Hořčík: Magnézium: základní minerál pro zdravý životní styl

Published:

Hořčík je nepostradatelná živina, která má zásadní význam pro fungování lidského těla. Navzdory jeho významu si mnoho lidí stále neuvědomuje četné výhody a zdroje hořčíku. V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat mnoha způsoby, jakými hořčík přispívá k našemu zdraví, a odhalíme jeho zdroje.

V tomto obsáhlém průvodci se dozvíte o různých rolích, které hořčík hraje v metabolismu, funkci nervů, uvolnění svalů, zdraví kostí a regulaci krevního tlaku. Kromě toho se budeme zabývat různými zdroji potravin bohatými na hořčík a také faktory, které mohou vést k nízké hladině této životně důležité živiny.

Dále probereme doporučení pro bezpečný denní příjem pro dospělé i děti a zároveň osvětlíme možné příznaky toxicity v důsledku nadměrné konzumace. Nakonec se dozvíte, která forma suplementace nabízí optimální biologickou dostupnost spolu se specifickým využitím doplňků hořčíku, jako je podpora spánku nebo úleva od bolesti hlavy.

Co je to hořčík?

Hořčík je základní minerál, který hraje klíčovou roli v různých tělesných funkcích, včetně produkce energie, nervové funkce a svalové relaxace. Kromě toho je hořčík nezbytný pro syntézu bílkovin a DNA, stejně jako pro udržení zdraví kostí a regulaci krevního tlaku. Jelikož se jedná o jeden z nejhojněji zastoupených minerálů v našem těle, je pro podporu celkového zdraví nezbytné přijímat jeho dostatečné množství prostřednictvím stravy nebo doplňků stravy.

Zdroje hořčíku

Přirozené zdroje hořčíku se nacházejí především v potravinách rostlinného původu, jako je listová zelenina, celozrnné obiloviny, ořechy, semena, luštěniny (fazole), ovoce, jako jsou banány a avokádo; živočišné produkty, jako jsou ryby (losos) & mléčné výrobky (National Institutes of Health). Navíc  pitná voda může přispět k dennímu příjmu hořčíku v závislosti na obsahu minerálů.

Přínosy hořčíku

  • Podporuje zdravou funkci svalů: Pomáhá svalům po kontrakci relaxovat, což napomáhá snižovat křeče a spasmy.
  • Podporuje nervovou soustavu: Podílí se na uvolňování neurotransmiterů pro správné fungování mozku.
  • Udržuje silné kosti: Je nezbytný pro vstřebávání vápníku do kostí, což časem zabraňuje riziku osteoporózy.
  • Regulace hladiny cukru v krvi: Napomáhá citlivosti na inzulín tím, že pomáhá buňkám účinně přijímat glukózu z krevního oběhu(PubMed Central). .

Doporučený denní příjem hořčíku

Doporučený denní příjem hořčíku závisí na věku, pohlaví a životní fázi. Národní akademie věd uvádí následující doporučení:

Hořčík je základní živinou nezbytnou pro udržení dobrého zdraví a pochopení jeho zdrojů, výhod a doporučeného denního příjmu může pomoci zaručit ideální zdraví. Po pochopení výhod hořčíku a jeho denního příjmu se nyní ponořme do jeho funkcí v těle, abychom pochopili, jak podporuje naše zdraví.

Co dělá hořčík pro tělo?

Přispívá k udržení celkového zdraví a pohody tím, že se podílí na různých funkcích, jako je metabolismus, funkce nervů, uvolnění svalů, zdraví kostí a regulace krevního tlaku.

Úloha v metabolismu a enzymech

Hořčík slouží jako kofaktor pro více než 300 enzymů, které se podílejí na výrobě energie a dalších metabolických reakcích. Enzymy, které hořčík jako kofaktor vyžadují, katalyzují rozklad sacharidů, bílkovin a tuků na jednodušší sloučeniny, které lze využít pro energii nebo jiné účely. Kromě toho je hořčík nezbytný pro syntézu DNA a RNA - genetického materiálu nezbytného pro růst a reprodukci buněk. (zdroj)

Role v nervové funkci a svalové relaxaci

Správné fungování nervů závisí na křehké rovnováze mezi minerály, jako je vápník (který stimuluje nervovou činnost) a hořčík (který ji brzdí). Tím, že hořčík reguluje tuto rovnováhu na buněčné úrovni prostřednictvím iontových kanálů přítomných na membránách nervových buněk (zdroj), pomáhá udržovat normální nervový přenos přes synapse - spojení mezi neurony, kde signály přecházejí z jedné buňky do druhé.

Kromě své úlohy v činnosti nervového systému hořčík také napomáhá svalové relaxaci tím, že působí proti účinkům vápníku na svalovou kontrakci (zdroj). Díky tomuto působení je obzvláště důležitý při fyzických aktivitách, kdy se svaly musí účinně stahovat bez křečí a křečí.

Role ve zdraví kostí a regulaci krevního tlaku

Přibližně 60 % hořčíku v těle se nachází v kostech, kde napomáhá jejich tvorbě a udržování. Hraje také roli při regulaci hladiny vápníku v kostní tkáni, která je nezbytná pro udržení zdravé hustoty kostí (zdroj).

Je prokázáno, že hořčík pomáhá regulovat krevní tlak tím, že podporuje vazodilataci - uvolnění a rozšíření cév - čímž snižuje cévní odpor a zlepšuje krevní oběh (zdroj). Tento účinek může přispívat k jeho potenciálnímu přínosu pro kardiovaskulární zdraví, protože udržování normálního krevního tlaku může snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Hořčík hraje zásadní roli v mnoha tělesných funkcích, od metabolismu a produkce enzymů až po nervové funkce a svalovou relaxaci. Kromě toho je také důležitý pro udržení zdravých kostí a regulaci hladiny krevního tlaku. Dále prozkoumáme, jaké poživatiny mají vysoký obsah hořčíku.

Jaké potraviny obsahují hořčík?"

Konzumací potravin bohatých na hořčík můžete zajistit, aby vaše tělo dostávalo potřebné množství této životně důležité živiny pro optimální zdraví a pohodu.

Listovázelenina a celozrnnézrniny

Listnatá zelenina, jako je špenát, kapusta a švýcarský mangold, je vynikajícím zdrojem hořčíku, který může pomoci zajistit tělu jeho dostatečný přísun. Tyto zelené rostliny jsou nejen plné vitamínů a minerálů, ale poskytují také dostatečné množství vlákniny. Celozrnné obiloviny, jako je hnědá rýže, quinoa, ječmen a oves, jsou dobrým zdrojem hořčíku, který je zdraví prospěšný.

Ořechy, semena, luštěniny a mléčné výrobky

Ořechy, jako jsou mandle, kešu a arašídy, jsou bohaté na hořčík spolu s dalšími důležitými živinami, jako jsou zdravé tuky a bílkoviny. Podobně  semínka, jako jsou dýňová semínka, slunečnicová semínka nebo lněná semínka, nabízejí také vysoký obsah hořčíku. Také luštěniny včetně fazolí (černé fazole), čočky nebo cizrny mají značné množství tohoto nezbytného minerálu.

Mléčné výrobky, jako jsou jogurty nebo mléko, dodávají určitý obsah hořčíku; nemusí však být vhodné pro ty, kteří dodržují rostlinnou stravu nebo mají problémy s intolerancí laktózy.

Ovoce, zelenina, ryby a masné výrobky

  • Ovoce: Banány, mango a avokádo obsahují střední množství hořčíku. toto ovoce lze snadno přidat do koktejlů, salátů nebo si ho vychutnat samostatně jako svačinu.
  • Zelenina:Brambory, rajčata, mrkev a brokolice jsou některé ze zeleniny, které obsahují hořčík v různém množství. Jejich zařazením do jídel můžete zvýšit svůj denní příjem.
  • Ryba: Ryby jako losos,makrela a halibut poskytují nejen kvalitní bílkoviny, ale také dobré množství hořčíku.
  • Masové výrobky: Masné výrobky, jako je kuřecí a hovězí maso, sice mají nižší obsah hořčíku než ostatní výše uvedené zdroje, ale i tak přispívají k celkovému příjmu hořčíku ve stravě.

Zařazením různých těchto potravin bohatých na hořčík do svého jídelníčku zajistíte příjem dostatečného množství pro optimální zdraví. Vždy je vhodnější získávat potřebné živiny z přirozených potravinových zdrojů, než se spoléhat pouze na doplňky stravy.

Jídelníček bohatý na potraviny obsahující hořčík vám pomůže zajistit, aby vaše tělo dostávalo dostatek tohoto nezbytného minerálu. Přesto existují i další prvky, které mohou mít za následek nedostatečnou hladinu hořčíku, o nichž bude pojednáno dále.

cibdol.cz/img/cms/blog/magnesium/magnesium3.jpg" alt="" width="1160" height="566">

Co způsobuje nízkou hladinu hořčíku?"

Nedostatek hořčíku, známý jako hypomagnezémie, může být způsoben řadou faktorů, které narušují schopnost organismu vstřebávat nebo ukládat tento důležitý minerál. V této části se budeme zabývat tím, jak mohou k hypomagnezémii přispět problémy se stravou a vstřebáváním.

Problémy špatné stravy nebo malabsorpce

Strava s nedostatkem potravin bohatých na hořčík je jednou z hlavních příčin nízké hladiny hořčíku. Konzumace zpracovaných potravin a rafinovaných obilovin může vést k jeho nedostatku, protože tyto potraviny jsou při zpracování zbaveny přirozených živin. Pro zajištění dostatečného příjmu je zásadní zařadit do každodenního jídelníčku potraviny bohaté na hořčík, jako jsou listová zelenina, celozrnné výrobky, ořechy, semena, luštěniny a mléčné výrobky.

K nízké hladině hořčíku mohou kromě špatného výběru stravy přispívat i problémy s malabsorpcí. Onemocnění, jako je Crohnova choroba nebo celiakie, mohou bránit vstřebávání minerálů z trávicího traktu, což časem vede k jejich nedostatku.

Některé léky nebo chronická onemocnění

Některé léky, včetně diuretik (tablet na vodu), inhibitorů protonové pumpy (PPI) používaných k léčbě refluxu a specifických antibiotik, mohou narušovat schopnost těla správně vstřebávat nebo zadržovat hořčík. Dlouhodobé užívání těchto léků může mít za následek nižší než normální koncentrace této životně důležité živiny v krvi.

Chronická onemocnění, jako je diabetes mellitus typu 1 & 2 a poruchy ledvin, mohou rovněž vést ke snížení hladiny hořčíku v séru v důsledku zvýšeného vylučování močí nebo zhoršené reabsorpce. V takových případech je nezbytné pravidelně sledovat hladinu hořčíku a v případě potřeby se poradit se zdravotníkem o vhodném doplnění.

Znalost toho, co ovlivňuje nízkou hladinu hořčíku, může lidem pomoci při kvalifikovaném rozhodování o jejich stravovacích návycích a způsobu života. Zařazením potravin bohatých na hořčík do každodenního jídelníčku a řešením případných základních zdravotních problémů lze udržet optimální hladinu hořčíku pro celkovou pohodu.

Nedostatečný příjem stravy nebo poruchy trávení mohou spolu s některými léky a nemocemi vést k nedostatku hořčíku. Je důležité znát horní hranice příjmu hořčíku pro dospělé i děti, aby se předešlo případným příznakům toxicity z nadměrné konzumace.

Kolik hořčíku je příliš mnoho?

Znalost správného množství hořčíku, které je třeba denně konzumovat, je zásadní pro optimální fungování organismu a předcházení toxicitě. Konzumace příliš velkého množství hořčíku může vést k nežádoucím účinkům a dokonce k toxicitě.

Příznaky toxicity při nadměrném příjmu

Přemíra hořčíku může způsobit nežádoucí účinky, jako je průjem, nevolnost, zvracení, křeče v břiše a nepravidelný srdeční tep. V závažných případech předávkování nebo toxicity hořčíku (hypermagnezémie) může dojít k potížím s dýcháním, nízkému krevnímu tlaku (hypotenzi), svalové slabosti nebo ochrnutí (zdroj). Pokud užíváte doplňky stravy nebo konzumujete potraviny s vysokým obsahem hořčíku, je nezbytné pečlivě sledovat příjem tohoto minerálu.

Horní limit pro dospělé

  • Muži: Doporučená horní hranice pro dospělé muže ve věku od 19 let je 350 mg denně při užívání prostřednictvím doplňků stravy (zdroj). Do tohoto množství se nezapočítává příjem z potravinových zdrojů.
  • Ženy: U dospělých žen ve věku od 19 let, které nejsou těhotné ani nekojí, by měl být horní limit také 350 mg denně při příjmu prostřednictvím doplňků stravy (zdroj). Opět se do toho nezapočítává příjem z potravinových zdrojů.

Horní limit pro děti

Horní hranice příjmu hořčíku se liší podle věkové skupiny dětí. Zde jsou uvedeny doporučené limity:

  • 1-3 roky: Horní hranice je 65 mg denně (zdroj).
  • 4-8 let: Horní hranice se zvyšuje na 110 mg denně (zdroj).
  • 9-18 let:: Pro tuto věkovou skupinu je horní hranice stanovena na 350 mg denně (zdroj). U obou pohlaví v tomto věkovém rozmezí by měly být dodržovány horní hranice příjmu hořčíku.

Shrnuto a podtrženo, je nezbytné mít přehled o denním příjmu hořčíku a zajistit, abyste nepřekračovali doporučené limity. Konzumace vyvážené stravy s dostatkem plnohodnotných potravin bohatých na hořčík by měla zajistit dostatečné množství, aniž by způsobovala příznaky toxicity nebo jiné nežádoucí účinky. Před zahájením jakéhokoli doplňkového režimu je vhodné poradit se s odborným lékařem.

Na závěr je důležité porozumět horním limitům pro příjem hořčíku, abyste se vyhnuli příznakům toxicity z jeho nadměrné konzumace. Aby bylo možné určit, která forma suplementace je nejlepší, je třeba při rozhodování zvážit různé formy a jejich biologickou dostupnost.

Která forma hořčíku je nejlepší?

Doplňky stravy s hořčíkem se dodávají v různých formách, z nichž každá má své jedinečné vlastnosti a přínosy. Výběr nejlepší formy závisí na vašich individuálních potřebách a preferencích.

Různé formy doplňků

  • Citrát hořečnatý: Jedná se o jednu z nejoblíbenějších a snadno vstřebatelných forem hořčíku. Často se používá k léčbě zácpy díky svému projímavému účinku. Více informací o citrátu hořečnatém naleznete zde.
  • Glycinát hořečnatý: Tato forma je známá pro svou vysokou biologickou dostupnost, je šetrná k žaludku a ve srovnání s ostatními druhy méně pravděpodobně způsobuje průjem. Je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí podpořit spánek nebo snížit hladinu úzkosti. Více informací o glycinátu hořečnatém najdete zde.
  • Oxid hořečnatý: Ačkoli má nižší biologickou dostupnost než jiné formy, oxid hořečnatý poskytuje vyšší koncentraci elementárního hořčíku v jedné dávce, takže je vhodný pro řešení nedostatku nebo podporu zdraví kostí. Více informací o oxidu hořečnatém najdete zde.
  • L-threonát hořečnatý: U této relativně nové formy bylo prokázáno, že účinně překračuje hematoencefalickou bariéru, což potenciálně prospívá kognitivním funkcím a zlepšení paměti. Více informací o L-threonátu hořečnatém najdete zde.
  • Taurát hořečnatý: Tato forma kombinuje hořčík s aminokyselinou taurinem a předpokládá se, že podporuje zdraví kardiovaskulárního systému a může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi. Více informací o taurátu hořečnatém najdete zde.

Úvahy o biologické dostupnosti

Biologická dostupnost doplňku stravy s hořčíkem se vztahuje k tomu, jak dobře je vstřebáván vaším tělem. Faktory ovlivňující biologickou dostupnost doplňku stravy s hořčíkem zahrnují jeho formu, rozpustnost ve vodě a všechny další obsažené složky.

Jak již bylo zmíněno, některé formy, jako je glycinát hořečnatý a citrát hořečnatý, jsou známé svou vysokou biologickou dostupností, zatímco jiné, například oxid hořečnatý, mají nižší míru vstřebávání. Při výběru doplňku stravy, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám, je nutné tyto faktory zvážit.

Před zahájením jakékoli nové suplementace nebo úpravou jídelníčku doporučujeme požádat o radu odborného lékaře.

Při určování optimálního doplňku hořčíku je třeba vzít v úvahu řadu prvků. Jakmile přejdeme k prozkoumání konkrétních způsobů použití doplňků hořčíku, pojďme se dále zabývat tím, jak tyto různé formy mohou pomoci řešit určité zdravotní problémy.

Specifické využití doplňků hořčíku

Doplňky hořčíku mohou být prospěšné v různých situacích, včetně podpory spánku, zmírnění zácpy, úlevy od bolesti hlavy a podpory těhotenství. Pojďme se podívat na tato specifická použití a na to, jak může hořčík pomoci.

Pro podporu spánku

Výzkum naznačuje, že hořčík hraje klíčovou roli při podpoře zdravého spánku tím, že podporuje nervový systém a reguluje neurotransmitery zodpovědné za zklidnění těla a mysli. Pomáhá také regulovat produkci melatoninu - hormonu nezbytného pro řízení našeho cyklu spánku a bdění. Užívání doplňků hořčíku před spaním může usnadnit klidnější spánek, zejména těm, kteří trpí nespavostí nebo syndromem neklidných nohou.

Pro úlevu od zácpy

Hořčík je známý tím, že má přirozené projímavé účinky, takže je účinným prostředkem proti zácpě. Působí tak, že do střev nasává vodu, která změkčuje stolici, a zároveň stimuluje pohyb střev prostřednictvím svalových kontrakcí v trávicím traktu. Citrát hořečnatý je často doporučován jako volně prodejný prostředek díky své vysoké biologické dostupnosti a účinnosti při zmírňování zácpy.

Pro úlevu od bolesti hlavy

Studie ukazují, že lidé, kteří trpí migrénami nebo tenzními bolestmi hlavy, mají často nižší hladinu hořčíku ve srovnání s lidmi bez bolestí hlavy. Doplňování hořčíku může pomoci předcházet nebo snížit četnost bolestí hlavy tím, že uvolňuje cévy, snižuje zánět a zlepšuje funkci nervů spojených s přenosem bolesti.

  • Poznámka: Před zahájením užívání jakéhokoli doplňku stravy se vždy poraďte s odborníkem, zejména pokud užíváte léky nebo máte stávající zdravotní potíže.

Pro podporu těhotenství

Magnézium je pro matku i dítě během těhotenství nezbytné. Hraje zásadní roli při vývoji kostí plodu, zubů a správné funkci svalů. Těhotné ženy často potřebují vyšší množství hořčíku, aby podpořily jeho zvýšenou potřebu. Výzkum naznačuje, že dostatečný příjem hořčíku během těhotenství může pomoci snížit riziko komplikací, jako je předčasný porod, preeklampsie a nízká porodní hmotnost.

Závěrem,

Často kladené otázky Hořčík

Co dělá hořčík pro tělo?"

Zúčastňuje se více než 300 enzymatických reakcí, které jsou nezbytné pro udržení celkového zdraví.

Je v pořádku užívat hořčík každý den?"

Ano, každodenní užívání hořčíku je obecně bezpečné, pokud nepřekračujete doporučené denní dávky (RDI). Pro dospělé muže je RDI 400-420 mg/den, pro dospělé ženy 310-320 mg/den. Před zahájením jakéhokoli doplňkového režimu se však poraďte se svým lékařem.

Jakých je 10 příznaků nízké hladiny hořčíku?

  • Svalové křeče nebo křeče
  • Únava nebo slabost
  • Nemoc nebo pocity mravenčení
  • Migrény nebo bolesti hlavy
  • Podrážděnost nebo úzkost
  • Slabá paměť a koncentrace
  • Narušení spánku
  • Zvýšení rizika osteoporózy

National Institutes of Health - Magnesium Fact Sheet for Health Professionals

(Národní ústavy zdraví - informační list o hořčíku pro zdravotníky)

Závěr

Shrnem lze říci, že hořčík je pro organismus klíčovou živinou, která má více základních rolí. Lze jej přirozeně nalézt v potravinách, jako jsou ořechy a zelená listová zelenina, nebo jej užívat jako doplněk stravy, který zajistí udržení dostatečné hladiny této živiny. Proto je důležité dávat pozor na typ a množství užívaného doplňku hořčíku, aby se předešlo možným negativním důsledkům. Při správném doplňování můžete zjistit, že zvýšený příjem tohoto životně důležitého minerálu vašemu celkovému zdraví prospívá.

Vyzkoušejte přírodní výhody hořčíkových produktů Cibdol a zjistěte, jak mohou pomoci zlepšit vaši celkovou pohodu. Převezměte kontrolu nad svým zdravím ještě dnes s naší špičkovou nabídkou produktů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?