Vše Co Potřebujete Vědět O Zánětlivém Onemocnění Střev (ZOS)

Last updated:

Published:

Co je to zánětlivé onemocnění střev?

Zánětlivé onemocnění střev (ZOS) je stav, který existuje ve dvou formách. První formou je Crohnova nemoc a je výsledkem zánětu ve všech vrstvách našeho střeva. Ulcerózní kolitida zase vznikne, pokud zánět podráždí vnitřní vrstvu našeho tlustého střeva nebo tračníku. Obě formy způsobují bolest a nepohodlí milionům lidí po celém světě. Existují také případy, kdy zdrojem zánětu je mix obou dvou pod-stavů. I když je tato forma vzácná, nazývá se neurčitou kolitidou.

a women has stomachache

Ti, kteří žijí s ZOS, mohou zažívat tyto symptomy, lišící se svou vážností. Snížená chuť k jídlu, neplánovaná ztráta hmotnosti, extrémní únava, průjem, bolest v břiše a krev ve stolici. Pokud jsou tyto symptomy dlouhodobé, obvykle se jedná o výstrahu.

V nejhorších případech může ZOS přetrvávat i desetiletí a stane se z něj chronické onemocnění. Naštěstí lze stav zvládat pomocí léků, které jsou mířeny na snížení imunitní odpovědi těla. Přibližně v 25% případů jsou ZOS diagnostikovány před 20 rokem pacienta, i když u některých lidí dojde k diagnóze až kolem padesátého roku života. Kvůli prevalenci této choroby u dětí, může mít toto onemocnění velký dopad na jejich život v pubertě.

Mnoho lidí se domnívá, že ZOS jsou způsobeny špatným stravováním. Jídelníčkem, který je plný fast foodu a cukru. I když je pravdou, že tato jídla rozhodně nejsou vhodná pro udržení zdravého životního stylu, ZOS je ve skutečnosti způsobeno příliš aktivním imunitním systémem.

V normálních případech se náš imunitní systém spustí pokaždé, jakmile se detekuje infekce či bakterie. Zánětlivá reakce našeho imunitního systému je přirozená a je nezbytnou součástí lidského přežití. Zánětlivé onemocnění střev vznikne, pokud náš imunitní systém zůstane aktivní i přes to, že už nebojuje proti žádné infekci či bakterii.

Jedním z největších otazníků ohledně ZOS je, že nevíme, co a jak vede k jejich vzniku. Tudíž je hlavním cílem léčit snížení zánětu a zredukovat tak symptomy a zlepšit zdravý a kvalitní život pacientům.

Náš imunitní systém je do toho zapojen

Obtížnost léčby ZOS je způsobena spojením s imunitním systémem. Náš imunitní systém je integrován v mnoha oblastech našeho těla a zjistit přesný spouštěč ZOS se ukázalo jako obzvláště obtížné. Vzhledem k tomu, že stále nevíme co způsobuje vznik této choroby, tak také stále ještě nemáme (zatím) lék pro zánětlivé onemocnění střev. I když je léčba ZOS velice obtížná, to neznamená, že bychom se neměli dozvědět více o tom, co se děje v našich tělech, jakmile se tento stav objeví.

abstract male body

Předběžné výsledky výzkumů poukazují na dva typy problémů s naším imunitním systém. První, "imunitně-zprostředkovaný", vlastně odpovídá našemu příkladu, který jsme použili výše. V tomto případě se náš imunitní systém snaží bojovat s infekcí, která již proběhla a byla vyléčena. Dalším typem je "autoimunitní". V tomto případě je náš imunitní systém zmatený. Začne totiž vidět zdravé bakterie v naší trávicí soustavě jako hrozbu a začne na ně útočit. Obecně vzato, Crohnova choroba je spjatá s imunitně-zprostředkovaným typem, zatímco ulcerózní kolitida s autoimunitou.

Dva typy ZOS - Crohnova choroba a ulcerózní kolitida

Crohnova Choroba

I když jsou oba dva typy ZOS spojeny s naším imunitním systémem, jsou mezi nimi rozdíly. Zánět spojený s Crohnovou chorobou se může projevit kdekoliv, od rtů po konečník. Představte si cestu, kterou jídlo co jíme, musí projít. V jakémkoliv místě v průběhu této cesty může vzniknout zánět, který podráždí naše tělo a povede k symptomům, které jsme zmínili výše.

Mezi komplikace, které mohou provázet Crohnovu chorobu, patří vznik píštělů. Píštěl je vřed, který spojuje dvě části střevní stěny. Úzký průchod, který takto vznikne, je náchylný k infekcím a k tvorbě abscesů.

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je obvykle více lokální. Obvykle způsobuje zánět v tračníku místo celého trávicího traktu. Symptomy jsou velice podobné jako u Crohnovy nemoci, ale jejich počátek je často více akutní na rozdíl od Crohnovi nemoci, kde jsou symptomy často chronického rázu. Ulcerózní kolitida je stále velice závažným onemocněním a vytvoří dlouhodobý zánět. Největším rizikem ulcerózní kolitidy je perforovaný tračník. Perforace tračníku je nejčastěji způsobená rychlým rozšířením a otokem tračníku.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?