Other plants containing cannabinoids

Last updated:

Published:

Kanabinoidy nejsou pouze v konopí

Kanabinoidy, které se nacházejí v rostlinách, se nazývají fytokanabinoidy. Endokanabinoidy jsou typem kanabinoidů, které jsou produkovány uvnitř těla živočichů a lidí. Umělé kanabinoidy je označení pro syntetické kanabinoidy. Berte slovo "kanabinoidy" jako obecný výraz pro chemickou látku, která může být rozdělena na malé kategorie podle toho, odkud pochází.

Dnes se budeme speciálně zajímat o fytokanabinoidy, které se dají nalézt v mnoha rostlinách, z nichž mnoho je velice dobře známých. Následující seznam je pouze krátkým shrnutím některých rostlin, které obsahují kanabinoidy: Třapatka (Echinacea), Plamatka zelná, Smil listenatý, Játrovka a Čajovník čínský (neplést s Tea tree)

Společné vlastnosti těchto rostlin nejen ukazují na jejich léčebný potenciál v tradiční medicíně, ale také na možnou aplikaci v moderní době. Naskytuje se tedy otázka, pokud se tedy kanabinoidy nacházejí kromě konopí i v dalších běžných rostlinách, proč se ke konopí chováme jinak?

Abychom lépe pochopili všechny zmíněné rostliny, které se již po staletí používají v moderní medicíně, musíme důkladně prozkoumat jejich původ, užití a potenciální vedlejší účinky.

Třapatka (Echinacea)

image of coneflower

Může vás překvapit, že tato první rostlina na našem seznamu obsahuje fytokanabinoidy. Konec konců, je velice pravděpodobné, že si Třapatku pěstujete doma v květináči. Tato rostlina se pěstuje vevnitř i venku pro své estetické vlastnosti, které má díky svým krásným růžovým kvítkům. Běžně ji nalezneme u někoho doma a krásně se na ni dívá. Třapatka se dá rozdělit na dva hlavní druhy: Echinacea angustifolia (Třapatka úzkolistá) a Echinacea purpurea (Třapatka nachová). Obě dvě se dají snadno sehnat a i když první druh pochází ze Severní Ameriky, je vám nejspíše více povědomý.

Třapatka má i jiné využití kromě toho, že je esteticky přitažlivá. Díky fytokanabinoidům se tradičně používá jako lék ke zmírnění zánětu u zranění, popálenin a hmyzích štípnutí. Kořeny této rostliny se dají žvýkat a pomáhají zmírnit bolest zubu a záněty krku. Má však několik vedlejších účinků. Při užití Třapatky byly zpozorovány problémy se zažíváním, vyrážky a záchvaty astmatu.

Plamatka zelná (Acmella oleracea)

image of Acmella oleracea

Brazilci nazývají Plamatku Jambú a v anglicky mluvících zemích ji znají jako tootache plant. Hlavní tělo květu tvoří stovky menších kvítků, které jsou pohromadě. Plamatka si získala pozornost díky své zvláštní schopnosti, která se projeví při žvýkání této rostliny. Odvážlivci zažili extrémně znecitlivující účinky, které trvají pouze 10-15 minut. Netrvalo dlouho a bylinkáři si uvědomili, že by šlo Plamatku využít k léčbě bolesti zubů. Konec konců, mnoho z nás si radši bude žvýkat rostlinku, než aby dostala injekci do dásně.

Kromě nadměrné tvorby slin, která je způsobená znecitlivěním dutiny ústní, má Plamatka několik dalších vedlejších účinků. Rozhodně vám nedoporučujeme konzumovat rostlinu syrovou, i když by situace, která by následovala, byla sebevíc vtipná. Zážitek může být nepříjemný a nepohodlný. Šťáva z listů má podobný analgetický efekt a používá se v několika tradičních Brazilských receptech.

Smil (Helichrysum)

image iof Helichrysum

Mnoho lidí Smil nezná. Důvodem může být, že rod Helichrysum obsahuje přes 600 druhů rostlin, které si jsou příbuzné. Smil náleží do rodiny slunečnic a z vizuálního hlediska je velice podobný, i když roste v jiných podmínkách po celém světě. Listy rostou do obdélného a kopinatého tvaru. Květy připomínají rozkvetlý karafiát. Barvy se liší od temně fialové přes červenou až k růžové a žluté.

I když se převážně využívá jako okrasná květina, Smil se také sklízí pro své aroma. Zkaramelizovaný cukr a šunka možná nezní jako přitažlivé aroma, ale v kombinaci s dalšími vůněmi je aromatický olej ze Smile velice oblíbený.

Játrovka (Radula marginata)

Přirozeně roste na Novém Zélandu a ve srdcích Maorů má Játrovka speciální místo. Maoři věří, že pokud jsou nějaký objekt, příběh nebo vzpomínka uchovány, stane se "taongou". Taonga je Polynéský ekvivalent k západnímu národnímu pokladu, jako jsou třeba korunovační klenoty. Pro Maory spadá Játrovka do kategorie taonga a Novozélandská vláda má kvůli tomu menší dilema.

Důvodem je, že Játrovka má několik zajímavých podobností s konopí. Kanabinoidy, které se nacházejí v Játrovce a hlavně chemická sloučenina, která se jmenuje perrottetinen, má podobný účinek jako THC, které se nalézá v konopí. I když je výsledek daleko slabší než u konopí, pořád si Játrovka vyžádala znepokojení z vládní strany.

Nyní platí, že přechovávání a pěstování Játrovky je nelegální. Výzkum o rostlinách a jídlu, který je sponzorován Novým Zélandem, obdržel několik dalších grantů, aby mohl nadále studovat tuto zajímavou rostlinu. I když jsou známé různé anekdoty, které popisují účinky této rostliny, účinky se často liší, a proto je důležité pochopit vlastnosti této rostliny.

Čajovník Čínský (Camellia sinensis)

image of Camellia sinensis

Je vcelku možné, že zatímco si čtete tento článek, pijete přitom šálek čaje či kávy. Horké, kofeinové nápoje jsou mnohými považovány za základ moderní civilizace. Ironií je, že pití čaje není unikátní pro západní svět. Asijské země kultivovali Čajovník čínský již po staletí. Mnoho druhů čajovníků se využívá k produkci černého, zeleného, žlutého a bílého čaje.

Věří se, že každý čajovník má příznivé účinky a proto jej Číňané s radostí pěstovali. Moderní medicína zatím ještě nemá konečné závěry studií, které se týkají Čajovníku čínského, ale máme zde nějakých 3 000 let plných orální historie.

Konopí

image of CBD and cannabis plant

A to nejlepší naposled. Zatímco některé z dříve zmíněných rostlin mají specifické fytokanabinoidy ve své genetické struktuře, konopí má zdaleka největší sbírku kanabinoidů ze všech rostlin. I když má několik těchto domácích rostlin různé vedlejší účinky, jediná rostlina, která je nejvíce stigmatizována, je ta, která má nejmenší dopad na vaše zdraví.

Konopí čelí komplikované legální bitvě po celém světě a je dobře, že ji pomalu vyhrává. Několik zemí legalizovalo tuto rostlinu pro lékařské účely. Jsou si vědomy toho, jaké příznivé účinky mají jisté kanabinoidy na léčbu různých zdravotních obtíží. Příkladem nám může být Nový Zéland, který se snaží Játrovku zkoumat, nikoliv penalizovat pro její vlastnosti. Doufejme, že to samé se stane i s Konopím. S detailnější studií budeme moci dále prokázat, jaké lékařské vlastnosti konopí má a napravit tak ošklivou reputaci, kterou neprávem má.

Rozsáhlá historie využívání rostlin, které obsahují kanabinoidy jako tradiční léčiva nám dokazuje, že zde musí být nějaká pravda o jejich schopnostech.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?