Laktosintolerans: Symtom, hantering och alternativ

Published:

Miliony lidí na celém světě trpí intolerancí laktózy, což je porucha trávení, která narušuje schopnost organismu štěpit mléčný cukr. K tomuto stavu dochází, když tělo nedokáže správně trávit laktózu, cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. V tomto průvodci se ponoříme do hloubky příčin a důsledků intolerance laktózy, od zkoumání jejího biologického základu až po zkoumání příznaků, které může způsobovat.

Od pochopení úlohy enzymu laktázy při trávení až po zkoumání faktorů, které způsobují sníženou aktivitu laktázy, se naše diskuse ponoří do biologických základů tohoto stavu. Nastíníme také běžné příznaky, které se u osob s laktózovou intolerancí vyskytují, a probereme faktory ovlivňující jejich trvání.

Kromě přehledu diagnostických metod, jako jsou vodíkové dechové testy a testy kyselosti stolice, které slouží k identifikaci intolerance laktózy, nabídneme praktické rady pro zvládání příznaků pomocí úpravy stravy. Dále se budeme zabývat alternativními možnostmi mléka, jako je mandlové a ovesné mléko, pro ty, kteří hledají náhradu mléčných výrobků.

Nakonec se budeme zabývat úlohou probiotik při podpoře zdraví střev u jedinců s nedostatkem laktázy a zároveň upozorníme na jedinečné problémy vrozeného nedostatku laktázy, které vyžadují specializovanou péči o kojence jím postižené.

Dívka pijící mléko, která má bolesti kvůli intoleranci laktózy

Pochopení intolerance laktózy

Tato neschopnost trávit laktózu je důsledkem snížené hladiny aktivity enzymu laktázy, který je zodpovědný za štěpení laktózy na jednodušší cukry, které může tělo vstřebat.

Úloha laktázy při trávení

Laktáza je základní enzym produkovaný v tenkém střevě, který hraje klíčovou roli při štěpení laktózy na glukózu a galaktózu - dva jednoduché cukry, které naše tělo snadno vstřebává. Při nedostatečné produkci nebo aktivitě tohoto enzymu zůstává v trávicím systému nestrávená laktóza, což vede k různým nepříjemným příznakům spojeným s nesnášenlivostí laktózy.

Faktory způsobující sníženou aktivitu laktázy

  • Genetika: Někteří jedinci zdědili geny, které způsobují, že s přibývajícím věkem produkují méně aktivní formy enzymu. Tento typ genetické predispozice je znám jako perzistence/neperzistence laktázy.
  • Gastrointestinální poruchy: Některá gastrointestinální onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba, mohou vést k poškození sliznice tenkého střeva, což má za následek snížení produkce/aktivity enzymů potřebných pro správné trávení (včetně enzymů potřebných pro štěpení laktózy).
  • Přerůstání bakterií v tenkém střevě (SIBO): Nerovnováha bakterií v tenkém střevě může způsobit sníženou aktivitu laktázy, což vede k příznakům podobným těm, které se vyskytují u osob s intolerancí laktózy. Více informací o SIBO a jejím vlivu na trávení.
  • Předčasné narození: Předčasně narozené děti mohou mít nedostatečně vyvinutý trávicí systém, který neprodukuje dostatečné množství enzymů potřebných pro správné trávení, včetně laktázy. Tento stav je obvykle dočasný, protože jejich trávicí systém dozrává.

V některých případech se u lidí může vyskytnout dočasná nesnášenlivost laktózy v důsledku onemocnění nebo úrazu postihujícího tenké střevo. Po vyřešení základního problému by se měla obnovit normální úroveň produkce/aktivity enzymů - což jim umožní opět konzumovat mléčné výrobky, aniž by pociťovali závažné příznaky spojené s touto poruchou.

Běžnými příznaky intolerance laktózy jsou nadýmání, plynatost, bolesti břicha a průjem. Pokud máte podezření, že trpíte intolerancí laktózy, mohou vám při diagnostice tohoto onemocnění pomoci testy tolerance laktózy. Mezi možnosti léčby patří vyhýbání se mléčným výrobkům nebo konzumace mléka bez laktózy a dalších výrobků bez laktózy.

Je důležité si uvědomit, že intolerance laktózy není totéž co alergie na mléko. Alergie na mléko je imunitní reakce na bílkoviny obsažené v mléce, zatímco intolerance laktózy je porucha trávení způsobená neschopností trávit laktózu.

Poznání intolerance laktózy a jejích příznaků může jednotlivcům pomoci při informovaném rozhodování o jejich stravě a životním stylu. Vyhýbáním se mléčným výrobkům nebo konzumací alternativ bez laktózy si mohou jedinci s intolerancí laktózy stále užívat zdravou a vyváženou stravu.

Poznání intolerance laktózy

Tato neschopnost trávit laktózu je důsledkem snížené hladiny aktivity enzymu laktázy, který je zodpovědný za štěpení laktózy na jednodušší cukry, jež mohou být vstřebány organismem.

infografika o intoleranci laktózy

Úloha laktázy při trávení

Při správném fungování rozkládá tento složitý cukr na dvě jednodušší formy - glukózu a galaktózu - a umožňuje tak jejich snadné vstřebávání do našeho krevního oběhu. Jedinci s intolerancí laktózy však mají tohoto důležitého enzymu nedostatečné množství, což vede k tomu, že v jejich trávicím systému zůstává nestrávená laktóza.

Faktory způsobující sníženou aktivitu laktázy

  • Genetika: Někteří lidé zdědili po svých rodičích geny spojené s nižší produkcí nebo aktivitou enzymu laktázy. Díky této genetické predispozici je u nich větší pravděpodobnost, že se u nich vyvine perzistence nebo nepersistence laktázy.
  • Etnická příslušnost: Určité etnické skupiny jsou náchylnější k rozvoji tohoto onemocnění vzhledem k vyšší míře výskytu v jejich populaci; příkladem mohou být osoby asijského, afrického, indiánského a hispánského původu, které mají tendenci k většímu výskytu ve srovnání s bělochy žijícími v podobných zeměpisných oblastech po celém světě v současnosti (zdroj).
  • Poruchy trávicího traktu: Stavy, jako je celiakie, Crohnova choroba a bakteriální přerůstání tenkého střeva, mohou poškodit sliznici tenkého střeva, kde se tvoří laktáza. To může mít za následek sníženou aktivitu laktázy a následné příznaky intolerance laktózy.
  • Stárnutí: S přibývajícím věkem naše tělo přirozeně produkuje méně laktázy v důsledku snížené míry produkce enzymu, ke které dochází v průběhu času - to činí stále větší potíže zejména starším lidem, kteří jsou náchylní k pociťování nepříjemných příznaků spojených s konzumací mléčných výrobků obsahujících vysoké množství této konkrétní cukerné sloučeniny (zdroj).

Shrnem lze říci, že na schopnosti či neschopnosti jedince účinně trávit laktózu se podílejí různé faktory. Pochopení těchto základních příčin může pomoci informovat o vhodných možnostech léčby a úpravách životního stylu, které jsou nezbytné pro efektivnější zvládání tohoto běžného, ale často nepochopeného stavu, který se posouvá do dalších let dospělosti.

Pochopení intolerance laktózy je komplexní stav, který vyžaduje znalost úlohy laktázy v trávení a potenciálních faktorů způsobujících její sníženou aktivitu. Nyní se můžeme podívat na indikace a časový rámec tohoto onemocnění.

Příznaky a trvání intolerance laktózy

Nesnášenlivost laktózy je rozšířeným onemocněním, se kterým se celosvětově setkává mnoho lidí. Vzniká, když tělo nedokáže správně strávit laktózu, cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Tato neschopnost štěpit laktózu vede k různým gastrointestinálním příznakům, které se mohou pohybovat od mírných potíží až po silné bolesti.

Běžně se vyskytující příznaky u osob s tímto onemocněním

Mezi nejčastější příznaky intolerance laktózy patří:

  • Krvácení
  • Plyn
  • Průjem
  • Bolesti břicha a křeče
  • Nevolnost nebo zvracení (méně časté)

Přítomnost laktázy, genetika, věk a zdravotní stav střev mohou ovlivnit míru, do jaké se u jedince projeví bolesti břicha nebo křeče, nevolnost nebo zvracení v důsledku intolerance laktózy.

Faktory ovlivňující trvání příznaků

Délka trvání příznaků intolerance laktózy se může u jednotlivých osob také výrazně lišit. Obecně lze říci, že tyto nepříjemné účinky mohou trvat od 30 minut až po několik hodin po konzumaci potravin obsahujících laktázu. Mezi faktory ovlivňující délku trvání příznaků patří:

  1. Frekvence konzumace mléčných výrobků: Častá konzumace mléčných výrobků může vést k delšímu trvání nebo závažnějším příznakům v důsledku zvýšené úrovně expozice v průběhu času.
  2. Přerůstání tenkostřevních bakterií (SIBO): SIBO může způsobovat podobné příznaky jako intolerance laktózy a může příznaky intolerance laktózy zhoršovat.
  3. Jiná základní onemocnění: Onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba, mohou způsobovat podobné příznaky jako intolerance laktózy a mohou ztěžovat přesnou diagnózu.
  4. Množství konzumované laktózy: Závažnost příznaků může záviset na množství konzumované laktózy. Malé množství laktózy nemusí vyvolat žádné příznaky, zatímco větší množství může vést k závažnějším příznakům.
  5. Strong>.
  6. Typ mléčného výrobku: Některé mléčné výrobky, například tvrdé sýry nebo mléko bez laktózy, mohou být lépe snášeny než jiné, například zmrzlina nebo běžné mléko.

Pokud máte podezření na nesnášenlivost laktózy, doporučujeme vám poradit se s lékařem. Ten vám může doporučit testy na toleranci laktózy nebo jiné diagnostické testy, které určí, zda trpíte intolerancí laktózy. Kromě toho je k dispozici mnoho mléka a mléčných výrobků bez laktózy, které mohou osobám s intolerancí laktózy pomoci vychutnat si chuť mléčných výrobků bez nepříjemných příznaků.

Pro přesnou diagnostiku tohoto stavu je nezbytné znát ukazatele a období spojené s necitlivostí na laktózu. V následujícím nadpisu se budeme zabývat dvěma testy používanými k diagnostice intolerance laktózy: vodíkovým dechovým testem a testem kyselosti stolice.

laboratorní test intolerance laktózy

Diagnostika intolerance laktózy

Nesnášenlivost laktózy může způsobovat celou řadu nepříjemných příznaků, proto je nezbytné přesně diagnostikovat toto onemocnění a vyloučit jiné potenciální příčiny gastrointestinálních potíží, jako jsou syndrom dráždivého tračníku (IBS), celiakie nebo Crohnova choroba. Za tímto účelem se poraďte se svým lékařem, který vám pravděpodobně doporučí testovací metody, jako je vodíkový dechový test nebo test kyselosti stolice.

Vysvětlení vodíkového dechového testu

vodíkový dechový test je neinvazivní diagnostický postup, který měří množství vodíku ve vašem dechu po konzumaci nápoje obsahujícího laktózu. Vzhledem k tomu, že nestrávená laktóza produkuje při fermentaci bakteriemi v tenkém střevě plynný vodík, může zvýšená hladina vodíku v dechu indikovat nedostatek laktázy a následnou intoleranci laktózy.

  • Příprava: Před testem je třeba dodržovat specifické dietní pokyny poskytnuté lékařem, aby byly zajištěny přesné výsledky.
  • Postup: V den testu vypijete tekutinu obsahující laktózu a poté budete v pravidelných intervalech po dobu několika hodin dýchat do přístroje. Přístroj změří hladinu vodíku ve vzorcích vašeho dechu.
  • Interpretace výsledků: Váš lékař provede analýzu získaných údajů, aby zjistil, zda je zvýšená produkce vodíku odpovídající nedostatku laktázy, a diagnostikuje, zda máte intoleranci laktózy, či nikoli.

Přehled testu na kyselost stolice

Další diagnostickou metodou, kterou lze použít, je test na kyselost stolice, a to zejména u kojenců a malých dětí, které nemusí být schopny podstoupit vodíkový dechový test. Tento test měří množství kyseliny ve vzorku stolice, protože nestrávená laktóza při fermentaci bakteriemi v tenkém střevě vytváří kyselinu mléčnou.

  • Příprava: Váš lékař vám poskytne pokyny, jak odebrat dítěti vzorek stolice.
  • Postup: Odebraný vzorek je odeslán do laboratoře, kde je analyzován na úroveň kyselosti.
  • Interpretace výsledků: Pokud je ve vzorku stolice zjištěna vysoká hladina kyseliny mléčné, může to znamenat nedostatek laktázy a naznačovat, že vaše dítě trpí intolerancí laktózy.

Než lékař dospěje k definitivní diagnóze, může zvážit i další faktory, jako jsou lékařské záznamy z minulosti, příbuzní s intolerancí laktózy nebo alergií na mléčné výrobky a stravovací návyky. Nezapomeňte, že toto onemocnění může diagnostikovat pouze kvalifikovaný zdravotnický pracovník; autodiagnostika založená pouze na příznacích by mohla vést ke zbytečným dietním omezením nebo přehlédnutí jiných základních zdravotních problémů vyžadujících léčbu.

Přesné určení nesnášenlivosti laktózy je pro účinné řešení tohoto stavu zásadní. Pro zajištění úspěšné úpravy stravy je důležité pochopit, jak zvládat příznaky spojené s intolerancí laktózy.

infografika o intoleranci laktózy

Zvládání příznaků pomocí úpravy stravy

Po stanovení diagnózy intolerance laktózy spočívá zvládání jejích příznaků v úpravě stravy na základě individuální úrovně tolerance vůči různým potravinám obsahujícím různé množství přirozených nebo přidaných zdrojů obsahu laktózy. To může pomoci zmírnit nepříjemné příznaky a zlepšit celkové zdraví střev.

Zjištění úrovně vaší tolerance laktózy

Vyřaďte ze svého jídelníčku na krátkou dobu (obvykle 1-2 týdny) všechny mléčné výrobky, abyste zjistili svou úroveň odolnosti vůči laktóze. Postupně do svého jídelníčku opět zavádějte malá množství různých mléčných výrobků a zároveň sledujte případné reakce. Sledujte druhy a množství mléčných výrobků, které vyvolávají příznaky, abyste zjistili, které mléčné výrobky můžete tolerovat bez potíží.

Mléčné alternativy pro jedince s intolerancí laktózy

  • Mléko bez laktózy: Mnoho značek nabízí kravské mléko bez laktózy, které bylo před konzumací ošetřeno enzymem laktázou, aby se laktóza rozložila. Díky tomu si mohou osoby s intolerancí na laktózu vychutnat chuť a výživové hodnoty běžného mléka, aniž by pociťovaly zažívací problémy.
  • Zrající sýry: Některé zrající sýry, jako je čedar, švýcarský sýr a parmezán, obsahují nižší množství laktózy díky delšímu procesu fermentace. Ty mohou být lépe snášeny jedinci s mírnou až středně těžkou intolerancí.
  • Mléčné jogurty: Jogurty vyrobené z mandlového nebo kokosového mléka představují bezlaktózovou alternativu pro ty, kteří mají rádi jogurty, ale nesnášejí tradiční mléčné varianty. Hledejte značky, které obsahují živé a aktivní kultury, protože ty mohou pomoci podpořit zdraví střev.
  • Náhrady zmrzliny: K dispozici je mnoho bezmléčných alternativ zmrzliny z mandlového, kokosového nebo sójového mléka. Ty mohou uspokojit vaši chuť na sladké, aniž by způsobovaly gastrointestinální potíže spojené s intolerancí laktózy.

Zapojení laktázových doplňků

Pokud i přes intoleranci laktózy chcete konzumovat některé mléčné výrobky, zvažte použití volně prodejných doplňků stravy s laktázou. Tyto doplňky poskytují enzym potřebný k rozkladu laktózy v tenkém střevě a lze je užívat před konzumací jídla obsahujícího mléčné výrobky. Je však důležité, abyste se před zahájením jakéhokoli nového režimu užívání doplňků poradili se svým lékařem.

Úpravou stravy mohou jedinci s intolerancí laktózy lépe zvládat své příznaky a žít zdravějším životním stylem. Osoby s intolerancí laktózy navíc mohou najít vhodné alternativy v náhražkách mléka, jako je mandlové nebo ovesné mléko.

Alternativní možnosti mléka při intoleranci laktózy

Pro osoby, které nesnášejí laktózu, je nezbytné najít alternativní mléko, aby nedošlo k vyvolání příznaků. Mezi oblíbené volby patří mandlové mléko, ovesné mléko a kravské mléko bez laktózy, které lze konzumovat, aniž by vyvolalo příznaky. V tomto článku se budeme zabývat potenciálními výhodami bezlaktózových náhražek mléka a tím, jak je lze využít k zachování výživného stravovacího režimu a zároveň se vyhnout nežádoucím příznakům.

Výhody mandlového mléka pro osoby s intolerancí laktózy

Mandlové mléko je oblíbená rostlinná alternativa kravského mléka vyrobená z mandlí a vody. Neobsahuje laktózu ani mléčné výrobky, takže je ideální volbou pro jedince s intolerancí laktózy. Mandlové mléko má také několik zdravotních výhod, jako například:

  • Nízký obsah kalorií ve srovnání s běžným kravským mlékem.
  • Přirozeně vysoký obsah vitaminu E, který podporuje zdraví pokožky.
  • Dobrý zdroj vápníku, pokud je obohacené - nezbytný pro silné kosti a zuby.
  • Bezmléčná a veganská varianta vhodná pro různé dietní preference.

Ovesné mléko jako mléčná náhražka

Ovesné mléko, další rostlinná varianta, která si získává oblibu mezi lidmi s intolerancí laktózy, se vyrábí smícháním ovsa s vodou a následným scezením pevných částí. Výsledkem tohoto procesu je krémová tekutina, která se podobá tradičnímu kravskému mléku, ale neobsahuje žádnou laktózu ani jiné problematické složky pro osoby s intolerancí laktózy. Mezi výhody ovesného mléka patří:

  • Bohaté na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a může pomoci zvládat příznaky spojené s intolerancí laktózy.
  • Přirozeně nízký obsah tuku a bez cholesterolu - prospěšné pro zdraví srdce.
  • Obohacené verze poskytují základní živiny, jako je vápník, vitamin D a vitaminy skupiny B.

Kromě mandlového a ovesného mléka jsou k dispozici i další mléčné alternativy, jako je sójové mléko, rýžové mléko, kokosové mléko nebo dokonce kravské mléko bez laktózy, které je speciálně vyvinuto tak, aby odstranilo obsah laktózy a zároveň si zachovalo chuť a výživovou hodnotu běžného kravského mléka. Experimentování s různými možnostmi vám pomůže najít vhodnou alternativu, která vyhovuje vašim osobním preferencím, aniž by vyvolávala nepříjemné příznaky způsobené intolerancí laktózy.

Pro osoby s intolerancí laktózy mohou alternativní mléčné varianty představovat výživnou a chutnou náhradu mléčných výrobků. Pokračujeme-li dále, při řešení intolerance laktózy jsou důležitá také probiotika, která napomáhají zdraví střev.

dívka s intolerancí laktózy

Probiotika pro zdraví střev při intoleranci laktózy

Jednotlivcům s intolerancí laktózy může prospět konzumace potravin nebo doplňků stravy bohatých na probiotika, které obsahují živé mikroorganismy známé tím, že podporují celkové zdraví střev udržováním zdravé rovnováhy střevní flóry. Zařazení těchto prospěšných bakterií do stravy může pomoci zmírnit některé nepříjemné příznaky spojené s intolerancí laktózy a zlepšit trávení.

Úloha probiotik pro zdraví trávicího traktu

Probiotika jsou živé organismy, především bakterie a kvasinky, které při konzumaci v dostatečném množství přinášejí četné zdraví prospěšné účinky. Podporou aktivity prospěšných bakterií ve střevním mikrobiomu mohou probiotika přispět k optimalizaci zdraví trávicího traktu. Tyto přátelské mikroby pomáhají při rozkladu částic potravy, produkci nezbytných vitaminů a ochraně před škodlivými patogeny.

U jedinců s intolerancí laktózy mohou probiotika pomáhat při trávení nestrávené laktózy tím, že zvyšují hladinu aktivity laktázy. To pomáhá snižovat nadýmání, tvorbu plynů, bolesti břicha a průjem, které se často vyskytují po konzumaci mléčných výrobků obsahujících laktózu.

Nejlepší probiotické kmeny při nedostatku laktázy

Výběr vhodných probiotických kmenů je zásadní pro zajištění optimálních výsledků při řešení příznaků souvisejících s nedostatkem laktázy. Mezi dobře prozkoumané kmeny patří:

  • Lactobacillus acidophilus: Běžný kmen, který se přirozeně vyskytuje v lidských střevech; bylo prokázáno, že produkuje vlastní formu enzymu laktázy, který pomáhá při štěpení laktózy.
  • Bifidobacterium bifidum: Tento kmen je známý svou schopností zlepšovat celkové zdraví střev a bylo zjištěno, že účinně zmírňuje příznaky intolerance laktózy tím, že zlepšuje trávení mléčných výrobků.
  • Lactobacillus bulgaricus: Tento probiotický kmen, který se často používá jako startovací kultura při výrobě jogurtů, pomáhá štěpit laktózu na jednodušší cukry, které se v těle lépe vstřebávají.

Chcete-li tyto prospěšné kmeny zařadit do svého jídelníčku, zvažte konzumaci potravin, jako je jogurt obsahující aktivní kultury, nebo užívání kvalitních probiotických doplňků stravy. Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového programu je nezbytné poradit se s lékařem - zejména pokud se u vás objevují závažné příznaky nebo máte základní onemocnění, jako je celiakie nebo Crohnova choroba.

Pro osoby s intolerancí laktózy mohou být probiotika užitečným nástrojem pro udržení zdraví trávicího traktu; navíc kojenci, kteří mohou mít vrozený nedostatek laktázy, vyžadují specializovanou péči. Pochopením dostupných alternativních způsobů výživy mohou rodiče zajistit svému kojenci dostatečnou výživu a zároveň zvládnout případnou citlivost.

Vrozený nedostatek laktázy a specializovaná péče

Vrozený nedostatek laktázy je extrémně vzácné autozomálně recesivní onemocnění charakterizované chybějící nebo sníženou enzymatickou aktivitou od narození. Děti s touto diagnózou vyžadují specializovanou péči zahrnující používání alternativních metod výživy a receptur určených speciálně pro jejich jedinečné nutriční potřeby v průběhu kojeneckého věku a raného dětství. Tím je zajištěno dosažení správných růstových a vývojových milníků bez komplikací způsobených podvýživou v důsledku nedostatečného příjmu nebo schopnosti vstřebávání, pokud jsou vystaveny pouze standardní kojenecké výživě na bázi kravského mléka, která je dnes komerčně dostupná.

Identifikace vrozené laktázové deficience u kojenců

Včasná diagnostika vrozeného nedostatku laktázy je zásadní pro zavedení vhodných dietních opatření, která mohou zabránit dlouhodobým zdravotním problémům souvisejícím se špatným vstřebáváním živin. Mezi běžné příznaky spojené s tímto onemocněním patří neprospívání, průjem, zvracení, dehydratace, a bolesti břicha po konzumaci mateřského mléka nebo konvenční kojenecké výživy obsahující laktózu. Pokud máte podezření, že vaše dítě může mít vrozený nedostatek laktázy, je nezbytné poradit se s pediatrem, který vám pravděpodobně doporučí diagnostické testy, jako jsou krevní testy, test kyselosti stolice nebo genetické vyšetření k potvrzení diagnózy.

Alternativní metody krmení a receptury

Po stanovení diagnózy budou poskytovatelé zdravotní péče úzce spolupracovat s rodiči na vypracování individuálního plánu krmení přizpůsobeného speciálně pro kojence trpící vrozeným nedostatkem laktázy. Mezi možné alternativy patří:

  • Kojenecká výživa bez laktózy: Tyto speciálně vyvinuté výrobky obsahují všechny nezbytné živiny potřebné pro zdravý růst, ale vylučují veškeré zdroje laktózy, které se nacházejí v tradičních mléčných variantách, jako je kravské mléko.
  • Kojenecká výživa na bázi sóji: Tato výživa je vyrobena z izolátu sójové bílkoviny, neobsahuje laktózu a je vhodná pro kojence s vrozeným deficitem laktázy. Před použitím výrobků na bázi sóji je však nutné poradit se s lékařem, protože některé děti mohou mít alergii nebo intoleranci na sójové bílkoviny.
  • Hydrolyzované bílkovinné přípravky: Hydrolyzované bílkovinné přípravky, známé také jako hypoalergenní přípravky, rozkládají bílkoviny na menší peptidy, které trávicí systém snáze zpracovává. Pro kojence s laktózovou intolerancí a dalšími potravinovými alergiemi/senzitivitou mohou být hydrolyzované proteinové formule prospěšné, protože rozkládají bílkoviny na menší peptidy, které jsou snadněji stravitelné.

Kromě alternativních způsobů krmení a specializovaných možností kojenecké výživy by rodiče měli také úzce spolupracovat se svým pediatrem nebo registrovaným dietologem, aby zajistili dostatečný příjem živin prostřednictvím vhodných příkrmů po zavedení pevné stravy během vývojových fází odstavování. Jak děti rostou a přecházejí do fáze dospívání/dospělosti, kdy je k dispozici více různých možností stravování - včetně různých nemléčných alternativ mléka, jako je mandlové mléko, ovesné mléko atd. -, zůstává udržování správné výživy nejdůležitější, aby se předešlo možným komplikacím přímo nebo nepřímo souvisejícím s přetrvávajícími problémy vyplývajícími ze základního vrozeného nedostatku laktázy přítomného od narození.

FAQs in Relation to Lactose Intolerance

Jaké jsou nejnovější výzkumy týkající se intolerance laktózy?

Nejnovější výzkum intolerance laktózy se zaměřuje na genetické faktory, zdokonalené diagnostické metody a potenciální léčbu. Významná studie identifikovala jediný nukleotidový polymorfismus spojený s perzistencí/neperzistencí laktázy u různých populací. Další studie zkoumají účinnost probiotik a enzymové substituční terapie ke zmírnění příznaků.

Jaké jsou čtyři typy laktózové intolerance?

Čtyři typy intolerance laktózy jsou:

  1. Vrozená: způsobená genetickou mutací, která má za následek malou nebo žádnou produkci laktázy od narození.
  2. Primární: způsobená sníženou produkcí laktázy v průběhu času jako součást přirozeného procesu stárnutí.
  3. Sekundární: přechodný stav v důsledku poranění nebo nemoci postihující tenké střevo.
  4. Dietární: vzácná forma vyvolaná nadměrnou konzumací mléčných výrobků, která vede k dočasnému nedostatku produkce dostatečného množství enzymů laktázy.

Co je hlavní příčinou intolerance laktózy?

Prvotní příčinou většiny případů (primární) je snížení produkce enzymů laktázy, ke kterému přirozeně dochází s věkem. Laktáza štěpí mléčný cukr (laktózu) na jednodušší cukry, které se vstřebávají. V ostatních případech může být příčinou vrozené faktory, sekundární příčiny, jako jsou onemocnění nebo úrazy trávicího traktu, nebo příčiny způsobené stravou v souvislosti s nadměrným příjmem mléčných výrobků.

Závěr

Vrozené faktory nebo negenetické příčiny mohou mít za následek neschopnost správně trávit laktózu, což vede k nepříjemným příznakům, jako je nadýmání, plynatost a průjem. Zvládnutí intolerance laktózy pomocí změny stravy a doplňků stravy však může výrazně zlepšit trávení a zabránit dlouhodobým zdravotním rizikům, jako je podvýživa a osteoporóza.

Pokud máte podezření, že trpíte intolerancí laktózy, nebo pokud se u vás objevují příznaky související se špatným trávením mléčných výrobků, je důležité poradit se s odborníkem, který vám stanoví správnou diagnózu a možnosti léčby. Při správném přístupu si osoby s intolerancí laktózy mohou i nadále vychutnávat mléčné výrobky, aniž by trpěly nepříjemnými příznaky.

Chcete-li celkově podpořit zdravé trávení, zvažte zařazení probiotik do svého denního režimu. Společnost Cibdol nabízí vysoce kvalitní probiotické doplňky stravy určené k podpoře zdraví střev a posílení imunity. Vyzkoušejte je ještě dnes!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?