Olej Z Konopných Semínek - Nutriční Profil, Obsah CBD A Využití

Last updated:

Published:

Olej z konopných semínek má jeden z nejzdravějších nutričních profilů pro lidi.

Odvážný názor, jakým začít tento článek, ale umožní nám jít více do detailu. Téměř všichni z nás někdy slyšeli o omega-3 mastných kyselinách. Nacházejí se v rybách, které obývají chladné vody jako je například tuňák a sardinka. Omega mastné kyseliny jsou spojovány s potencionálním zlepšením v mnoha oblastech, jako je například zdraví našich očí, v boji proti zánětu a ve zlepšení mnoha kognitivních funkcí (paměť, zpracování informací atd.). Inu, co kdybychom vám řekli, že můžete do svého těla dostat téměř stejné množství omega-3 z konopného semínka jako z tlusté ryby, kterou známe a milujeme?

food containing omega 3 fatty acids

Olej v konopném semínku je zodpovědný za přibližně polovinu jeho váhy. Z této poloviny je 75% oleje tvořeno esenciálními mastnými kyselinami. Omega-3 a omega-6 jsou většinou těchto mastných kyselin. Nicméně, je to poměr těchto kyselin, který povyšuje konopný olej na úplně jinou nutriční úroveň. Dosáhnout rovnováhy mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami je něco, v čem byli naši prehistoričtí předci dobří. Typicky jejich potrava obsahovala omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v poměru 1:1.

Bohužel, mnoho jídel se dnes produkuje pro pohodlí a ne pro zdraví a z toho důvodu je i tento poměr velice rozdílný. V některých případech je tento poměr až 10:1. Jako většina věcí v životě i mnoho dobrých věcí může mít špatné následky, a proto je nám aktivně doporučováno jíst více tučných ryb. Dodávají nám omega-3 mastné kyseliny, které vybalancují naši výživu, která je bohatá na omega-6.

A to je ten důvod, kvůli kterému je konopný olej tak nutričně výhodný. Poměr omega-6 ku omega-3 je 3:1 - to je blíže rovnováze, kterou naše tělo preferuje. Přidejte vitamín E, chlorofyl, fytosteroly a lecitin, které konopné semínko také obsahuje a najednou naše tvrzení již není tak odvážné.

Nicméně, i konopí má své chyby. Tato rostlina je přirozeně vhodná k odstraňování toxinů z půdy a nepotřebuje téměř žádné pesticidy k boji proti nemocem či škůdcům. Mnoho farmářů pěstuje konopí, protože dokáže vyčistit jejich půdu, nicméně, tato vlastnost není tak skvělá, pokud se chystáte její semínka jíst. To je důvod, proč je původ konopí velice důležitý. Konopí pěstované ve zdravé půdě bez toxinů je pro jídlo to nejlepší, zatímco konopí, které rostlo ve špatné půdě lze využít na výrobu oblečení a látek.

Snažte se vyhnout plastikovým nádobám pro uchovávání oleje.

oil in different bottles

Užívání plastů pro uchovávání potravin se stalo celosvětovým trendem hlavně díky jídlům k rychlé spotřebě a skladovacím nádobám. Mnoho z nás nepřemýšlí nad tím, zda je vhodné dávat tyto plasty do mikrovlnky společně s naším jídlem, které si chceme ohřát. Některé plasty ale mohou pouštět chemikálie do vašeho jídla. Je pravdou, že téměř všechny nádoby, bez ohledu na to z čeho jsou vyrobeny, budou do vašeho jídla vypouštět různé chemikálie. Zatímco některé, hlavně sklo, to dělají v průběhu velice dlouhého časového období, mnoho dalších, včetně plastu, vypouštějí chemikálie podstatně rychleji. Toto většinou není takový problém, protože naše tělo dokáže tyto chemikálie zpracovat a během krátké doby je odstranit z našeho těla.

Problémy začínají, jakmile je naše plastová nádoba vyrobena z BPA neboli z bisfenolu-A. Tato chemikálie je oblíbená a používá se v mnoha plastových formách. Je to tím, že je průhledná, tuhá a odolná vůči teplu. Nicméně, předběžné výzkumy ukázaly, že jakmile je BPA absorbováno do našeho těla a akumuluje se v našich tucích, tak může napodobit lidské hormony. Kvůli tomu, že by mohlo BPA narušit metabolismus, růst nebo spánek je potencionálně škodlivé. Abychom limitovali rizika spojená s BPA, je vždy nejlepší kupovat a skladovat olej ve skleněné nádobě. Oleje totiž mohou zrychlit tempo, jakým se chemikálie vypouštějí do oleje. Sklo je zkrátka daleko bezpečnější alternativou. Pokud máte pochybnosti, vyberte olej z konopných semínek ve skleněné láhvi.

Buďte seznámeni s obsahem THC v oleji z konopných semínek, obzvláště pak jako rodič.

Díky tomu, že konopí je spojené s THC (psychoaktivní kanabinoid), tak je přirozené, že jako rodič budete opatrní ohledně poskytování konopného oleje vašim dětem. Důkladná laboratorní analýza technického konopí od Websar Laboratories chtěla odhalit přesný obsah THC v technickém konopí a v jeho částech. Článek od Websar Laboratories je jedním z nejdetailnějších, ale odhaluje zajímavé výsledky:

• "THC se vlastně nachází ve všech částech konopného semínka, avšak v daleko nižších koncentracích je v jádru semínka než v jeho slupce, která je nejvíce kontaminovaná".

• "Koncentrace THC se liší mezi různými, OECD schválenými semínky z technického konopí".

• "Koncentrace THC v různých částech konopného semínka lze snížit pod 1.0µg/g (částí na milion), pokud se celá semínka správně připraví (očiští) pro zpracování".

Poslední bod je ten, který odhaluje nejvíce informací. Nákupem konopných semínek budete vždy konzumovat stopová množství THC. Nachází se v celém konopném semínku, semenných slupkách a v jádru semínka. Nicméně to množství je zanedbatelné. V Kanadě (zde se tento výzkum prováděl) je obsah THC v konopných semínkách regulován a maximum je 10µg/g. Což je 9x více než kolik THC nalezneme ve správně očištěných semínkách. Celá studie ukazuje na to, jak je důležité si vybrat seriózní výrobce, kteří mohou doložit, jakým způsobem připravují jejich olej z konopných semínek. Pokud je vše v pořádku, tak se budete nacházet v přijatelných hodnotách THC.

two children playing with dough

Neexistuje žádný jasný důkaz o tom, že by spotřeba THC měla nějaký vliv na malé děti. Nicméně, vždy je dobré být opatrný. Kvůli tomu, že olej z konopných semínek bude vždy obsahovat stopové množství THC, měly by se mu děti vyhnout. Je však zajímavé podotknout, že informace ohledně účinků konopného oleje si občas protiřečí.

V jednom případě máme zprávu o otravě kanabinoidy u malého dítěte, které požilo olej z konopných semínek. Protože se mozek vyvíjí jinak u dítěte než u dospělého člověka, pořád nevíme, jak přesně tetrahydrocannabinol (THC) působí na jejich neurologické funkce. V tomto případě, o kterém nás informovalo NCBI je zmíněno, že tohle byl první zdokumentovaný případ otravy kanabinoidy.

Dále máme případy, kdy dochází k denní konzumaci konopí u dětí i dospělých a ta má úžasné účinky. V hornatém regionu Bama v Číně konzumuje místní obyvatelstvo konopí v olejnatém vývaru až dvakrát denně. Konopné semínko je úžasným zdrojem tuků a bílkovin. Bylo také zaznamenáno, že z místního obyvatelstva staršího devadesáti let má pouze 10% příznaky srdeční choroby.

Není tedy žádným překvapením, že okres Bama je považován za místo, kde žijí nejzdravější lidé planety a ti všichni denně konzumují konopí. To je protikladem zprávy, kterou jsme zmínili výše. Zdá se, že alespoň v okresu Bama, nemá konopí žádné negativní účinky na zdraví dítěte. Pokud vás zajímá více o stravě a dlouhověkosti v okresu Bama, přečtěte si náš blog.

Vždy si vyberte za studena lisovaný olej a zkonzumujte jej studený

Lehce oříškový se zemitou pachutí, olej z konopných semínek se dá využít pro velkou řadu receptů. Klíčem je si jej vychutnat za studena. Pokud se zahřeje, začne se z oleje kouřit a bude docházet ke spalování úžasné kolekce živin a mastných kyselin, které chcete využít. Pokud si vyberete za studena lisovaný olej z konopných semínek, dostanete přirozeně bohaté spektrum látek, které jsou prospěšné pro vaše tělo. Konopný olej si můžete vychutnat v salátech, smoothies a nebo jako ingredienci v dipech a pestu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?