Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke je zkušený novinář a hlavní autor pro Cibdol a jiné publikace o kanabinoidech, který má více než desetiletou zkušenost s psaním článků o CBD a kanabinoidech. Luke je odhodlaný přinášet faktický a na důkazech založený obsah a jeho fascinace CBD se také vztahuje na fitness, výživu a prevenci onemocnění.
Read more.

Anandamid: Vše Co Potřebujete Vědět

Anandamid

Anandamid (AEA) byl původně známý jako N-arachidonoylethanolamin a byl přejmenován po slovíčku "ananda", které ve Sanskrtu znamená "radost, štěstí, blaho". V tomto článku se vám pokusíme popsat, co to AEA je, jaké má funkce a jak zvýšit jeho produkci ve vašem těle.

Co je to EKS?

Předtím, než se podíváme na to, jak funguje anandamid, tak se musíme nejprve seznámit s rolí endokanabinoidního systému (EKS). EKS je nezbytnou součástí pro navození účinků anandamidu.

Náš endokanabinoidní systém obsahuje širokou síť receptorů CB1 a CB2. Tyto receptory jsou velice sofistikované ze dvou důvodů. Za prvé se nacházejí po celém našem těle a mozku a za druhé jsou primárně spouštěny přítomností chemických sloučenin, které nazýváme kanabinoidy. Jakmile dojde k aktivaci těchto receptorů, tak může dojít ke spuštění mnohých biologických změn. Vědci věří, že dokumentací těchto interakcí bychom mohli přijít na to, jak použít kanabinoidy ke zlepšení lidského zdraví.

Všechno to zní fajn, ale možná si říkáte, proč naše tělo reaguje na přítomnost kanabinoidů, což jsou vnější sloučeniny, které se nacházejí v rostlinách, jako je konopí? Zde přichází na scénu anandamid. AEA je totiž jedním z několika endokanabinoidů ("endo" znamená "vnitřní"). Tyto endokanabinoidy mají velice podobnou chemickou strukturu s fytokanabinoidy (kanabinoidy obsažené v rostlinách). Neznamená to tedy, že se naše tělo vyvinulo k užívání kanabinoidů, jako je CBD, jelikož naše tělo má vlastní zásobu kanabinoidů!

Co je to anandamid?

Jakmile si vědci uvědomili svou chybu, tak začali pracovat na pochopení role anandamidu v každodenních funkcích.

Brzy přišli na to, že tato chemikálie hraje důležitou roli v mnohých tělesných funkcích a to díky interakci s receptory CB1 a CB2 v centrální nervové soustavě a v periferním nervovém systému.

Za co je zodpovědný anandamid?

Věří se, že AEA dokáže modulovat funkce jako je paměť, plodnost, chuť k jídlu, spánek, bolest či motivace a potěšení. Naneštěstí pro nás je velice obtížně detailně popsat mechanismus účinku AEA, jelikož neexistuje dostatek studií na toto téma. Několik studií, které pracovaly se zvířecím modelovým organismem, naznačuje potenciální mechanismus účinku, ale je důležité vypracovat více studií, než budeme moci přenést tyto objevy na lidské tělo a lidské chování.

Nyní tedy víme, že anandamid existuje, že interaguje s CB receptory a také víme, že tyto receptory ovlivňují tělesné funkce. Nyní je tedy důležité definovat specifické atributy AEA.

Kde můžeme anandamid nalézt?

Náš mozek je zodpovědný za syntetizování anandamidu a také reguluje množství, které vyrobí. Toto je důvod, proč je studium AEA tak náročné - anandamid se totiž v našem těle příliš neohřeje, jelikož jeho hladina je velice přísně regulovaná. Nicméně dobrou správou je, že existuje několik externích metod modulace AEA, jako je například stravování, cvičení a také užívání CBD, kterému se budeme věnovat za chvíli.

Jak mohu vyprodukovat více anandamidu?

Pokud vás zajímá maximalizace potenciálně prospěšných vlastností AEA, tak nejste sami. Vzhledem k tomu, že je tato molekula spojená s příjemnými pocity a centrem odměn v našem mozku, tak chce mnoho lidí (včetně vědců[1]) zjistit, jak by vyšší hladina AEA v těle mohla ovlivnit naši motivaci, závislosti, úzkost a řadu dalších poruch.

Stravování

Stravování

Nyní máte výmluvu, proč jíst čokoládu. Čokoláda obsahuje látku, která se nazývá theobromin. Vědci věří, že ovlivňuje náš mozek k vyšší produkci anandamidu. Theobromin by také mohl zpomalit rozklad anandamidu a mohl by tak mít více prospěšných vlastností. Pro nejlepší výsledky konzumujte tmavou čokoládu - čím větší množství kakaa[2], tím lépe.

Pokud nejste fanouškem čokolády, tak druhou nejlepší potravinou jsou lanýže[3]. Využívají je prestižní kuchaři po celém světě a černé lanýže jsou vyhledávanou delikatesou. Pokud si je můžete dovolit, tak lanýže obsahují vysoké množství anandamidu. Naštěstí existují i levnější alternativy, jako je například čaj, petržel či celer.

Cvičení

Přemýšleli jste někdy, proč se lidé po aktivním cvičení cítí tak dobře? Inu, můžeme zase poděkovat anandamidu. Studie, která byla publikována v časopise Journal of Experimental Biology[4] zjistila, že cvičení zvyšuje produkci tohoto endokanabinoidu. Již po pouhých 30 minutách běhu došlo ke zvýšení hladiny AEA u lidí i psů.

Chůze není bohužel tak efektivní. Aby došlo k co největšímu navýšení hladiny AEA, tak je vhodné se soustředit na aerobní cvičení, které rozpumpuje vaše srdce.

Může CBD zvýšit hladinu anandamidu?

Když se bavíme o kanabinoidech, endokanabinoidech a endokanabinoidním systému, tak je jasné, že se musíme bavit i o roli CBD v ovlivnění hladiny anandamidu. Momentálně se věří, že CBD dokáže nepřímo zvýšit přirozenou hladinu anandamidu. Místo toho CBD inhibuje enzym FAAH, což je molekula, která degraduje AEA na jiné sloučeniny.

Narušením tohoto procesu dojde ke zvýšení hladiny anandamidu v těle a také k prodloužení jeho aktivity v organismu. O tomto mechanismu se toho ještě musíme mnoho dozvědět, nicméně vědci věří, že by se CBD mohlo v budoucnu stát slibnou sloučeninou[5] pro úlevu od mnohých poruch pohybu a nálady.

Pokud chcete vyzkoušet holistické účinky CBD na vlastní kůži, tak si prohlédněte obchod společnosti Cibdol, kde naleznete širokou škálu kapslí, olejů, kosmetiky apod. Pokud se chcete dozvědět více o endokanabinoidech a o jejich vlivu na každodenní funkce našeho těla, tak si prohlédněte naši CBD Encyklopedii.

Zdroje

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Zdroj]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Zdroj]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Zdroj]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Zdroj]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Zdroj]

Zdroje

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Zdroj]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Zdroj]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Zdroj]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Zdroj]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Zdroj]

Jaký produkt potřebuji?