Porozumění kanabinoidním receptorům: Co jsou zač?

Last updated:

Published:

Konopí je složitá rostlina, která obsahuje stovky různých sloučenin, jež mají na tělo různé účinky. Ze všech sloučenin, které se v konopí nacházejí, způsobují největší rozruch ve vědecké a zdravotní komunitě právě kanabinoidy. Mnozí dnes věří, že při užívání jako doplňku stravy mohou kanabinoidy, jako je CBD, pomoci lidem řešit nejrůznější problémy. Jejich vzájemné působení s organismem však může být trochu záhadou, proto jsme si řekli, že se podíváme na receptory, které jsou za všechny účinky zodpovědné - kanabinoidní receptory.

NEJRŮZNĚJŠÍ PROBLÉMY

CO JSOU KANABINOIDNÍ RECEPTORY?

Kanabinoidní receptory jsou "akčními body" endokanabinoidního systému - mechanismu v těle, který interaguje s kanabinoidy. Tyto receptory máme proto, že tělo produkuje vlastní přirozenou verzi kanabinoidů, a ty slouží k vyvolání určitých účinků. Konopí a konopí jsou jedinými známými vnějšími přírodními zdroji kanabinoidů a spouštějí v nás tento systém. Kanabinoidy se vážou na tyto receptory, které následně aktivují endokanabinoidní systém. Tyto receptory se nacházejí po celém těle - v podstatě všude, kam zasahuje centrální nervový systém, včetně mozku.

TYPY KANABINOIDNÍCH RECEPTORŮ.

Existují dva hlavní typy kanabinoidních receptorů, CB1 a CB2. Receptory CB1 byly poprvé objeveny v roce 1990, zatímco receptory CB2 byly objeveny v roce 1993.

KANABINOIDNÍ RECEPTORY

Receptory CB1 jsou přítomny především v mozku, ale také v centrální nervové soustavě a souvisejících orgánech. Právě na ně se váže THC obsažené v konopí a způsobuje psychoaktivní účinky. CBD naproti tomu nikoli, a proto není psychoaktivní. Předpokládá se, že tyto receptory ovlivňují paměť, náladu, spánek, chuť k jídlu a vnímání bolesti. Jako takové mají význam při léčbě například chronické bolesti a deprese.

CHRONICKÁ BOLEST


DEPRESE

Receptory CB2 se nacházejí v celém těle, včetně imunitního systému, gastrointestinálního systému a souvisejících orgánů. Vyskytují se také v mozku, ale ne tak hustě jako jejich protějšek CB1. Předpokládá se, že hlavní funkcí receptorů CB2 je pomoc při kontrole zánětu. Když se přirozená reakce endokanabinoidů doplní vnějšími kanabinoidy, může to výrazně snížit závažnost zánětu, který, jak známo, je příčinou mnoha onemocnění.

ZÁVAŽNOST ZÁNĚTU

DALŠÍ KANABINOIDNÍ RECEPTORY?

Výzkum endokanabinoidního systému je stále relativně nový a je třeba ještě mnoho objevovat. Mohou existovat i další typy receptorů, o kterých dosud nevíme. Výzkum z roku 2012 zjistil, že kanabinoidy zřejmě interagují s některými oblastmi těla, kde nejsou přítomny receptory CB1 a CB2, což naznačuje působení jiného receptoru. Stále je toho mnoho, co se musíme naučit. Jedno je jisté, endokanabinoidní systém a kanabinoidní receptory, které obsahuje, hrají v našem životě důležitou roli. Získání lepšího porozumění nám pomůže zlepšit naše chápání fungování organismu jako celku a následně nabídne nové potenciální cesty pro vědecké zkoumání. Budoucnost je zářivá!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?