Nespavost: Příčiny, příznaky a úspěšná léčba

Published:

Nespavost je rozšířená porucha spánku, která postihuje miliony lidí na celém světě a významně ovlivňuje jejich každodenní život a celkovou pohodu. V tomto příspěvku se budeme zabývat různými druhy nespavosti, včetně přechodných a trvalých projevů, a také pravidelnými příznaky a možnými riziky spojenými s tímto problémem.

Dále se budeme zabývat možnými příčinami nespavosti, od problémů souvisejících s duševním zdravím až po životní návyky, které mohou narušovat přirozený spánkový režim. Podrobně se budeme zabývat také procesem diagnostiky nespavosti prostřednictvím posouzení anamnézy a vyšetření spánku.

Abychom pomohli lidem trpícím nespavostí znovu získat klidný spánek, budeme diskutovat o konvenčních možnostech léčby, jako je kognitivně-behaviorální terapie (CBT-I) a léky na předpis, a o přírodních prostředcích pro rychlou úlevu. Kromě toho se budeme zabývat zásadními změnami životního stylu, jako je dodržování pravidelného spánkového režimu a zařazení cvičení pro zlepšení kvality spánku. Nakonec se budeme zabývat dlouhodobými účinky a důsledky přetrvávající nespavosti na každodenní životní aktivity a kardiovaskulární rizika.

nespavost

Typy nespavosti

Lze ji rozdělit na dva hlavní typy: akutní nespavost a chronickou nespavost. Akutní nespavost, která je obvykle důsledkem stresových nebo dočasných událostí, jež narušují spánkové cykly, se také označuje jako krátkodobá nespavost. Naproti tomu chronická nespavost způsobuje trvalé problémy se spánkem po dobu nejméně tří měsíců a může mít závažnější důsledky pro každodenní život jedince.

Akutní nespavost a její běžné spouštěče

Akutní nespavost trvá obvykle několik dní nebo týdnů a může být vyvolána různými faktory, jako je úzkost nebo stres související s prací, vztahy nebo osobními záležitostmi, duševní onemocnění, jako je deprese, zpoždění v důsledku cestování mezi časovými pásmy, hlučné prostředí, které ztěžuje usínání nebo udržení spánku, a směnný pracovní režim narušující normální cirkadiánní rytmus.

Chronická nespavost a dlouhodobé důsledky

Chronická nespavost, na rozdíl od její akutní obdoby, postihuje jedince delší dobu - obvykle trvá déle než tři měsíce. Tento typ přetrvávajících potíží s usínáním nebo udržením se ve spánku může být způsoben několika příčinami, jako jsou mimo jiné zdravotní potíže (např. syndrom neklidných nohou), duševní poruchy (např. úzkost), špatné spánkové návyky (např. nadměrné podřimování během dne).

Dlouhodobé důsledky chronické nespavosti zahrnují zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění(zdroj), psychické problémy a sníženou kvalitu života. V důsledku nedostatku spánku způsobeného chronickou nespavostí mohou postižení navíc trpět ospalostí během dne, obtížemi při soustředění na úkoly a zhoršenými kognitivními funkcemi.

Následky nespavosti mohou být závažné, proto je pro správnou diagnózu a léčbu nezbytné rozpoznat různé formy této poruchy. Příznaky a rizikové faktory jsou také zásadními součástmi zvládání nespavosti; pojďme se na ně podívat blíže dále.

Příznaky a rizikové faktory

Nespavost je porucha spánku, která se vyznačuje různými potížemi se spánkem, jako jsou problémy s usínáním, s udržením spánku nebo s brzkým probuzením, při kterém nelze znovu usnout. Tyto poruchy spánku mohou vést k denním problémům, jako je únava, potíže se soustředěním a dokonce i poruchy nálady. U některých demografických skupin je pravděpodobnost výskytu nespavosti vyšší než u jiných.

Běžné příznaky nespavců

Běžné příznaky nespavců

  • Obtížné usínání: Osoby trpící nespavostí mají často potíže s usínáním v noci.
  • Časté probouzení během noci: Nespavci se mohou během noci několikrát probudit a mají problém znovu usnout.
  • Ranní probuzení: Dalším častým příznakem nespavosti je dřívější probuzení, než je žádoucí, aniž by bylo možné znovu usnout.
  • Špatná kvalita spánku: I když si lidé trpící nespavostí odpočinou, nemusí se po probuzení cítit svěží kvůli přerušovanému nebo mělkému spánku.
  • Denní ospalost a nadměrné podřimování během dne: To, že pociťujete neustálou únavu, přestože si dopřáváte dostatek hodin spánku, může svědčit o skrytém problému, jako je chronická bolest nebo duševní poruchy, které narušují zdravý spánkový režim.

Určení, kdo je touto poruchou nejvíce postižen

Výskyt nespavosti má tendenci se zvyšovat s věkem; u starších dospělých se vyskytuje častěji než u mladších osob(zdroj). Zdá se, že ženy jsou také náchylnější než muži kvůli hormonálním výkyvům souvisejícím s menstruací, těhotenstvím a menopauzou. Mezi další rizikové faktory patří např:

  • Úzkostné nebo depresivní poruchy: Duševní poruchy mohou přispívat k poruchám spánku, které ztěžují usínání nebo udržení spánku.
  • Poruchy způsobené užíváním návykových látek: Alkohol, nikotin a další látky mohou narušovat přirozený cyklus spánku a bdění.
  • Zdravotní potíže: Některé nemoci, jako je syndrom neklidných nohou nebo chronická bolest, mohou narušit spánkový režim.

Pro účinnou léčbu příznaků nespavosti a zlepšení celkové kvality života je pro osoby, které mají tyto problémy, zásadní poradit se s odborníkem, který jim pomůže identifikovat možné příčiny a vypracovat vhodný léčebný plán přizpůsobený jejich potřebám.

Příznaky nespavosti se mohou lišit, ale je důležité uvědomit si typické příznaky, abyste mohli podniknout kroky ke zlepšení spánku. Příčiny nespavosti jsou stejně rozmanité a složité; prozkoumání možných psychologických nebo fyzických příčin může jednotlivcům pomoci k lepšímu nočnímu odpočinku.

Příčiny nespavosti

Nespavost může být způsobena různými faktory, a to jak fyzickými, tak psychickými. Pochopení těchto příčin je zásadní pro nalezení účinné léčby a zlepšení kvality spánku. V této části se budeme zabývat některými běžnými příčinami nespavosti.

Psychologické příčiny špatné kvality spánku

Duševní problémy, jako jsou obavy, sklíčenost a napětí, mohou narušovat spánkové návyky. Když je mysl zaměstnána starostmi nebo negativními myšlenkami, je pro jedince obtížné se uvolnit a usnout. Kromě toho může životní styl, jako je používání elektronických zařízení před spaním, narušit přirozený režim spánku a bdění v důsledku vystavení modrému světlu z obrazovek.

Psychologické příčiny špatné kvality spánku

Fyzické faktory ovlivňující zdravé spánkové návyky

  • Spánková apnoe: Tato běžná spánková porucha nastává, když se během spánku opakovaně zastavuje dýchání v důsledku obstrukce dýchacích cest nebo jiných problémů. Často má za následek potíže s usínáním a ospalost během dne.
  • Syndrom neklidných nohou: Syndrom neklidných nohou, který se vyznačuje neodolatelným nutkáním pohybovat nohama v klidu nebo při pokusu o usnutí, může pro nemocné představovat problém, aby se cítili dostatečně pohodlně a mohli nerušeně spát.
  • Jet lag: Narušení cirkadiánních rytmů způsobené cestováním mezi časovými pásmy může vést k tomu, že lidé, kteří zažívají jet lag, mají v novém místě problém usnout v požadovanou dobu.
  • Bolestivé zdravotní stavy: Zranění nebo chronická bolest způsobená nemocemi, jako je artritida, mohou způsobovat nepohodlí, které brání lidem dobře spát po celou noc.

K potížím se spánkem mohou přispívat i vzácné genetické poruchy, jako je fatální familiární nespavost, i když tyto případy jsou velmi vzácné.

Některé látky, například kofein a alkohol, mohou vést k nespavosti nebo ji zhoršit, pokud jsou konzumovány před spaním. Například konzumace kofeinu a alkoholu před spaním může narušit schopnost usnout a zůstat spát po celou noc. Kromě toho mohou mít některé léky na předpis vedlejší účinky, které narušují spánkový režim.

Závěrem lze říci, že nespavost může být způsobena řadou fyzických a psychických faktorů. Identifikace těchto příčin je zásadní pro nalezení účinné léčby přizpůsobené konkrétním potřebám každého člověka.

Pro správné řešení nespavosti je nezbytné pochopit její příčiny. Diagnostika nespavosti vyžaduje důkladné zhodnocení anamnézy a pro přesnou diagnózu může být nutné provést další testy.

Diagnostika nespavosti

Zdravotníci se při diagnostice nespavosti obvykle spoléhají na to, že pacient vylíčí své spánkové návyky a případné potíže. To často zahrnuje důkladné zhodnocení pacientovy anamnézy, včetně faktorů, jako je užívání kofeinu, pravidelně užívané léky a to, zda nedávné cestování přes časová pásma nenarušilo jeho denní režim. V některých případech mohou zdravotníci také doporučit vedení spánkového deníku, aby bylo možné sledovat vzorce a identifikovat potenciální spouštěče.

Hodnocení anamnézy pro účely diagnostiky

Pro diagnostiku nespavosti je zásadní komplexní přehled anamnézy pacienta. Lékaři se obvykle ptají na:

  • Duševní poruchy: Úzkostné nebo depresivní poruchy mohou významně přispět k potížím s usínáním nebo udržením spánku.
  • Zdravotní potíže: Chronická bolest, syndrom neklidných nohou, spánková apnoe a další zdravotní problémy mohou narušit kvalitu spánku.
  • Faktory životního stylu: Pravidelný spánek může být narušen směnným provozem nebo jet lagem z častého cestování.
  • Spotřeba kofeinu: Nadměrná konzumace kofeinových nápojů, jako je káva nebo energetické nápoje, může vést k potížím se spánkem v noci.

Kdy mohou být nutné další testy

Ve většině případů diagnózy nespavosti není nutné provádět specializovaná vyšetření, jako je například spánková studie. Pokud však existuje podezření, že k potížím pacienta se spánkem může přispívat základní onemocnění, jako je spánková apnoe, porucha periodických pohybů končetin nebo narkolepsie, může být spánková studie doporučena. Ta zahrnuje pobyt přes noc ve spánkovém centru, kde jsou různé aspekty pacientova spánku sledovány a analyzovány vyškolenými odborníky.

V některých případech mohou lékaři pacienty také odeslat ke specialistovi na spánek, aby je dále vyšetřil a poradil jim, jak zvládat příznaky nespavosti. Spánkoví specialisté mají rozsáhlé znalosti v oblasti diagnostiky a léčby různých poruch spánku a zajišťují, že se pacientům dostane odpovídající lékařské péče přizpůsobené jejich specifickým potřebám.

Přesná diagnóza nespavosti vyžaduje důkladné zhodnocení anamnézy a v některých případech může být nutné provést další testy. Možnosti léčby nespavosti mohou zahrnovat kognitivně-behaviorální terapii, léky nebo použití přírodních metod, které pomáhají podpořit zdravý spánek.

Možnosti léčby nespavosti

Možnosti léčby nespavosti

Možnosti léčby nespavosti se liší v závislosti na délce trvání a závažnosti příznaků a také na konkrétních faktorech, které k tomu přispívají. Při sestavování vhodného léčebného plánu je nezbytné se těmito příčinami zabývat. K dispozici jsou různé způsoby léčby tohoto onemocnění, které zahrnují CBT-I, léčivé přípravky, volně prodejné prostředky na spaní a přírodní prostředky, jako je například suplementace melatoninem.

Kognitivně-behaviorální terapie jako primární intervence

CBT-I se obvykle doporučuje jako primární intervence pro zvládání nespavosti, která využívá strategie založené na důkazech a zaměřené na negativní vzorce myšlení a chování. Tento přístup založený na důkazech se zaměřuje na identifikaci a změnu negativních myšlenek a chování, které přispívají k potížím se spánkem. CBT-I může zahrnovat relaxační techniky, instrukce pro kontrolu podnětů, terapii omezení spánku, mechanismy biofeedbacku nebo jiné strategie přizpůsobené individuálním potřebám.

Možnosti předepisování léků a jejich účinnost

V některých případech, kdy jsou příznaky nespavosti závažné nebo přetrvávají navzdory změně životního stylu nebo intervenci CBT-I, mohou lékaři předepsat léky na spaní. Ty mohou sahat od benzodiazepinů, jako je temazepam, až po nebenzodiazepinová hypnotika, jako je zolpidem (Ambien) nebo eszopiklon (Lunesta). Při užívání léků na spaní na předpis se doporučuje opatrnost kvůli možným nežádoucím účinkům a riziku závislosti.

Přírodní prostředky na podporu zdravého spánku

Těm, kteří hledají alternativní řešení bez rizik spojených s léky na předpis, může pomoci zlepšit kvalitu spánku několik přírodních prostředků. Jednou z oblíbených možností je doplňování melatoninu, hormonu, který reguluje cyklus spánku a bdění. Mezi další potenciální možnosti zlepšení kvality spánku patří kozlík lékařský, heřmánkový čaj a levandulový olej.

Změny životního stylu jako doplněk léčby

  • Zavedení pravidelného režimu: Vstávání a uléhání do postele ve stejnou dobu každý den může pomoci regulovat vnitřní hodiny vašeho těla a podpořit lepší spánek.
  • Vyhýbání se stimulantům: Omezte příjem kofeinu v odpoledních nebo večerních hodinách, protože může narušit spánkový režim.
  • Vytvořte si před spaním pohodové prostředí: Zajistěte, aby byla vaše ložnice chladná, tmavá, tichá a bez rušivých vlivů, jako jsou elektronická zařízení.

Zařazení těchto možností léčby spolu se změnou životního stylu může u mnoha jedinců, kteří trpí touto běžnou, ale náročnou poruchou, výrazně zlepšit příznaky nespavosti. Pro správnou diagnózu nespavosti a lékařskou péči je důležité poradit se s odborníkem.

Pacienti si mohou přizpůsobit svůj přístup k léčbě nespavosti a vybrat si řešení, které odpovídá jejich životnímu stylu a individuálním potřebám. S ohledem na specifické obtíže, s nimiž se děti trpící nespavostí potýkají, je nezbytné zvážit, jak odlišné přístupy mohou být nezbytné ve srovnání s přístupy používanými u dospělých.

Nespavost u dětí

Nespavost je často spojována s dospělými, ale problémy se spánkem mohou mít i děti. Až čtvrtina dětí může trpět nějakou formou nespavosti. Léčba dětské nespavosti představuje jedinečnou výzvu, protože v současné době neexistují žádné léky schválené FDA, které by byly určeny speciálně pro tuto věkovou skupinu.

Problémy, kterým čelí děti trpící nespavostí

Příznaky a rizikové faktory dětské nespavosti se mohou lišit od příznaků a rizikových faktorů u dospělých. Mezi nejčastější příčiny patří úzkost nebo stres související se školou, rodinnými problémy nebo sociálními situacemi, zdravotní potíže, jako je astma nebo alergie, a špatné spánkové návyky, jako je nepravidelné ukládání ke spánku a nadměrné sledování obrazovky před spaním. Kromě toho by se neměly přehlížet důsledky neustálého trápení na schopnost dítěte usnout.

Potenciální intervence přizpůsobené speciálně pro mladé pacienty

Potenciální intervence přizpůsobené speciálně pro mladé pacienty

  • CBT, kognitivně-behaviorální přístup, se ukázal jako užitečný při pomoci dětem s kvalitou jejich spánku prostřednictvím relaxačních strategií a práce s negativními myšlenkami na dobu spánku. Podobně jako u léčby dospělých se CBT ukázala jako účinná při pomoci dětem zlepšit kvalitu spánku prostřednictvím relaxačních technik a práce s negativními myšlenkami na dobu spánku.
  • Doplněk melatoninu : Nedávná studie naznačuje, že melatonin může pomoci léčit problémy se spánkem u dětí s neurovývojovými poruchami(zdroj). Před použitím jakéhokoli doplňku stravy pro vaše dítě je však vždy nutné poradit se s odborníkem.
  • Výchova ke spánkové hygieně: Vzdělávání rodičů i dětí v oblasti zdravých spánkových návyků, jako je například důsledné dodržování pravidel před spaním, může výrazně zlepšit celkovou kvalitu spánku(zdroj).
  • Řešení základních zdravotních potíží: Pokud je nespavost dítěte způsobena určitým zdravotním problémem, například spánkovou apnoe nebo syndromem neklidných nohou, může léčba tohoto onemocnění pomoci zmírnit jeho potíže se spánkem.

Souhrnně lze říci, že ačkoli neexistují žádné léky schválené FDA pro děti s nespavostí, lze malým pacientům přizpůsobit několik intervencí. Patří mezi ně kognitivně-behaviorální terapie, suplementace melatoninem (s odborným vedením), výchova ke spánkové hygieně a řešení všech základních zdravotních potíží. Před zavedením jakéhokoli léčebného plánu nespavosti vašeho dítěte je nezbytné poradit se s poskytovatelem zdravotní péče.

Zvládnout nespavost u dětí může být obtížné, ale díky správným krokům a změně životního stylu je možné, aby si mladí lidé, kteří trpí nespavostí, lépe odpočinuli. Zavedením pravidelného režimu v době spánku a zařazením cvičení do každodenního života mohou jedinci všech věkových kategorií zjistit, že jsou schopni účinněji bojovat s nespavostí.

Změny životního stylu v boji proti nespavosti

Zavedení změn životního stylu může pomoci zlepšit celkovou pohodu a bojovat proti nespavosti. Zavedením pravidelného režimu před spaním, zapojením fyzické aktivity a dodržováním zdravé stravy mohou lidé výrazně zlepšit kvalitu svého spánku.

Zavedení pravidelného režimu před spaním

Vytvoření konzistentního spánkového režimu je zásadní pro regulaci vnitřních hodin těla a podporu klidného spánku. Abyste si udrželi pravidelný spánkový cyklus, je důležité každý den dodržovat stejný čas spánku a vstávání, a to i o víkendech nebo volných dnech. Vytvoření relaxačního režimu před spaním, který zahrnuje činnosti, jako je čtení nebo teplá koupel, může navíc mozku signalizovat, že je čas jít spát. Zásadní je také omezit před spaním sledování obrazovek zařízení, jako jsou chytré telefony nebo notebooky, protože modré světlo vyzařované těmito přístroji narušuje spánkový režim.

Význam cvičení pro udržení dobrých spánkových návyků

Bylo prokázáno, že udržování aktivního životního stylu prostřednictvím pravidelného cvičení má pozitivní vliv na kvalitu spánku. Aerobní cvičení střední intenzity, jako je chůze nebo plavání po dobu alespoň 150 minut týdně, může vést k lepší efektivitě spánku a snížení příznaků nespavosti. Je však důležité, abyste se intenzivní fyzické aktivitě nevěnovali příliš blízko před spaním, protože to může zvýšit úroveň vzrušení namísto podpory relaxace.

Tipy, jak zařadit cvičení do svého denního režimu:

  • Pokud je to možné, naplánujte si trénink na denní světlo; vystavení přirozenému slunečnímu světlu pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus.
  • Pro optimální spánek zařaďte jak kardiovaskulární cvičení (např. běh), tak silový trénink (např. posilování).
  • Zkuste relaxační techniky, jako je jóga nebo tai-či, které prokazatelně zlepšují kvalitu spánku a snižují hladinu stresu.

Udržování zdravé stravy

Pro lepší spánek je pro celkové zdraví zásadní výživná strava. Zařazení výživných potravin, jako je listová zelenina s hořčíkem, krůtí maso a mléko obsahující tryptofan a třešně plné melatoninu, do jídelníčku by mohlo vést k lepšímu spánku. Ke zlepšení spánkové hygieny může navíc přispět vyhýbání se těžkým jídlům v blízkosti doby spánku, omezení příjmu kofeinu po poledni a snížení konzumace alkoholu.

S nespavostí lze bojovat jednoduchými změnami životního stylu, například zavedením pravidelného režimu v době spánku a pravidelným cvičením. Přejděme k dalšímu nadpisu a prozkoumejme dlouhodobé důsledky nespavosti na zdraví.

Dlouhodobé důsledky nespavosti na zdraví

Nespavost může mít významný dopad na celkové zdraví a pohodu člověka. Nedávná studie odhalila, že chroničtí nespavci trpí příznaky nespavosti v průměru 11,6 až 10,9 let, přičemž přibližně 69 % z nich uvedlo, že ke zvládnutí svého stavu užívají léky na spaní. Překvapivě mladší nespavci častěji uváděli alkohol jako pomoc při zvládání nespavosti, přestože vykazovali závažnější příznaky než jejich starší kolegové.

Dlouhodobé důsledky nespavosti se neomezují pouze na únavu a potíže se soustředěním během dne, ale ovlivňují také kardiovaskulární zdraví v důsledku zvýšené noční tepové frekvence a ztuhlosti cév související s rizikovými faktory srdečních onemocnění.

Doba trvání a závažnost u chronických nespavců

  • Chronická bolest: Nespavost se často vyskytuje současně s chronickými bolestmi, jako je fibromyalgie nebo artritida, které mohou zhoršovat potíže se spánkem.
  • Duševní poruchy: Úzkost, deprese, bipolární porucha a další duševní poruchy mohou významně přispívat k rozvoji nebo zhoršení nespavosti v průběhu času.
  • Spánková apnoe: Tato běžná porucha spánku se vyznačuje přestávkami v dýchání během spánku, které narušují regenerační cykly a vedou k nekvalitnímu spánku noc co noc.

Vliv špatné efektivity spánku na kardiovaskulární zdraví

Špatná spánková výkonnost je spojena s několika kardiovaskulárními riziky, mimo jiné s hypertenzí (vysokým krevním tlakem), ischemickou chorobou srdeční, rizikovými faktory mrtvice, jako je fibrilace síní (nepravidelný srdeční tep) nebo vysoká hladina cholesterolu. Následující body zdůrazňují některé klíčové poznatky o vztahu mezi nespavostí a kardiovaskulárním zdravím:

  • Hypertenze: Studie zjistila, že u osob s chronickou nespavostí je vyšší pravděpodobnost vzniku hypertenze než u osob bez problémů se spánkem.
  • ischemická choroba srdeční (ICHS): Nespavost je spojena se zvýšeným rizikem CAD, jak prokázala metaanalýza.
  • Fibrilace síní: Podle výzkumné studie je u lidí trpících těžkou nespavostí vyšší riziko vzniku fibrilace síní.

Vzhledem k možným zdravotním rizikům spojeným s nespavostí je pro ty, kteří touto poruchou trpí, nezbytné, aby jim byla poskytnuta lékařská péče a aby změnili svůj životní styl, který podporuje zdravý spánek. Léčba, jako je kognitivně-behaviorální terapie, relaxační techniky a spánková medicína, může pomoci diagnostikovat a léčit nespavost. Kromě toho mohou kvalitu spánku zlepšit také změny spánkových návyků, spánkového prostředí a denního režimu. Nespavost je závažný stav, který může narušit každodenní život, a je důležité ji řešit, aby se předešlo dalším komplikacím.

Nespavost: Příčiny, typy, mechanismy zvládání a zajímavosti

Co je hlavní příčinou nespavosti?

Hlavní příčina nespavosti se u každého jednotlivce liší, ale mezi běžné faktory patří stres, úzkost, deprese, zdravotní potíže, léky a špatné spánkové návyky. Ke vzniku a přetrvávání nespavosti často přispívá kombinace těchto faktorů. Řešení základních problémů a osvojení si zdravých spánkových návyků může pomoci zlepšit kvalitu spánku.

Jaké jsou tři typy nespavosti?

Rozlišují se tři typy nespavosti: akutní (krátkodobá), chronická (dlouhodobá) a komorbidní (související s jiným onemocněním). Akutní nespavost trvá obvykle několik dní nebo týdnů a často je vyvolána stresem nebo změnou rutiny. Chronická nespavost přetrvává nejméně tři měsíce, přičemž k přerušení spánku dochází nejméně třikrát týdně. Komorbidní nespavost se vyskytuje spolu s dalšími zdravotními problémy, jako jsou duševní poruchy nebo chronická bolest.

Jaké jsou mechanismy zvládání nespavosti?

Mezi mechanismy zvládání nespavosti patří dodržování správné spánkové hygieny, vytvoření relaxačního režimu před spaním, dodržování pravidelného spánkového režimu, zapojení fyzické aktivity během dne, omezení příjmu kofeinu před spaním a používání relaxačních technik, jako je meditace nebo hluboké dýchání před spaním.

Jaké jsou dvě zajímavosti o nespavosti?

  1. Asi 10-30 % dospělých na celém světě trpí v průběhu života nějakou formou chronické primární nespavosti.
  2. Ženy bývají náchylnější než muži, pokud jde o krátkodobou i dlouhodobou nespavost.

Závěr

Poruchy spánku jsou častým problémem, se kterým se setkává mnoho lidí a který se označuje jako nespavost. Existují dva typy nespavosti: akutní a chronická, z nichž každá má své vlastní spouštěče a účinky. Příznaky mohou zahrnovat potíže s usínáním nebo udržením se ve spánku, únavu během dne a podrážděnost. Nespavost může být způsobena psychickými problémy nebo životními návyky.

Diagnóza nespavosti obvykle zahrnuje přezkoumání anamnézy a potenciální léčba může zahrnovat kognitivně-behaviorální terapii, léky nebo přírodní řešení. V boji proti nespavosti může pomoci také změna životního stylu, například dodržování pravidelného spánkového režimu a pravidelné cvičení.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?