Rozdíl mezi konopím a konopím

Last updated:

Published:

Je čas vyjasnit si všechny přetrvávající pochybnosti o rozdílu mezi konopím a marihuanou. Čím to je, že kolem této rostliny panuje tolik kontroverzí, ale zároveň se stále mluví o jejích možných zdravotních přínosech? Pravdou je, že mezi těmito dvěma odrůdami je více podobností než rozdílů, přesto se každá z nich vyznačuje jedinečnými vlastnostmi a individuálními přínosy.

CANNABIS SATIVA L.

To, co označujeme odděleně jako "konopí" a "konopí", jsou jednoduše různé genetické prvky z jedné a téže mateřské rostliny Cannabis sativa L. Rozdíly mezi konopím a konopím, jak je známe, jsou výsledkem dlouholetého selektivního šlechtění. Nejrozšířenější přirozeně se vyskytující sloučenina v Cannabis sativa L. je psychoaktivní, následovaná prospěšnou sloučeninou CBD. Historicky šlechtitelé vyšlechtili rostliny konopí tak, aby obsahovaly neúměrně vysoké koncentrace psychoaktivních kanabinoidů a zároveň omezili již tak malý podíl přirozené CBD.

Konopí

VŠE JE V NÁZVU

Konopí je termín, který se používá převážně pro psychoaktivní samičí rostliny, které jsou po staletí zdrojem zbožňování i nenávisti. Po většinu historie bylo konopí označováno jako "marihuana", což je termín zaplavený negativními konotacemi a nešťastnou historií pojmenování. Obnovení termínu "konopí" je reakcí na změnu značky, která má konopí nově prezentovat jako bezpečnou rostlinu se zdravotním potenciálem namísto nelegální drogy.

Mimochodem, "konopí" (což je název předcházející marihuaně) označuje téměř výhradně rostlinu používanou k výrobě nejrůznějších praktických a jedlých výrobků, které vám nepřidají na pocitu sjetí. Konopí se s oblibou používá napříč výrobky pro péči o pleť a vlasy, stejně jako prospěšné oleje, náhražky mléka a buničina vyrobená z jeho stonků.

Konopí jako doplněk stravy má vysoký obsah bílkovin, druhý nejvyšší po sóji. Konopná semínka obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin, které si člověk nevytváří, a zbývajících 11 aminokyselin. Konopí se stále slibně rozvíjí jako zdroj paliva a jako vláknitá přísada používaná při výrobě etického papíru a recyklaci.

PĚSTOVÁNÍ A ŠLECHTĚNÍ

Konopí a marihuana byly po generace šlechtěny tak, aby získaly určité vlastnosti a jiné ztratily. Ve své přirozené podobě roste Cannabis sativa L. venku v dostatečné blízkosti, aby se mohlo přirozeně opylovat. To způsobí, že samičí květy vyprodukují semena a životní cyklus pokračuje. Možná jste slyšeli, že konopí je samičí rostlina a konopí je samec, ale není to pravda.

Pěstitelé šlechtí psychoaktivní kmeny konopí, aby dosáhli co nejsilnějšího opojení. Domácí pěstitelé konopí většinou používají feminizovaná semena, aby se jejich rostliny vzájemně neopylovaly. Po dozrání tyto rostliny vytvářejí neoplodněné květy bohaté na trichomy, které nabízejí řadu kanabinoidů, jež lze dekarboxylovat a konzumovat pro dosažení psychotropních účinků.

Psychoaktivní rostliny konopí jsou obecně pěstovány jako relativně malé a bujné, což umožňuje mít velké množství stonků pro podporu kvetení. Naproti tomu konopí se pěstuje vysoké, aby se podpořily mohutnější stonky, které lze použít na vše od stavby domů až po výrobu koberců.

Konopné odrůdy jsou šlechtěny tak, aby obsahovaly zanedbatelné množství psychoaktivních látek. To je ideální pro jejich využití v infrastruktuře, výrobě a potravinářství. Konopí stále obsahuje důležitý kanabinoid CBD, který má mnohostranný zdravotní potenciál.

Konopí

PRÁVNÍ SPOR

Význam rétoriky není citelnější a viditelnější než v souvislosti s Cannabis sativa L. V knize Earnesta Smalla "The Species Problem in Cannabis" (Problém druhů v konopí) badatel svévolně rozlišuje, že konopí musí obsahovat méně než 0,03 % THC, aby mohlo být zařazeno do této kategorie. Tento postoj ovlivnil (a v některých případech se přímo stal) standardem pro produkci konopí v mnoha zemích.

ZDRAVOTNÍ VÝHODY

Přestože mnoho druhů konopí obsahuje silné psychoaktivní látky v rozmezí 10-30 %, mají tyto sloučeniny příznivé vlastnosti včetně navození spánku, stimulace chuti k jídlu a snížení nevolnosti. Výzkum také naznačuje další využití psychoaktivního konopí v oblasti závažných onemocnění, jako je rakovina a epilepsie.

Konopí je hojně využíváno pro svá semena, která mají velké nutriční výhody. Kromě bílkovin má konopí vysoký obsah esenciálních polynenasycených a nasycených tuků. Vyznačuje se také nepotlačenou koncentrací CBD, která poskytuje řadu protibolestivých a protizánětlivých účinků. Konopí i psychoaktivní konopí obsahují desítky dalších kanabinoidů a terpenů, které společně synergicky působí a poskytují plnohodnotný průběh terapeutických možností.

NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ ROSTLINA

Ačkoli psychoaktivní rozdíly mezi těmito dvěma druhy ovlivňují jejich využití, Cannabis sativa L. je rostlina s dalekosáhlým významem. I když se slovník týkající se "konopí" vs. "konopí" může měnit, je nyní jasné, jak moc je tato rostlina ovlivněna ekonomickými a politickými precedenty.

Ve společnosti Cibdol používáme k výrobě našich čištěných zlatých CBD olejů pouze přírodně pěstované evropské konopí. Naše produkty jsou zaručeně nešpiónské a procházejí transparentním a přísným testováním, které zajišťuje nejvyšší kvalitu každého produktu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?