Porozumění Fenoménu Jenž Nazýváme Bolest

Last updated:

Published:

Bolest je subjektivní fenomén, kterému ještě úplně nerozumíme

Stoupnutí na Lego, ukopnutí prstu o nábytek a nebo přivření prstů ve dveřích. Toto nejsou úvodní scény komediálního představení. Všechny tyto události mají společné dvě věci - hodně nadávek a bolestivý pocit, který vyzařuje ze zraněné oblasti. Reakce je prakticky okamžitá a poté pomalu ustupuje. Pokud se na tento nepříjemný pocit podíváme z jiného úhlu, víte, proč je bolest nezbytná pro naše přežití?

Porozumění Fenoménu Jenž Nazýváme Bolest

Vzpomeňte si na ty bezstarostné časy, kdy jste byli dítětem. Pravděpodobně jste zkoušeli jezdit na kolečkových bruslích či skateboardu. Obojí zatraceně bolí, pokud spadnete a tvrdě dopadnete na zem. V průběhu naší puberty jsme daleko více nebojácní. Ještě jsme se nenaučili, že při aktivitách jako je například jízda na skateboardu, si můžeme ublížit a že bychom se měli bolesti bát. Později v životě již víme, že i to nejmenší bouchnutí může zatraceně bolet.

Není to tak, že čím jsme starší, tím horší je bolest. Místo toho bolest vytváří dlouhodobou vzpomínku, která nám připomíná, abychom se vyvarovali zranění. A co víc, bolest nás taky nutí přestat se dotýkat zlomené kosti či šťourat se v ráně. To aby se naše tělo mohlo uzdravit a správně zahojit. Bolest nám připomíná, abychom se nepouštěli do škodlivých situací a pomohla lidské rase přežít milióny let. A jakkoliv je bolest nepříjemná, bez ní by věci mohly být velmi špatné.

Cesta k cítění bolesti

Předtím, než se vydáme prozkoumat několik stavů spojených s bolestí, pojďme zjistit, jak vlastně bolest cítíme. Pocit bolesti není přímo spojen s naším mozkem, místo toho se musí spolehnout na několik různých neuronů a nervových cest, aby se bolest dostala ze zdroje do našeho mozku a zase zpátky. Neuron je nervová buňka, která je zodpovědná za vyslání tohoto signálu.

V našem příkladu použijeme obávané lego. Pokud šlápnete na kostičku, povede to k tomu, že nervová zakončení na vašem chodidle pocítí zranění. Tyto nervy se nazývají nociceptory a vyšlou signál, který je skrze nervová vlákna dopraven do dorzálního rohu. Původní zpráva je poté přesunuta pomocí dalších neuronů, které ji přepraví skrze míchu do thalamu v mozku. Thalamus je součástí mezimozku a je zodpovědný za logické organizování nervových signálů.

Jakmile je signál zorganizován, dostane se do senzorické části mozkové kůry (zde se projeví naše emoční odpověď vůči bolesti), kde je signál rozluštěn a motoricky interpretován (naše fyzická odpověď vůči bolesti).

Signál poté jde stejnou cestou zpět, aby předal zprávu z mozku vašim neuronům v noze. To znamená, že začnete skákat na jedné noze a nadávat. I když je pocit bolesti zašifrován v několika krocích, vše se to seběhne za méně než sekundu.

Již pravděpodobně víte, proč abnormality v cítění bolesti existují. Stačí poškodit pouze jeden krok a tomuto procesu bude zabráněno.

Cesta je dlouhá a mnoho kroků se může pokazit.

Absence bolesti - kongenitální analgezie

I když se může zdát, že koncept necítění bolesti je skvělý, obzvláště v případě stoupnutí na kostičku Lega, kongenitální analgezie je velice nebezpečná. Bez jakéhokoliv citu pro bolest může docházet k hromadě zranění. Zkrátka nepoznáte, pokud jste si zlomili kost nebo máte vážnou infekci, stále budete pokračovat ve všedním životě, protože váš základní instinkt, který řekne vašemu tělu, že je čas se vyléčit, chybí.

Pacienti s kongenitální analgezií stále cítí dotek vaší ruky a ve většině případů i jemné změny teploty. Důvodem tohoto stavu je, že jejich nociceptory nefungují správně a v průběhu přenosu signálu se něco pokazí. Je to asi jako kdybyste poslali poštou důležitý dopis, ale ten by nikdy nedošel a člověk, který na něj čeká by nevěděl, co se děje. Mutace v buňkách zabraňují přenosu signálu z místa zranění do mozku.

Bolest, která nebolí - asymbolie bolesti

Pokud někdo trpí asymbolií bolesti, tak nemá poškozené nociceptory, nýbrž senzorický kortex. Jeho schopnost rozluštit signál bolesti a spustit bolestivou emoční odpověď chybí. Fyzická reakce vůči bolesti je pouze jeden aspekt. Pozastavte se na minutu a popřemýšlejte nad emočním pocitem bolesti.

Co kdybyste si pořezali vaši ruku a mohli cítit, jak je vaše kůže poškozená, ale tento pocit byl vlastně příjemný? Problémem lidí, kteří žijí s asymbolií bolesti je, že sice cítí bolest, ale jejich mozek ji nezpracovává jako negativní pocit. I když nemůžeme změnit intenzitu cítění bolesti, můžeme se pokusit zlepšit naši emoční odpověď na bolest. To je velice důležité pro lidi, trpící asymbolií bolesti. Musejí se naučit, že se musejí vyvarovat bolesti a aktivitám, které k ní vedou.

Příklady této myšlenky jsou známy již dlouhou dobu. Například hinduistický rituál, při kterém se chodí po ohni, či budhističtí mniši, kteří jsou opakovaně udíráni. Oba dva tyto případy sdílejí stejnou konvenční metodu zvládání bolesti - meditaci. Vedením našich myslí se můžeme pokusit zmírnit dopad bolesti a naši emoční odpověď vůči bolesti. V některých případech může správná meditace snížit nepříjemnost bolesti až o 57%.

Neexistující skutečná bolest - fantomové bolesti

Fantomové bolesti jsou pocitem bolesti v končetinách, které museli být odstraněny. Tato porucha se vyskytuje u 50 - 80 % lidí s amputací a vědci si stále nejsou jisti, co tento fenomén způsobuje. Jak vyléčíte pocit bolesti, která technicky neexistuje? Jednou metodou je zrcadlová terapie.

Myšlenka spočívá v přiznání pocitu bolesti tím, že si představíte chybějící končetinu v zrcadle a pokusíte se jí chytit, jako kdyby byla skutečná. Je to jako kdybyste chtěli ujistit své tělo, že víte o chybějící končetině, takže může přestat vysílat pocit bolesti. I když to vlastně nedává žádný smysl, tato bolest je skutečná a musí se léčit.

Život s bolestí - chronická bolest

Chronická bolest je široký termín pro dlouhodobý pocit bolesti. Může to být výsledkem nefungující nervové cesty či nějakého poškození. Jeden z pěti Evropanů trpí jedním ze dvou typů chronické bolesti.

Nociceptivní i neuropatická bolest je velice vysilující. Působí na pacientovo mentální zdraví a jeho schopnost provádět každodenní úkony. Mnoho pacientů, kteří trpí chronickou bolestí, nelze léčit tradičními analgetiky a mají problém naplno pracovat. V těchto případech je velice důležité se správně o sebe starat, meditace a změna životního stylu hrají důležitou roli ve zvládnutí chronické bolesti. K léčbě bolesti se musí přistupovat individuálně, koncept bolesti je totiž velice sofistikovaný.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?