Metoda Wima Hofa : techniky, přínosy a bezpečnost

Published:

Metoda Wima Hofa si v posledních letech získala značnou pozornost díky své zdánlivě zázračné schopnosti pomáhat lidem odolávat extrémním mrazům a zlepšovat celkový zdravotní stav. Tato fascinující metoda kombinuje specifické dechové techniky s postupným vystavováním se chladu, což vede k řadě potenciálních přínosů podložených vědeckými studiemi.

V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat složitostí metody Wim Hof a s ní spojenými dýchacími technikami a také tím, jak může k účinnosti metody přispět postupné vystavování se chladu, jako jsou studené sprchy nebo ledové koupele. Probereme také význam praktik vystavování chladu, jako je například užívání studených sprch nebo ledových koupelí, pro pokročilé praktiky.

Dále se budeme zabývat některými významnými vědeckými studiemi, které zkoumaly přínosy spojené s praktikováním této metody, včetně zjištění o hladinách laktátu a pyruvátu a aktivaci hnědé tukové tkáně u samotného Wima Hofa. Nakonec se dotkneme psychologických účinků, které zažívají ti, kdo WHM pravidelně praktikují, a budeme se zabývat některými riziky a opatřeními, kterých by si měli být vědomi začátečníci, než se vydají na vlastní cestu s touto jedinečnou technikou.

Wim Hof Method

Vysvětlení metody Wima Hofa

Metoda Wima Hofa (WHM ) je jedinečný přístup ke zdraví a wellness, který vyvinul nizozemský sportovec Wim Hof. Kombinuje dechová cvičení, vystavení chladu a meditační techniky, které údajně přinášejí výhody, jako je snížení stresu, zlepšení imunitní reakce a zvýšení hladiny energie. Tato metoda si získala oblibu mezi zdravými jedinci, kteří hledají způsoby, jak optimalizovat svou pohodu.

V této části blogu se budeme věnovat třem hlavním složkám WHM: dechovým technikám, praktikám vystavení chladu a meditaci. Probereme také některé vědecké studie, které podporují její potenciální přínosy, a zároveň upozorníme na případná rizika nebo opatření, kterých by si měli být začátečníci vědomi, když začínají s touto praxí.

Dýchací techniky v programu WHM

  • Zhluboka se nadechněte nosem: Jedním z klíčových aspektů dechové techniky WHM je hluboký nádech nosem, dokud neucítíte, že se vám rozšiřuje břicho. To pomáhá zvýšit příjem kyslíku a zároveň podporuje uvolnění.
  • Silné výdechy ústy: Po každém hlubokém nádechu následuje prudký výdech ústy, který pomáhá vylučovat oxid uhličitý z těla účinněji než běžné výdechy.

Cílem této kombinace řízeného nádechu a výdechu je zlepšit celkovou kapacitu plic a zároveň pomoci cvičícím lépe zvládat vystavení chladu během ostatních částí metody.

Postupy vystavení chladu

  • Studená sprcha: Postupné vystavování se nižším teplotám může pomoci našemu tělu se časem lépe přizpůsobit. Jednoduchým způsobem, jak mohou začátečníci začít tento prvek zařazovat do své rutiny, je sprchovat se krátce, ale postupně chladněji.
  • Ledové koupele pro pokročilé: Pro ty, kteří si již zvykli na chlad, mohou ledové koupele představovat ještě větší výzvu a potenciální přínos. Jako pokročilí cvičenci byste měli být při této praxi opatrní a vždy je třeba dbát signálů vlastního těla.

Zapojením do WHM můžeme nejen zvýšit svou fyzickou odolnost, ale také posílit psychickou odolnost, když čelíme nepříjemným okolnostem.

Vědecké studie o přínosech WHM

Studie provedená Lékařským centrem Radboudovy univerzity zjistila, že osoby praktikující WHM vykazovaly silnější imunitní reakci při vystavení bakteriálnímu endotoxinu ve srovnání s kontrolními osobami. To naznačuje, že tato metoda může pomoci posílit celkovou imunitu a potenciálně zabránit onemocnění u zdravých lidí. Další zjištění výzkumu ukázalo na vyšší plazmatické koncentrace laktátu a pyruvátu u účastníků po provedení dechových cvičení v kombinaci s vystavením chladu, což by mohlo být prospěšné při léčbě autoimunitních onemocnění nebo jiných zánětlivých stavů.

Studie navíc prokázaly pozitivní vliv na funkci imunitního systému během meditačních sezení v rámci cvičení metody Wima Hofa. Tato zjištění podporují myšlenku, že kombinace různých technik v rámci jednoho holistického přístupu může přinést synergické zdravotní přínosy, které stojí za další zkoumání.

Metoda Wim Hof je účinným nástrojem pro zlepšení celkového zdraví a pohody, ale pro dosažení maximálního prospěchu je důležité porozumět dýchacím technikám spojeným s touto metodou. Pochopením těchto jednoduchých, ale účinných cvičení lze zahájit cestu ke zlepšení fyzické a duševní výkonnosti.

Cold Exposure Practices

Dýchací techniky v metodě Wima Hofa

Cvičení těchto konkrétních cviků může přinést různé výhody, včetně snížení úrovně stresu, lepšího soustředění a zvýšení energie. Pojďme se ponořit do dvou hlavních složek dýchání WHM:

Hluboké vdechy nosem

Při nácviku dechových cvičení Wim Hof je důležité začít hlubokým nádechem nosem. Tato technika vám umožní zcela naplnit plíce vzduchem a zároveň zapojit bránici - důležitý sval pro efektivní dýchání. Při hlubokém nádechu se zkuste soustředit spíše na rozšiřování břicha než na zvedání hrudníku.

Silné výdechy ústy

Poté, co se při nádechu naplníte vzduchem, jej silně uvolněte výdechem ústy. Cílem je nejen vypudit veškerý zbývající kyslík zevnitř, ale také stimulovat krevní oběh v tělesných orgánech, jako je srdce nebo mozek, což může při pravidelném praktikování spolu s dalšími aspekty režimu WHM časem přispět ke zvýšení duševní jasnosti.

Kromě těchto základních kroků existují i pokročilejší techniky, které mohou cvičící zařadit do své rutiny, jakmile si osvojí tento základ. Například:

  • Hyperventilace následovaná zadržováním dechu: Při tomto cvičení se účastníci zhruba 30 sekund rychle zhluboka nadechují a poté zadrží dech na co nejdelší dobu, aniž by pociťovali nepohodlí nebo napětí(zdroj). Tento proces se několikrát opakuje a bylo prokázáno, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi a zároveň snižuje koncentraci oxidu uhličitého.
  • Střídavé dýchání nosními dírkami: Tato technika spočívá ve vdechování jednou nosní dírkou a zavírání druhé prstem. Po několika sekundách zadržení dechu vydechněte opačnou nosní dírkou a poté vyměňte strany(zdroj). Střídavé dýchání nosními dírkami může pomoci vyrovnat obě mozkové hemisféry a podpořit relaxaci.

Je důležité si uvědomit, že nácvik dechových cvičení WHM by se měl vždy provádět v bezpečném prostředí, nejlépe vsedě nebo vleže na pohodlném povrchu. Vyvarujte se provádění těchto technik při činnostech, jako je řízení auta nebo plavání, kde by ztráta vědomí mohla představovat vážné riziko.

Chcete-li z WHM vytěžit maximum, je klíčová důslednost - ujistěte se, že jste tato účinná dechová cvičení zařadili do svého denního režimu spolu s praktikami vystavení chladu a meditacemi, které Wim Hof ve svém učení popisuje.

Dýchací techniky WHM jsou důležitou součástí metody Wim Hof, která cvičencům umožňuje zvýšit příjem kyslíku a posílit odolnost vůči nízkým teplotám. Praktiky vystavení chladu, jako jsou studené sprchy nebo ledové koupele, mohou pokročilým cvičencům dále pomáhat překonávat výzvy a dosahovat nových výšin.

Postupy vystavení chladu

Druhá složka metody Wima Hofa (WHM) spočívá v postupném vystavování se nízkým teplotám prostřednictvím aktivit, jako jsou studené sprchy nebo ledové koupele. Někteří praktikující mohou při těchto cvičeních zpočátku pociťovat závratě nebo zvýšené riziko mdlob kvůli rychlým změnám tělesné teploty, předpokládá se však, že pravidelné cvičení může vést k tomu, že se jedinci časem lépe přizpůsobí.

Studená sprcha

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zařadit vystavení chladu do svého každodenního režimu, je sprchování studenou vodou. Pro začátek můžete začít tím, že běžnou teplou sprchu ukončíte 30sekundovým proudem studené vody, a jak vám bude příjemnější, postupně dobu trvání sprchy prodlužujte. Klíčem je soustředit se na hluboké dýchání pod proudem studené vody, které pomáhá regulovat reakce vašeho těla a udržet si kontrolu nad případným nepohodlím.

Ledové koupele pro pokročilé lékaře

Pro ty, kteří zvládli studenou sprchu a hledají intenzivnější výzvu, jsou ledové koupele příležitostí k dalšímu prověření svých možností. Tato pokročilá forma WHM, která obvykle zahrnuje několikaminutové ponoření do vany naplněné ledovou vodou, vyžaduje psychickou disciplínu a fyzickou odolnost. Zásadní je nejen zhluboka dýchat, ale také během celého procesu uvolňovat všechny svaly, aby se šokem nenapínaly.

Kromě pouhého zvýšení tolerance vůči extrémním teplotám existuje řada potenciálních zdravotních přínosů spojených s důsledným cvičením obou metod:

  • Snížení zánětu: Bylo prokázáno, že působení chladu snižuje zánět v těle, což může pomoci zmírnit příznaky chronické bolesti a autoimunitních onemocnění.
  • Zlepšení krevního oběhu: Střídání horkých a studených teplot pomáhá stimulovat krevní oběh, což vede k lepšímu okysličování tkání a celkovému zlepšení kardiovaskulárního zdraví.
  • Duševní odolnost: Překonání počátečního nepohodlí spojeného s pobytem v chladu může pomoci posílit psychickou odolnost a usnadnit tak čelení dalším životním výzvám.

Ačkoli se může zdát, že začátky jsou děsivé, postupným zvyšováním intenzity a zvykáním si na pocity WHM můžete brzy sklízet její potenciální výhody. Pokud však začnete pomalu a postupně budete zvyšovat intenzitu, jakmile se s pocity, které jsou s tím spojeny, sžijete, budete na dobré cestě k využití potenciálních výhod, které metoda Wim Hof, známá také jako technika Wim Hof, dechová metoda Wim Hof nebo dechová technika Wim Hof, nabízí.

Výzkum účinků vystavení chladu na fyzické a duševní zdraví prokázal potenciální přínosy, i když k jejich úplnému pochopení je třeba dalšího výzkumu. Abychom tuto problematiku prozkoumali hlouběji, zaměříme nyní naši pozornost na vědecké studie o přínosech WHM.

Ice Baths for Advanced Practitioners

Vědecké studie o přínosech WHM

V průběhu let bylo provedeno několik vědeckých studií, které zkoumaly potenciální přínos cvičení metody Wima Hofa (WHM) na lidskou fyziologii. Tyto výzkumy přinesly slibné výsledky v různých aspektech zdraví a wellness.

Studie Radboud University Medical Center

Studie provedená Radboud University Medical Center ve spolupráci se samotným Wimem Hofem zjistila, že u skupiny účastníků, kteří praktikovali WHM po dobu deseti dnů, došlo ve srovnání s kontrolní skupinou k výraznému zlepšení imunitní reakce. Výzkumníci dospěli k závěru, že kombinace dechových cvičení s vystavením chladu může vést ke zlepšení funkce imunitního systému, což může potenciálně poskytnout ochranu před nemocemi a infekcemi.

Výsledky výzkumu laktátu a pyruvátu

V jiné studii vědci zjistili, že jedinci, kteří praktikovali WHM, měli po provedení dechových cvičení s následnou expozicí chladu vyšší plazmatické koncentrace laktátu a pyruvátu než ti, kteří tuto metodu nepraktikovali. Z tohoto výzkumu vyplývá, že by tyto sloučeniny mohly být potenciálně využity k léčbě autoimunitních onemocnění, protože bylo zjištěno, že brání zánětlivým reakcím v těle.

Aktivace hnědé tukové tkáně u Wima Hofa

Zajímavý výzkum testoval hnědou tukovou tkáň (BAT), která je zodpovědná za tvorbu tepla při vystavení chladu, a termogenezi vyvolanou chladem u samotného Wima Hofa. Studie zjistila, že jeho metoda zvýšila teplotu jádra z 88 °C na 94 °C, což ukazuje potenciál WHM při zvyšování tolerance chladu.

Psychologické účinky praktikování WHM

Studie ukázaly, že používání metody Wim Hof může přinést psychické výhody, například snížení vyčerpání, zvýšení úrovně energie a zlepšení dýchání. Je však důležité poznamenat, že tato zlepšení nemusela nutně zlepšit výkonnostní parametry při cvičeních anaerobního typu, jako je opakovaný sprint.

Kromě těchto fyziologických poznatků se některé studie zabývaly také možnými psychologickými přínosy cvičení WHM. Účastníci uváděli, že po pravidelném provádění této metody pociťují sníženou hladinu stresu, zvýšenou duševní jasnost a celkový pocit pohody.

Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom plně pochopili rozsah vlivu WHM na lidské zdraví a pohodu, současné vědecké poznatky naznačují, že zařazení této praxe do každodenního života může přinést řadu fyzických a psychických výhod.

Vědecké studie o přínosech metody Wim Hof poskytly slibné důkazy o potenciálních zdravotních a výkonnostních výhodách této praxe. Další výzkum toho, jak WHM aktivuje hnědou tukovou tkáň, může přinést další poznatky o účinnosti těchto technik.

Aktivace hnědé tukové tkáně u Wima Hofa

Jedním z fascinujících aspektů metody Wima Hofa (WHM ) je její potenciál aktivovat hnědou tukovou tkáň (BAT), která hraje klíčovou roli při tvorbě tepla při vystavení nízkým teplotám. V této části se budeme zabývat tím, jak WHM ovlivňuje aktivaci BAT, a prozkoumáme zajímavou studii, která zkoumala schopnost samotného Wima Hofa zvyšovat svou tělesnou teplotu prostřednictvím praktikování jeho metody.

Aktivace BAT prostřednictvím WHM

Hnědá tuková tkáň, známá také jako hnědý tuk, je jedinečný typ tělesného tuku, který vytváří teplo, místo aby ukládal energii jako bílý tuk. Bylo zjištěno, že vystavení chladu může stimulovat aktivitu BAT, což vede ke zvýšené termogenezi - procesu, při kterém naše tělo produkuje teplo. Předpokládá se, že dechové techniky a vystavení chladu, které jsou součástí metody Wim Hof, tento účinek na aktivaci BAT posilují a mohou přispět ke zlepšení tolerance chladu u cvičících.

Zvýšení teploty jádra Wima Hofa

V pozoruhodné studii, kterou provedli vědci z Wayne State University School of Medicine, zkoumali, jak praktikování WHM ovlivnilo samotného Wima Hofa během dlouhodobého vystavení extrémnímu chladu. Sledovali jeho tělesnou teplotu, když byl 80 minut ponořen do ledové vody, a zjistili, že se zvýšila z 31 °C (88 °F) na 34 °C (94 °F).

  • Zjištění č. 1: Vědci pozorovali během experimentu zvýšení rychlosti metabolismu, což naznačuje, že za zvýšení teploty jádra může být zodpovědný vyšší energetický výdej.
  • Zjištění č. 2: Studie také zjistila, že aktivita BAT Wima Hofa se během vystavení chladu zvýšila, což dále podporuje myšlenku, že WHM může zvýšit termogenezi a produkci tepla v těle.

Tento průlomový výzkum nejen ukazuje, jak účinná může být WHM při zvyšování tolerance vůči extrémnímu chladu, ale také zdůrazňuje její potenciální využití pro osoby žijící nebo pracující v drsném prostředí. Navíc naznačuje, že pravidelné praktikování WHM by mohlo lidem pomoci udržet si zdravou tělesnou teplotu i v mrazivých podmínkách.

Je však důležité poznamenat, že tato studie se zaměřila na samotného Wima Hofa - člověka, který se léta věnoval osvojování své metody. Začátečníci by proto měli ke svému vlastnímu cvičení přistupovat opatrně a trpělivě a postupně si časem budovat toleranci vůči působení chladu. To jim zajistí, že budou využívat výhod aktivace BAT, aniž by se vystavovali zbytečnému riziku.

Bylo prokázáno, že aktivace hnědé tukové tkáně metodou Wima Hofa je spolehlivým a bezpečným způsobem, jak zvýšit tělesnou teplotu, což z ní činí atraktivní možnost pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví. Kromě toho může mít praktikování techniky WHM hluboké psychologické účinky, jako je snížení únavy a zvýšení hladiny energie, což může zlepšit celkovou pohodu.

Psychological Effects of Practicing WHM

Psychologické účinky praktikování WHM

Cvičení WHM může pomoci snížit únavu a zvýšit hladinu energie, i když nemusí nutně zvýšit výkonnost při anaerobních cvičeních. Je však nutné poznamenat, že ačkoli tato metoda může zlepšit celkovou pohodu, nemusí nutně zlepšit výkonnost při specifických cvičeních anaerobního typu, jako je například opakovaný sprint.

Snížení únavy a zvýšení energie

Jedním z nejvýznamnějších účinků, které praktikující Wim Hofovy metody uvádějí, je výrazné snížení pocitu únavy. To lze přičíst kombinaci hlubokých dechových cvičení a působení chladu, které pomáhají zvýšit přísun kyslíku do celého těla a podpořit funkci mitochondrií (zdroj). Výsledkem je, že jedinci po praktikování technik WHM často pociťují zvýšenou hladinu energie.

Zlepšení dýchání bez zvýšení výkonu

Bylo zjištěno, že specifické dechové techniky používané při WHM zlepšují kapacitu plic a celkovou dechovou funkci (zdroj). Toto zlepšení může vést k lepšímu okysličení během cvičení nebo každodenních činností, nicméně studie ukázaly, že se to ne vždy projeví ve zlepšení výkonu při vysoce intenzivních anaerobních trénincích, jako je sprint nebo vzpírání (zdroj).

Kromě těchto fyzických výhod je cvičení WHM spojeno také s pozitivními změnami v parametrech duševního zdraví, jako je snížení stresu a emoční odolnosti. Studie provedená lékařským centrem Radboudovy univerzity zjistila, že u osob, které praktikovaly techniky WHM, došlo k výraznému snížení hladiny stresu a také ke zvýšení jejich schopnosti zvládat náročné situace.

Je důležité si uvědomit, že ačkoli metoda Wim Hof může přinést řadu psychologických výhod, nemusí být vhodná pro každého. Osoby s již existujícími zdravotními potížemi nebo těhotné by se měly před zahájením jakéhokoli nového cvičebního režimu, včetně praktikování WHM, poradit se svým lékařem.

Zařazení metody Wim Hof do každodenního režimu může vést ke zlepšení duševního i fyzického zdraví. Hluboké dýchání a postupné seznamování se s nízkými teplotami může vést k tomu, že se budete cítit méně unavení, budete mít více energie a budete celkově zdravější. Mějte však na paměti, že tato zlepšení se nemusí nutně projevit ve zvýšení výkonnosti při vysoce intenzivních anaerobních aktivitách, jako je sprint nebo vzpírání.

Psychologické účinky cvičení WHM mohou být hluboké, což vede ke zlepšení hladiny energie a snížení únavy. Před zahájením cvičení WHM je však nutné si uvědomit možná rizika spojená s vystavením extrémnímu chladu, aby byl zaručen bezpečný vývoj během cvičení.

Potential Risks Associated with Extreme Cold Exposure

Rizika a bezpečnostní opatření pro začátečníky

Navzdory potenciálním zdravotním přínosům metody Wima Hofa (WHM) je pro zájemce o vyzkoušení této metody důležité, aby si byli vědomi možných rizik spojených s vystavením extrémnímu chladu a hyperventilací. Začátečníci by měli začínat pomalu a postupně zvyšovat intenzitu cvičení a vždy naslouchat signálům svého těla.

Potenciální rizika spojená s vystavením extrémnímu chladu

Praktikování WHM zahrnuje vystavení se extrémně nízkým teplotám, což může při nesprávném postupu představovat určitá rizika. Potenciální problémy, které mohou vzniknout v důsledku vystavení extrémně nízké teplotě, mohou zahrnovat například omrzliny, podchlazení nebo dokonce srdeční potíže u ohrožených osob. Aby se tato rizika minimalizovala, doporučuje se začátečníkům začít se studenými sprchami a teprve poté přejít k pokročilejším praktikám, jako jsou ledové koupele. Proto je důležité nepřekračovat hranice možností svého těla a v případě jakýchkoli potíží nebo bolestí s praktikováním okamžitě přestat.

Význam postupného rozvoje

Klíčem k bezpečné cestě do praxe WHM je postupný rozvoj. Začněte zařazováním dechových cvičení do každodenní rutiny, aniž byste se přetěžovali - pamatujte, že při učení nových technik, jako je hluboký nádech nosem a následný silný výdech ústy, je důležitější kvalita než kvantita. Jakmile se s těmito způsoby dýchání seznámíte, začněte po zahřívacích lekcích zařazovat krátká období vystavení se chladu, dokud se nebudete cítit připraveni na delší trvání v chladnějších podmínkách.

  • Tipy pro bezpečnou praxi:
  • Vyvarujte se cvičení na lačno; předtím snězte něco lehkého.
  • Vždy mějte poblíž někoho, kdo vám může v případě nouze pomoci.
  • Nikdy neprovádějte WHM pod vlivem alkoholu nebo drog.
  • Před zahájením se poraďte s lékařem, zda máte nějaké zdravotní problémy nebo obavy.

Kromě fyzických opatření je při cvičení WHM důležité udržovat zdravé myšlení. Nezapomeňte, že tělo a úroveň tolerance každého člověka jsou jiné - postupujte svým vlastním tempem a nesrovnávejte se s ostatními. Pokud zůstanete trpěliví a důslední ve svém cvičení, můžete postupně odhalit potenciální výhody této jedinečné metody a zároveň minimalizovat rizika na této cestě.

Chcete-li získat více informací o bezpečném začlenění metody Wim Hof do své wellness rutiny, zvažte účast na online kurzu vedeném certifikovanými instruktory, kteří vás podrobně provedou jednotlivými kroky procesu.

Nejčastější dotazy týkající se metody Wim Hof

Je metoda Wima Hofa vědecky přesná?

Metoda Wima Hofa je podložena řadou vědeckých studií, včetně výzkumu provedeného na Radboud University Medical Center. Tyto studie prokázaly, že praktikování metody Wima Hofa může vést ke zvýšení tolerance chladu, snížení zánětu a zlepšení imunitní reakce. K úplnému pochopení jejích dlouhodobých účinků je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Proč je metoda Wima Hofa tak účinná?

Účinnost metody Wim Hof spočívá v kombinaci technik řízeného dýchání a postupného vystavování chladu. Tato kombinace pomáhá aktivovat hnědou tukovou tkáň (BAT), která vytváří teplo a zvyšuje metabolismus. Kromě toho bylo prokázáno, že zlepšuje duševní pohodu tím, že snižuje hladinu stresu a zvyšuje soustředění.

Je práce s dechem vědecky prokázána?

Dechová cvičení mají různé zdravotní účinky, například snižují stres, zmírňují úzkost a zlepšují funkci plic. Studie o bráničním dýchání ukázala pozitivní výsledky při snižování variability srdeční frekvence u účastníků s vysokou úrovní stresu. Ačkoli existuje řada neoficiálních zpráv, které potvrzují účinnost dechové práce, k přesvědčivému potvrzení těchto tvrzení je nutný další vědecký výzkum.

Kolikrát denně mám cvičit metodu Wim Hof?

Abyste dosáhli optimálních výsledků metody Wim Hof, aniž byste se nadměrně namáhali nebo riskovali zranění v důsledku vystavení extrémnímu chladu, doporučujeme cvičit jednou denně během počátečního tréninkového období. Jakmile se s dechovými cvičeními i s praktikami vystavení chladu, jako jsou sprchy nebo ledové koupele, lépe sžijete, postupně podle potřeby zvyšujte frekvenci, ale vždy naslouchejte signálům svého těla.

Závěr

Celkově je metoda Wim Hof účinným nástrojem pro zlepšení fyzického a duševního zdraví. Praktikováním dechových technik a působením chladu mohou cvičící aktivovat hnědou tukovou tkáň, snížit únavu a zvýšit hladinu energie. Vědecké studie rovněž prokázaly slibné výsledky ve výsledcích výzkumu laktátu a pyruvátu.

Pro začátečníky je však důležité přijmout opatření, aby se vyhnuli možným rizikům spojeným s vystavením extrémnímu chladu. Klíčem k bezpečnému využití výhod této metody je postupný vývoj.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?