Chronická Bolest Zad | Fakta a Tipy, Které Vám Pomůžou Cítit Se Lépe

Last updated:

Published:

Chronická bolest zad postihuje miliony lidí každý rok

Každým rokem postihne miliony mužů a žen po celém světě bolest zad. I když je akutní bolest zad častější u starších lidí, může vás postihnout v každém věku. Naštěstí se většina z nás vyléčí bez lékařské pomoci. Možnost, že nás může postihnout chronická a nebo akutní bolest zad, by v nás neměla vyvolat paniku. Bolest v dolní části zad je přirozenou součástí lidské fyziologie. Kombinace kostí, vazů a nervů v našich zádech může být vcelku senzitivní.

Některé typy bolestí se projeví pouze, pokud sedíme v klidu. U jiných lidí zase pokud chodí. Může stačit se pouze ohnout a něco sebrat ze země a náhle pocítíte ostrou, vystřelující bolest ve vaší dolní části zad. V některých případech může tato bolest vystřelovat až do oblasti nohou.

Stará metoda léčby bolesti zad radila odpočinek, ale tato metoda je již zastaralá. Místo toho je dnes důležité se hýbat, myslet pozitivně a účastnit se neintenzivních regulérních cvičení. Toto jsou nejlepší způsoby, jak porazit bolest zad.

Předtím, než prozkoumáme několik příznaků chronické bolesti zad, je dobré se nejdříve seznámit s typem bolesti, který vás sužuje.

Bolest dolní části zad se dá rozdělit na dvě hlavní kategorie:

Dominantní bolest zad

Tato bolest se šíří skrze vaši páteř a obvykle končí v dolní části vašich zad a v okolí vašich boků. Dominantní bolest zad vás nejčastěji bude trápit, pokud se budete chtít ohnout. Vstávání z gauče či vystupování z auta se může změnit v bolestivou noční můru pro všechny, kteří tímto typem bolesti zad trpí. Největším problémem této bolesti je nejspíše důvod, že zasáhne nečekaně. Mezi symptomy patří křeče, i když ty rychle poleví.

Bolest, převažující v nohách

Tento typ bolesti může být daleko vážnější, a to jak ve frekvenci, tak i v intenzitě. Důvodem proč tato bolest zasahuje nohy místo toho, aby zůstala v zádech, jsou nervy. Ty nám pomáhají koordinovat náš pohyb, a proto jsou v našich nohách a výše ve spodní části zad. Poté jdou dále nahoru a jsou chráněny naší páteří. Běžně se tato bolest nazývá ischias, neboli zánět sedacího nervu a je dominantní v nohách. Pokud se štípneme do oblasti, kde jsou naše nervy spojeny s nohami, můžeme pocítit bolest, která bude vystřelovat až k chodidlům. Pokud trpíte ischiasem, může vám krátkodobě pomoci si na chvíli sednou a "dát nohy nahoru", čímž z nich odstraníte váhu.

Ve většině případů vám s bolestí zad pomůže jednoduchá změna v životním stylu

Oba dva typy bolesti ve většině případů odezní po pár týdnech. I ti, kteří nespadají do kategorie trpících chronickou bolestí zad cítí zlepšení po několika týdnech. Předtím, než poběžíte k doktorovi a pro prášky proti bolesti na předpis, pouvažujte nad změnou životního stylu, neboť ta může mít velký vliv na léčbu vaší bolesti zad a zabránit tomu, aby se stala chronickou.

Tři důležité aspekty mohou podpořit omezení bolesti dolní části zad: mentální stav, pohyb a dieta či doplňky stravy, které snižují zánět.

Vše začíná u pozitivního přístupu. Duševní odhodlání nenechat si bolestí zad zničit plány či naši fyzickou zdatnost. Akutní bolest zad se velmi rychle může stát chronickou, pokud o ní budeme uvažovat jako o trvalé nemoci spíše než jako o léčitelném stavu. Touha zůstat zdravý a pokračovat ve všech aktivitách je velice důležitá v omezení intenzity a frekvence bolesti zad. Vše se točí kolem aktivního přístupu a snaze porazit bolest sám a nikoliv se spoléhat pouze na léky.

Odpočinek v posteli je out, pohyb je in! Ale ujistěte se, že se budete pohybovat v oblasti možného a přizpůsobíte pohyb vašim možnostem. Nicméně, i pokud tento pohyb bude každodenní krátká procházka po schodech, může vám to ve většině případů pomoci se zotavit. Naše těla a obzvláště naše záda jsou navržena pro pohyb.

Posledním krokem je užívání proti-zánětlivých doplňků stravy místo léčiv proti bolesti. Tyto doplňky stravy by měly podporovat předchozí dva postupy. I když vám pomůžou dostatečně od bolesti, abyste se postavili na nohy, samy od sebe vás před bolestí zad nezachrání. Zde dělají lidé největší chybu - myslí si, že pár prášků proti bolesti a trocha odpočinku dovede odstranit bolest. Výsledek je často opačný.

Příznaky chronické bolesti zad

Pokud symptomy vaší bolesti přetrvávají a nebo se zhorší, existuje několik příznaků, které vám pomůžou identifikovat, zda vaše bolest je chronická. Pokud se některé tyto příznaky objeví, je dobré vyhledat lékařskou pomoc. Bolest totiž může být prekurzorem daleko vážnější choroby.

Necitlivost kolem třísel a nebo jakákoliv změna v běžné kontrole vašeho zažívání patří mezi první příznaky, které potřebují další prozkoumání. Pokud vaše bolest zad provází i přetrvávající horečka, nemoc či ztráta váhy, může to znamenat, že infekce je důvodem vaší bolesti na rozdíl od bolesti specifických svalů či ploténky. A na konec, pokud bolest nikdy neustupuje a trvá po dobu několika týdnů a nedokáže vám ulevit žádná fyzická aktivita či proti-zánětlivé látky, tak je dobré vyhledat lékařskou pomoc. CT-sken či rentgen může totiž být pro diagnózu nezbytný.

Soustřeďte se na to, abyste zůstali aktivní a pozitivní

Své tělo znáte lépe než kdokoliv jiný. A pokud něco není dobře, vždy byste měli hledat pomoc u lékaře. Nicméně, přibližně u 90% případů pacientů s akutní bolestí zad se stav zlepší během několika týdnů. Pokud si osvojíte těchto pár jednoduchých principů životního stylu, je riziko, že se vaše bolest zad stane chronickou nižší. Další možnosti jako návštěva chiropraktika, jóga či pilates vám mohou pomoci s obrannou proti chronické bolesti zad.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?