.

Správné držení těla při sezení na pracovišti

  • Nastavte si židli tak, aby chodidla byla naplocho na podlaze a stehna svírala s dolními končetinami úhel 90 stupňů.
  • Udržujte záda rovná díky bederní opěrce židle.
  • Vyhněte se křížení nohou, protože může způsobit tlak na radiální nervy a špatný krevní oběh.
  • Umístěte počítačové monitory do úrovně očí, abyste předešli namáhání krčních svalů.
  • Každou hodinu si udělejte přestávku na protahovací cvičení, které pomůže udržet sílu úchopu a podpoří lepší prokrvení rukou.

Ergonomické používání elektronických zařízení

  • Nedržte telefon mezi ramenem a uchem; používejte raději hlasitý odposlech nebo sluchátka.
  • Držení tabletů nebo elektronických čteček oběma rukama rovnoměrně rozloží váhu na hlavní nervy zodpovědné za vnímání.
  • Při psaní textových zpráv nebo e-mailů z mobilních zařízení pište opatrně; nadměrná síla může přispět k útlaku nervů v prstech.

Zařazení těchto jednoduchých změn do každodenní rutiny může mít významný vliv na celkové zdraví rukou a snížit pravděpodobnost, že se během spánku objeví necitlivost. Kromě toho může cvičení protahovacích cviků během dne dále zlepšit krevní oběh a pomoci předcházet stlačení nervů v rukou.

Pro zajištění správného průtoku krve a snížení zátěže rukou je důležité udržovat během dne správné držení těla. Proaktivními kroky ke zmírnění příznaků syndromu karpálního tunelu můžete snížit nepříjemné pocity v zápěstí během spánku.

Zmírnění příznaků syndromu karpálního tunelu

Pokud trpíte syndromem karpálního tunelu, existuje několik strategií, které vám pomohou zmírnit příznaky a zabránit dalšímu poškození nervů. Zařazením těchto tipů do každodenní rutiny můžete účinně zvládnout znecitlivění rukou během spánku.

Neutrální poloha zápěstí během spánku

Udržování neutrální polohy zápěstí během spánku je zásadní pro snížení tlaku na středový nerv. Toho dosáhnete tak, že nebudete zápěstí ohýbat nebo schovávat pod polštář. Místo toho je držte rovně a v případě potřeby je podepřete měkkou ortézou nebo dlahou.

Přestávky a odpočinek rukou

Pravidelně přerušujte činnosti, které zatěžují ruce a zápěstí, jako je psaní na klávesnici nebo používání přenosných zařízení, a dopřejte si každou hodinu krátké přestávky na odpočinek. To se týká i psaní na klávesnici počítače nebo používání přenosných zařízení, jako jsou chytré telefony, po delší dobu. Každou hodinu si dopřejte krátký odpočinek, abyste si odpočinuli a protáhli svaly.

Protahovací cvičení pro úlevu

  • Cvičení na sílu úchopu: V každé ruce jemně mačkejte stresový míček nebo podobný předmět po dobu pěti vteřin a poté napětí uvolněte. Toto cvičení opakujte desetkrát za sezení, dvakrát až třikrát denně.
  • Protažení prstů: Roztáhněte všechny prsty doširoka od sebe a pak je kontrolovanými pohyby pomalu přitáhněte k sobě; podle potřeby opakujte až desetkrát v průběhu dne.
  • Protažení ohýbače zápěstí: Jednu ruku natáhněte dopředu dlaní nahoru, druhou rukou jemně stáhněte konečky prstů dozadu, dokud neucítíte protažení podél spodní strany předloktí. Vydržte 15-30 sekund, poté vyměňte strany.

Zavedením těchto strategií a úzkou spoluprací s lékařem můžete účinně zvládnout příznaky syndromu karpálního tunelu a snížit výskyt necitlivosti rukou během spánku.

Správnými kroky ke zmírnění příznaků syndromu karpálního tunelu, jako je neutrální poloha zápěstí během spánku a pravidelná protahovací cvičení, lze snížit riziko vzniku tohoto bolestivého onemocnění. Účinnými způsoby, které pomáhají zmírnit bolest spojenou se syndromem karpálního tunelu, jsou také masáže a techniky myofasciálního uvolňování.

Masážní terapie a techniky myofasciálního uvolňování

Zařazení masážní terapie a technik myofasciálního uvolňování do rutiny vám může pomoci zmírnit necitlivost rukou během spánku. Tyto terapie zmírňují napětí, nepohodlí a podporují lepší prokrvení postižených oblastí způsobené stlačenými nervy nebo jinými zdravotními potížemi.

Výhody masáže při necitlivosti rukou

  • Úleva od bolesti: Pravidelné masáže mohou pomoci zmírnit bolest spojenou s útlakem nervů nebo periferní neuropatií tím, že zlepší průtok krve do dané oblasti.
  • Uvolnění svalů: Masáž napjatých svalů kolem zápěstí a rukou může přinést úlevu od svalové ztuhlosti, která přispívá k necitlivosti během spánku.
  • Zvyšte sílu úchopu: Zlepšení celkové funkce rukou prostřednictvím cílených masážních technik může vést ke zvýšení síly úchopu, což snižuje tlak na radiální nervy, které jsou zodpovědné za citlivost prstů.

Tipy pro účinnou automasáž

  1. Jemně třete ruce o sebe krouživými pohyby s mírným tlakem. To pomáhá stimulovat průtok krve v rukou a zároveň zahřívat tkáně před použitím hlubších masážních technik.
  2. Soustřeďte se vždy na jeden prst a palcem a ukazováčkem protilehlé ruky vyvíjejte jemný tlak po stranách každé číslice, počínaje od základny směrem ke špičce prstu. Pro dosažení optimálních výsledků opakujte tento postup několikrát na každý prst podle potřeby.
  3. Chcete-li se zaměřit konkrétně na loketní nerv (který probíhá po straně paže), položte dlaň směrem nahoru a jemně zatlačte klouby do předloktí v blízkosti loketního kloubu; před uvolněním napětí pomalu pohybujte klouby směrem dolů až k zápěstní kosti - v případě potřeby výše uvedené kroky opakujte.

Techniky myofasciálního uvolnění při necitlivosti rukou

Myofasciální uvolnění je specializovaná terapie, která se zaměřuje na zatuhlou, omezenou pojivovou tkáň (fascie) obklopující svaly a nervy. Působením jemného trvalého tlaku na tyto oblasti může pomoci zlepšit rozsah pohybu, snížit bolest a nepohodlí způsobené stlačenými nervy nebo periferní neuropatií.

Zařazení masážní terapie a technik myofasciálního uvolňování do každodenní rutiny může vedle běžných léčebných postupů doporučených zdravotníky poskytnout další podporu při zvládání necitlivosti rukou během spánku.

Časté dotazy k tématu Jak zabránit znecitlivění rukou ve spánku?

Jaký nedostatek způsobuje necitlivost rukou během spánku?

Nedostatek vitaminu B12 může způsobit necitlivost rukou během spánku, protože se podílí na udržování zdravé funkce nervů. Nedostatek vitaminu B12 může vést k periferní neuropatii, která postihuje nervy zodpovědné za vnímání a pohyb. Je nezbytné dodržovat vyváženou stravu nebo v případě potřeby užívat doplňky stravy.

Jaký je domácí lék na necitlivost rukou?

Domácí lék na necitlivost rukou zahrnuje pravidelné protahovací cviky zaměřené na zápěstí a prsty, přikládání teplých obkladů na postižená místa, masáže esenciálními oleji, jako je levandulový nebo eukalyptový olej, a provádění relaxačních technik, jako jsou hluboká dechová cvičení nebo meditace. Kromě toho dbejte na správnou ergonomii pracovních míst a vyhýbejte se opakovaným pohybům, které namáhají zápěstí.

Proč se každou noc budím s necitlivými rukama?

Je možné, že se probouzíte s necitlivými rukama v důsledku špatné polohy při spánku, která způsobuje útlak nervů (například útlak loketního nervu), syndromu karpálního tunelu, krční spondylózy postihující krční nervy nebo zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida. Pro přesnou diagnózu a vhodné možnosti léčby se poraďte s lékařem.

Závěr

Necitlivost rukou během spánku může být způsobena různými faktory, například útlakem loketního nervu, syndromem karpálního tunelu a zánětlivými stavy. Je důležité konzultovat diagnózu s lékařem, aby se určila základní příčina a vhodné možnosti léčby. Mezi tipy, jak předcházet necitlivosti rukou během spánku nebo ji zvládnout, patří úprava polohy při spánku a používání tělesných polštářů nebo ortéz pro podporu.

Ke zmírnění příznaků může přispět také udržování správného držení těla během dne pomocí ergonomických pracovních míst, přestávek na protažení a pohyb a cvičení krční páteře. Těm, kteří trpí příznaky syndromu karpálního tunelu, může ulevit neutrální poloha rukou během spánku, protahovací cvičení, masážní terapie a techniky myofasciálního uvolňování.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?