Porozumění Chronickému Zánětu - Klíč K Prevenci Všech Civilizačních Chorob

Last updated:

Published:

Chronický zánět - veliký problém, který odmítáme vidět

Cukrovka, vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, revmatická artritida a dokonce i rakovina - tyto choroby mají jedno společné: chronický zánět. Stále přesně nevíme, jak přesně tyto nemoci vznikají, ale vědci věří, že chronický zánět by mohl být hlavním faktorem. Chronický zánět vzniká, jakmile začne mnoho zánětlivých buněk bojovat proti zánětu, i když už infekce pominula. Dovolte nám to vysvětlit.

Nejdříve začneme s naší zánětlivou odpovědí. Pokud si pořežete nohu, bude vás škrábat v krku nebo si vymknete kotník, bude oblast, která je okolo zranění nateklá, naplněna krví a bude teplá na pocit i dotek. Toto je naše zánětlivá odpověď. Naše tělo vysílá kombinaci bílých krvinek, tekutin a proteinů do oblasti našeho těla, která potřebuje "opravit".

Pokud si poškodíme auto, tak jej bude muset opravit mechanik. Pokud si zraníme naše tělo, přijde nám na pomoc náš imunitní systém a zabrání šíření potencionální infekce. Malý zánět lze také nazvat "sub-optimálním zdravím". Zkrátka není vám nejlépe, pokud vaše tělo dává energii do boje proti infekci.

obraz unavených žen

Co je to chronický zánět?

Jakmile je zranění zabezpečeno a riziko zánětu je potlačeno, naše bílé krvinky buď zemřou a nebo se vrátí zpět k tomu, k čemu byly stvořeny - budou dále pomáhat, pokud vznikne další zranění. Chronický zánět začíná tehdy, pokud infekce nepřejde a nebo několik buněk, které by se měly vypořádat s problémem je "zmatených", nerozpustí se a začne narůstat koncentrace takovýchto buněk.

Když bílé krvinky dorazí ke zranění, jsou naprogramovány k tomu, aby se vypořádaly se zánětem. Začnou se starat o jakékoliv poškozené nebo infikované buňky a pracují tak, jak by náš imunitní systém měl. Nicméně, jakmile se vypořádají s infekcí, je v našem těle přebytek zánětlivých bílých krvinek a ty začnou útočit na zdravé buňky. Tato zvyšující se koncentrace způsobuje to, že si náš imunitní systém stále myslí, že je zde nějaký problém, se kterým se musí vypořádat, a proto jsou bílé krvinky tak horlivé.

Pokud se toto stane, je to začátek chronického zánětu. Bez léčby se tyto buňky mohou dostat ještě více mimo kontrolu a mohou přispět k tvorbě několika různých druhů rakoviny a dalších chorob, které jsme zmínili dříve.

Cytokiny, dvousečný meč

Možná si říkáte, co způsobuje to, že jsou buňky zmatené a napadají zdravé buňky? Odpovědí jsou cytokiny.

Cytokiny jsou malé signální proteiny, které jsou zodpovědné za doručování zpráv různým buňkám včetně bílých krvinek. Nalezneme je téměř ve všech biologických procesech, ale hrají zásadní roli v našem imunitním systému. Cytokiny lze rozdělit na dvě skupiny, zánětlivé a protizánětlivé. Aby náš imunitní systém správně pracoval potřebujeme, aby tyto dvě skupiny byly ve správné rovnováze. Pamatujte, že pokud by zde nebyla žádná zánětlivá odpověď, tak bychom nemohli bojovat proti infekcím či virům.

Cytokiny doručí zprávu bílé krvince podle toho, do jaké skupiny spadají a řeknou jí, jak má reagovat. Pokud se stane, že v našem těle je nadprodukce zánětlivých cytokinů, dojde k tomu, že se bílé buňky stanou příliš horlivé a začnou útočit na zdravé buňky. Buňky budou zmatené a budou si myslet, že je zde stále infekce, se kterou musí bojovat.

Pokud je v našem těle příliš mnoho zánětlivých cytokinů, nebude naše tělo schopné se efektivně bránit, jakmile chytíme nějaký virus nebo chorobu. Zdraví lidé potřebují správnou rovnováhu cytokinů, aby mohli našemu imunitnímu systému říct, kdy se má bránit a kdy ne.

Obrázek níže ukazuje, co se může stát, pokud máte v těle příliš mnoho zánětlivých cytokinů, správnou rovnováhu a nebo vysokou koncentraci protizánětlivých cytokinů.

chronický inflační infographic

Chronický zánět - dobré zprávy v převleku

Toto téma o chronickém zánětu může být velice skličující, obzvláště pokud má potenciál stát se prekurzorem ke chronickým chorobám. Světová Zdravotnická Organizace hodnotí chronický zánět jako největší hrozbu pro lidské zdraví. Očekává se, že asociace mezi chronickými chorobami a chronickým zánětem se zvýší v průběhu následujících 30 let a ovlivní miliony lidí.

Nepanikařte!

Pokud víme, že chronický zánět může vést k cukrovce, srdeční chorobě, artritidě a alergiím, tak to znamená, že pokud se vypořádáme s chronickým zánětem, tak možná budeme schopni se zbavit i těchto chorob jednou pro vždy. Jakmile jsou cukrovka nebo srdeční choroba diagnostikovány, jsou velice těžko léčitelné. Chronický zánět lze daleko jednodušeji držet na uzdě.

Naše strava má obrovský dopad na tvorbu zánětlivých a protizánětlivých cytokinů, které na oplátku říkají našim buňkám, co mají dělat. Pokud zlepšíme naše zdraví správným jídlem, budeme schopni udržet tyto dvě skupiny v rovnováze a efektivně se bránit před možností vzniku chronického zánětu.

Jídla, kterým se vyhnout

Pokud se vyhnete těmto jídlům, dosáhnete tak nejlepších výsledků. Omezení je však dobrým prvním krokem, neboť obojí podporuje zánětlivou odpověď:

• Smažená jídla: včetně chipsů, kuřete a cibulových kroužků
• Rafinované uhlovodíky: Bílý chléb, určité druhy těstovin, těsta
• Nealkoholické nápoje: Včetně všech nápojů slazených cukrem
• Červené maso: Steaky spadají pod tuto kategorii, ale také i zpracované maso jako jsou párky či konzervy
• Margarín nebo sádlo

Jídla, která byste měli zařadit do vašeho jídelníčku

Následující jídla jsou přínosná pro naše zdraví a napomáhají našemu tělu očistit se. Tyto potraviny by měly být součástí jakékoli protizánětlivé stravy. Jednoduchým pravidlem jak zachovat zdravou rovnováhu ve vašem těle je jíst to, co by jedli naši předci. Tato strava se nazývá paleodieta a znamená to, že budete jíst přírodní jídla, kteří by naši jeskynní předci museli ulovit nebo sesbírat. Každá následující potravina podporuje protizánětlivé účinky:

• Rajčata
• Oříšky: Včetně vlašských ořechů a mandlí
• Tučné ryby: Druhy, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny jako je například makrela, tuňák a losos
• Ovoce: Pomeranče, třešně, jahody a borůvky
• Olivový olej
• Olej z konopných semínek

obraz konopných semen a konopného oleje

Konopná výživa, nové světlo

Poslední návrh, olej z konopných semínek, je důležitý. Konopí je již po staletí tradiční medicinou, která dokáže zmírnit zánět. Nicméně, i přes jeho široké použití, moderní medicína nebyla schopná potvrdit jeho výsledky. Shodou okolností se po celém světě vyrábí mnoho rostlinných léků, které se tváří, že dokáží léčit zánět, a tak mají potenciál snížit chronický zánět.

Je pravdou, že moderní medicína zatím nepotvrdila potenciál konopí v léčbě zánětu, nicméně, to vše by se již brzy mohlo změnit. Mnoho výzkumných projektů se právě věnuje tomu, jak kanabinoidy - což jsou chemické látky v konopí - interagují s naším endokanabinoidním systémem (EKS). Náš EKS je regulační systém, který je spojen s oblastí v našem mozku, centrální nervové soustavě a orgány. Interakce mezi EKS a naším tělem by mohla být klíčem k potvrzení protizánětlivých vlastností konopí.

Stále se zvyšující množství výzkumů na téma lékařského využití konopí znamená, že šance, že by konopí mohlo léčit zánět, neustále roste. Snad jednoho dne moderní medicína potvrdí to, co se nám tradiční léčba snaží říct už tolik let.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?