Co Znamená "V" U Kanabinoidů?

Last updated:

Published:

Pojďme se ponořit hlouběji do kanabinoidů

Konopná rostlina je domovem více než stovky rozdílných kanabinoidů a je tak velkým mixem různých chemických sloučenin. Aby rostlina mohla vytvořit takovéto množství sloučenin, musí projít několika chemickými reakcemi. Kanabinoidy, které jsou těmito reakcemi vytvořeny, se liší podle druhu konopí, fáze životního cyklu, teploty a přítomnosti enzymů.

Jedna z těchto skupin kanabinoidů, ve které všechny obsahují písmeno "V", je výsledkem specifické chemické změny, která se odehrává v raném stádiu vývoje konopné rostliny. To je případ kanabinoidů CBCV, THCV a CBDV a i když jsou části jejich chemické struktury velice podobné dalším kanabinoidům, mají tyto kanabinoidy několik atraktivních vlastností.

Představujeme vám "V" kanabinoidy

Pojďme nyní prozkoumat unikátní chemickou reakci, kterou jsme zmínili dříve. V prvotních fázích života konopné rostliny má chemická látka zvaná geranyl pyrofosfát možnost sloučit se s dvěma rozdílnými typy kyselin. Pokud se sloučí s olivetolem, vznikne CBGA. Když se ale rozhodne sloučit s kyselinou divarinovou, vznikne CBGVA. Oba dva tyto kanabinoidy jsou přechodné, ale CBGVA je prvním členem naší "V" rodiny.

Ve všech těch rozdílných rodinách a skupinách kanabinoidů se dá velice snadno ztratit. Jeden z nejjednodušších způsobů, jak si představit syntézu kanabinoidů, je si představit CBGA a CBGVA jako druhy těsta. Zatímco z CBGA uděláme špagety, CBGVA je lepší pro rigatoni. Mnoho ze základních ingrediencí je stejných, ale podle toho, jak těsto vytvoříte a upečete, můžete vytvořit rozdílné produkty.

Podobný koncept můžeme aplikovat na celý rodinný strom kanabinoidů. Jak se tento strom větví (podle toho, jaké reakce a manipulace probíhají), dostanete desítky potenciálních výsledků. Pokud byste následovali cesty "V" kanabinoidů v průběhu růstu rostliny a aplikovali teplo na surové kanabinoidy, dostali byste CBCV, THCV a CBDV.

Kde můžeme najít "V" kanabinoidy a co dělají?

Většinu "V" kanabinoidů lze pouze těžko izolovat. Jsou totiž tou stydlivou částí rodiny kanabinoidů. Pokud byste ale našli původní konopnou rostlinu, vše se změní. Tyto geneticky "čisté" odrůdy jsou nepoznamenané desítkami let selektivního šlechtitelství. Místo toho si původní odrůdy mohli přirozeně růst a mají tak vyšší obsah "V" kanabinoidů jako například CBDV.

Co se týká vlastností těchto "V" kanabinoidů, tak výzkum je stále ještě v počátcích. Nicméně víme, že nejsou psychoaktivní a interagují s odlišnými receptory. THCV také není psychoaktivní a vykazuje schopnost potlačit chuť k jídlu. CBDV zase vykazuje potenciál v léčbě epilepsie a dalších křečovitých onemocnění. Prozatím se budeme muset spokojit s tímto a vydržet dokud nám výzkum nepřinese něco nového a neodhalí pravý potenciál "V" kanabinoidů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?