10 faktů o konopí

Last updated:

Published:

10 faktů o konopí

Když v tomto příspěvku mluvíme o konopí, nemáme na mysli speciální druh konopí, které se dá kouřit a které většina z nás zná a miluje. Ačkoli oba typy konopí patří do stejné skupiny rostlin známé jako Cannabis, z druhého typu konopí se ve skutečnosti nezhulíte, ale to neznamená, že je méně užitečné!

Průmyslové konopí je jednou z nejuniverzálnějších známých rostlin, a právě proto ho lidé pěstují již mnoho tisíc let. Konopí se používá k nesčetným účelům, od výroby textilu a papíru až po stavebnictví nebo výrobu obnovitelných paliv. Podívejme se na 10 zajímavých faktů o konopí.

MNOHOSTRANNÉ VYUŽITÍ KONOPÍ

1. Konopí je jednou z nejrychleji rostoucích rostlin a před mnoha tisíci lety bylo jednou z prvních rostlin, z nichž se spřádala vlákna použitelná pro výrobu textilu. Obecně se předpokládá, že pěstování konopí vzniklo před 5 000 lety v Číně. Technické konopí údajně pěstovali i staří Egypťané.

2. Až do počátku 19. století, kdy stroje usnadnily sklizeň bavlny pro průmyslové využití, se téměř všechny textilie, oděvy, obuv a látky vyráběly z konopí. Přibližně ve stejné době se v USA z konopí vyráběla i většina školních učebnic.

3. Jednu z prvních papíren v USA vlastnil otec zakladatel Benjamin Franklin. Jeho papírna zpracovávala konopí pro výrobu papíru. Válka z roku 1812, válka mezi Spojenými státy a Velkou Británií, byla ve skutečnosti vedena kvůli konopí.

4. Kdysi bylo v Americe pěstování konopí povinné ze zákona. Ve Virginii na počátku a v polovině 18. století mohl jít člověk za nepěstování konopí do vězení. Asi dvě stě let v počátcích Spojených států jste mohli platit daně z vypěstovaného konopí.

5. První populární automobil, slavný Model-T Henryho Forda, jezdil na benzín vyrobený z konopí a samotný vůz byl vyroben převážně z konopí. Henry Ford také vlastnil rozsáhlá konopná pole. Model-T byl někdy označován také jako "auto vypěstované z půdy". Většina dílů Modelu-T, včetně jeho panelů, které byly vyrobeny z konopí, byla pevnější než ocel.

6. Po tisíce let hrálo konopí důležitou roli v námořních objevech, dopravě a válčení, protože téměř všechna lana a plachty většiny lodí byly vyrobeny z konopí.

7. Většina raných obrazů, včetně obrazů klasických mistrů, jako byli Van Gogh nebo Rembrandt, byla namalována na konopném plátně. Slovo "plátno" pochází ze středoanglického slova "canevas", což je obměna latinského slova cannabis.

OLEJ Z KONOPNÝCHSEMÍNEK

8. Až do roku 1937 se většina barev a laků v Americe vyráběla z konopného oleje.

9. Americká vláda na počátku 20. století předpověděla, že během několika desetiletí bude veškerý papír vyráběn z konopí a nebude již nutné kácet stromy. USA měly plány na konopné programy, protože studie ukázaly, že konopí by pro výrobu papíru vyneslo 4x více než stromy.

10. Z konopí byla vyrobena většina raných knih, map, plánů a vlajek, stejně jako americká ústava a návrhy Deklarace nezávislosti.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?