Vše O Cytokinech V 500 Slovech

Last updated:

Published:

Představte si cytokiny jako posly, kteří přenášejí chemickou zprávu zabalenou v bílkovinách. Zpráva se liší dle typu buněk, se kterým interagují a nebo dle typu cytokinu. Cytokiny nalezneme prakticky v každé biologické odpovědi, říkají buňkám, kdy se mají dělit, vyvíjet a nebo bojovat s nemocemi. Nicméně, mohou také říct buňkám, aby přestaly pracovat.

Základní mechanismus cytokinu

Typy cytokinů zapojených do imunitních odpovědí

Díky rozdílnosti mezi cytokiny je možné je rozdělit do kategorií. Mezi hlavní skupiny cytokinů patří: interferony, faktory nádorové nekrózy a růstové faktory. Tyto typy cytokinů spadají pod "zánětlivé cytokiny". Zánětlivé cytokiny způsobují zánětlivou reakci v buňkách, kdežto protizánětlivé cytokiny (interleukiny) dělají pravý opak.

Cytokiny - Oblíbené Téma Moderní Medicíny

Síla cytokinů tkví v naší schopnosti manipulace a stimulace jejich produkce k dosažení specifické biologické odpovědi. Pokud porozumíme tomu, jak cytokiny pracují, kdy jsou produkovány a hlavně jakou biologickou odpověď spouští, budeme moci revolučně změnit léčby různých chorob v moderní medicině.

Poškození zánětlivých cytokinů je spojováno s vývojem autoimunitních chorob jako revmatická artritida, ischemická choroba srdeční a periodontální onemocnění. Navíc, tento výzkum nám ukázal, že tyto autoimunitní choroby mají potenciál k vyvolání rakovinotvorného bujení.

Stejně tak důležité je i spojení mezi rakovinou a zánětlivými cytokiny. Věří se, že terapeutické léčby mohou být použity k blokaci nebo inhibici produkce zánětlivých cytokinů a asistovat tak v léčbě různých forem rakoviny. Cytokiny by mohly změnit způsob, jakým léčíme závažné nebo smrtící onemocnění.

Cytokinová terapie - nové světlo v léčbě chronických chorob

obraz cytokinové molekuly

Nastolení cytokinové rovnováhy je stěžejní jak pro boj s autoimunitními chorobami, tak i k udržování zdravého těla. Tato rovnováha vyjde na povrch, pokud vezmete v potaz, že zatímco jsou zánětlivé cytokiny spojovány s rakovinou, protizánětlivé cytokiny jsou podávány ve velkých dávkách jako součást **rakovinné imunoterapie.
**rakovinné imunoterapie - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2575703/

Syntézou cytokinů je schopné přidat více interleukinů (protizánětlivých) cytokinů, než kolik naše tělo běžně vyprodukuje. Interleukin 2 (IL-2) stimuluje produkci protilátek, zatímco podobný cytokin interferon-alfa (IFN-alfa) napomáhá k regeneraci imunitních buněk, které přestaly fungovat.

Cytokinová rovnováha - nový cíl zdravého životního stylu

Naštěstí mnoho z nás přirozeně podporuje zdravou rovnováhou cytokinů svým jídelníčkem. Jednotlivci, kteří jsou na bezlepkové dietě, mají lépe nastolenou cytokinovou rovnováhu, protože se má za to, že lepek může podporovat zánětlivou reakci. Navíc, superpotraviny mohou podpořit produkci protizánětlivých cytokinů a mohly by být důležitou součástí naší stravy.

Zatímco naše jídlo napomáhá tvorbě prospěšných cytokinů, stres může spustit náš nervový systém a ten může blokovat zdravé funkce protizánětlivých cytokinů. Správné zvládání stresu je nezbytné k zaručení přirozené a zdravé produkce cytokinů a k zlepšení celkového zdraví.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?