Zdraví Je O Rovnováze - Osvětlení Homeostáze

Last updated:

Published:

Jaká je definice dobrého zdraví?

Honba za dobrým zdravím nás obvykle zavede do fitka, alespoň tedy na začátku roku, poté nás nutí zkusit novou a průlomovou dietu a také omezit pití. Zatímco některé z těchto aktivit vskutku podporují dobré zdraví, neexistuje žádný cvik, dieta nebo doplněk stravy, který zaručí stálý stav dobrého zdraví. Jistě si dnes večer můžete dát drink či dva, nebo se vykašlat na fitko a užít si ten nový seriál či si občas dopřát fast food. A proč? Protože dobré zdraví je o rovnováze, nebo pokud jde o naši lidskou fyziologii, tak o homeostáze.

Homeostáza je o rovnováze

image of a mother and a daughter playing

Homeostáza je definovaná jako "tendence k relativně stabilní rovnováze mezi dvěma vzájemně závislými prvky". To zní dobře, ale co to znamená v souvislosti se způsobem, jakým žijeme naše životy?

Myslete na koncept dne a noci. Nemůžete mít den bez korespondujícího nočního času. Pokud by bylo příliš mnoho denního světla, nemohli bychom spát a odpočinout si. Podobný dopad nastane, pokud tyto podmínky otočíme. Bez světla bychom měli neustálou tmu a rostliny by začali umírat. Nejlepší situace nastane při rovnováze, ale i v přírodě jsou extrémy, například v zimě či v létě. Stejný princip lze použít při snaze pochopit, co je homeostáza a jak ji lze dosáhnout.

Naše tělo má velice složitý design a běžná otázka ohledně metabolismu zní, "Existuje nějaký aspekt v naší fyziologii, na který bychom se měli soustředit?". Homeostáza platí pro celou naši fyziologii. Tento mechanismus, který pracuje vně našeho těla, vyžaduje ke svému optimálnímu stavu vyvážené podmínky. To je ta pravá definice dobrého zdraví, stav, ve kterém naše tělo zvládá všechny vnitřní procesy ve stejné míře.

Homeostáze vyžaduje vyvážení několika mechanismů

Pokud se vrátíme k našemu příkladu dne a noci, pak musíme říct, že i když přesně splňuje základní premisy o homeostáze, není tak úplně přesný. Je to tím, že den a noc bere v potaz pouze jednu proměnnou, homeostáza musí brát v potaz stovky různých mechanismů, které jsou propojeny.

Místo jediné osy k rovnováze jich máme několik. Obrázek níže vám dodá lepší představu o tom, jak naše vlastní fyziologie pracuje. Představte si imunitní systém jako zavěšený telefon.

hanging mobile

Každá osa nyní reprezentuje jiný proces. Kroužky, které visí na každé ose, jsou naše signální molekuly. Ty našemu tělu říkají, co má dělat podle toho, ke kterému internímu systému patří. V našem diagramu je jako příklad použitý náš imunitní systém. Kroužky jsou cytokiny - což jsou proteiny, které našim buňkám říkají co mají dělat.

Naše vnitřní rovnováha se změní, ale to není špatně

Pokud je homeostáza podle definice stav rovnováhy a rovnováha je klíčem ke zdravé mysli a tělu, co se tedy stane, pokud pohneme váhami v jednom směru? Inu, téměř všichni z vás již určitě znají odpověď. Jak jste se cítili, když jste posledně měli chřipku? Byli jste unavení, přetížení a nemohli jste se koncentrovat?

Koukněte se na fyziologický diagram níže. Na pravé straně je jeden z kroužků rozrušený, to je příznak toho, že byl infikován virem a v tomto případě virem chřipky. Jeden z kroužků se zvětšil a zatěžuje tak náš imunitní systém. Nyní, místo toho aby náš imunitní systém byl ve stavu homeostáze, se celý posunul a stále osciluje, jak se tělo snaží vyrovnat s infekcí. Výsledkem této nerovnováhy jsou symptomy, které pociťujeme při chřipce.

immune system weighed down by imbalanceAbychom obnovili rovnováhu, náš imunitní systém se potřebuje přizpůsobit, aby se mohl vrátit do stavu homeostáze. Jakmile se vypořádá s infekcí, každá osa přestane zběsile fluktuovat, uklidní se a vrátí se tak do vyrovnaného stavu. Naše tělo se vždy bude snažit dostat se zpět do stavu homeostáze, ale nový stav se může lišit od původního, který byl před chřipkou. Tento jev se nazývá dynamická homeostáze. Lidské tělo odvádí skvělou práci při zmírňování těchto nerovnováh a i když to může vyžadovat mnoho práce, většinou zvládne opět nastolit rovnováhu.

Farmaceutická léčiva bojují se symptomy nikoliv se systémy

Říkáme většinou, protože ve většině případů lze běžnou chřipku vyléčit i bez doplňků stravy či léčiv. Užívání léčiv pro vypořádání se s nějakými symptomy není zvlášť velký problém, ale měli byste vzít v potaz, že to může ovlivnit přirozenou schopnost vašeho těla obnovit homeostázu.

Ve stejném scénáři jako výše, i nyní jsme chytli chřipku a náš imunitní systém je ve stavu nerovnováhy. Několik kroužků je podrážděných a všechny cytokiny, které jsou součástí našeho imunitního systému, se snaží obnovit homeostázu. Jenže tentokrát jsme se rozhodli vzít si farmaceutická léčiva, abychom se vypořádali s napadenými buňkami. Léčiva fungují, ale přidávají další tlak na osu buňky, která se s nimi musí vypořádat. Farmaceutická léčiva jsou vytvořena tak, aby se vypořádala se symptomy, ne vždy se vypořádají i se systémy.

extra pressureNyní, spíše než aby se celý imunitní systém dynamicky změnil k obnovení homeostáze, každá osa se začíná ohýbat pod tlakem, který je způsobený léčivy. Celá vaše fyziologie je vystavena obrovskému napětí. Představte si případ, že se vaše nemoc zkomplikuje, či propukne další infekce a toto napětí bude příliš velké, aby jej naše tělo zvládlo. Osa se prolomí. Zbytek imunitního systému se zoufale snaží obnovit homeostázy, ale protože je podnět příliš extrémní, mohou nastat škodlivé následky.

system damaged

Pokud je to možné, měli bychom podporovat přirozenou schopnost našeho těla obnovit homeostázu.

Jídelníček založený na rostlinné stravě a bohatý na živiny a vitamíny, decentní množství cvičení, adekvátní spánek, péče o mentální zdraví. Všechny tyto faktory ovlivňují přirozenou schopnost našeho těla obnovit homeostázu. Stejně jako den a noc, i zde nemůžete mít druhé bez toho prvního. Vždy budou existovat delší noci a delší dny. Klíčem je pomoct vašemu tělu obnovit přirozenou rovnováhu co nejrychleji. Naše obrazové diagramy mohou být aplikovány na jakýkoli fyziologický proces, princip zůstává stejný. Klíč k dobrému zdraví je v rovnováze!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?