Nejlepší poloha na spaní při bolestech dolní části zad

Published:

Odhalení optimální polohy pro spánek při bolestech bederní páteře může podstatně zlepšit kvalitu vašeho spánku a celkovou pohodu. V tomto obsáhlém průvodci se budeme zabývat různými typy bolestí dolní části zad a jejich důsledky pro váš klidný spánek. Kromě toho se budeme zabývat významem nastavení páteře během spánku a jeho vlivem na pohodlí i zdraví.

Při dalším čtení se dozvíte o nejpodpůrnějších polohách při spánku, které mohou pomoci zmírnit potíže způsobené akutní nebo chronickou bolestí dolní části zad. Prozkoumáme také úpravy speciálně přizpůsobené pro osoby spící na břiše, které snižují zátěž na páteř.

Zlepšení celkové spánkové hygieny navíc hraje zásadní roli při snižování možných poruch spánku způsobených bolestmi zad. A konečně, řešení příčin, jako je úroveň stresu nebo špatné držení těla, je zásadní pro zajištění dlouhodobé úlevy od potíží. K optimálnímu nočnímu odpočinku dále přispívá zařazení cvičení a protahovacích cvičení určených k posílení svalů jádra těla, které zároveň poskytují tolik potřebnou podporu dolní části zad.

nejlepší poloha na spaní při bolestech v dolní části zad

Typy bolesti dolní části zad

Existují dva základní typy bolestí dolní části zad, které mohou ovlivnit kvalitu spánku: akutní a chronické. Krátkodobá bolest dolní části zad je akutní, zatímco chronická bolest dolní části zad přetrvává tři měsíce a déle. Porozumění typu bolesti, kterou pociťujete, může pomoci určit nejlepší polohu při spánku, která zmírní nepohodlí.

Akutní bolest dolní části zad

Akutní bolest dolní části zad, často způsobená náhlým zraněním nebo přetížením, obvykle odezní během několika dnů až týdnů při správné péči a odpočinku. Během tohoto období je nezbytné najít si podpůrnou polohu při spánku, která nezhoršuje bolest dolní části zad a poskytuje tělu čas na správné uzdravení. Vyhýbejte se nepohodlným polohám při spánku, které by mohly ještě více zatížit vaše svaly nebo způsobit další nepohodlí.

Chronická bolest dolní části zad

Naproti tomu chronická bolest dolní části zad, která přetrvává déle než tři měsíce, vyžaduje dlouhodobé strategie léčby, jako je udržování správného držení těla při každodenních činnostech a nalezení ideální polohy pro spánek v noci. Osoby trpící chronickými bolestmi dolní části zad by také měly zvážit investici do pevných ortopedických matrací nebo matrací s paměťovou pěnou určených speciálně pro osoby s přetrvávajícími problémy s páteří, jako jsou hernie nebo degenerativní onemocnění plotének.

Při výběru matrace je zásadní najít správnou rovnováhu mezi pohodlím a oporou; extrémně tvrdé matrace nemusí poskytnout dostatečné odpružení pro osoby spící na boku, které potřebují odlehčení od tlaku na boky a ramena, zatímco příliš měkké polštáře mohou u osob spících na břiše vést ke špatnému nastavení páteře a časem způsobit bolesti nervů.

Tipy pro výběr správné matrace:

  • Vyberte si středně tvrdou matraci z vysoce kvalitních materiálů, jako je paměťová pěna nebo latex.
  • Pokud je vaše současná postel příliš tvrdá nebo opotřebovaná, zvažte přidání topperu na matraci, který vám poskytne dodatečné polstrování a oporu.
  • Před nákupem si v obchodě vyzkoušejte různé polohy na nové matraci, abyste se ujistili, že je pohodlná a podpůrná pro vaše specifické potřeby.

Kromě výběru vhodného povrchu na spaní může k omezení možných poruch spánku způsobených bolestí dolní části zad přispět i dodržování správné spánkové hygieny, například pravidelné ukládání ke spánku, vyvarování se kofeinu před spaním a cvičení jemné jógy nebo protahovacích cviků. Nezapomeňte, že klíčové je řešit hlavní příčinu vašich potíží; pokud si nejste jisti, co je příčinou vašich bolestí nebo jak je nejlépe dlouhodobě zvládat, vyhledejte odbornou radu u zdravotníků.

Souvislost mezi spánkem a bolestmi dolní části zad

Kvalita spánku může významně ovlivnit míru bolestí dolní části zad, a proto je klíčovým faktorem při zvládání potíží. Souvislost mezi spánkem a bolestmi dolní části zad spočívá v tom, jak poloha člověka při spánku ovlivňuje jeho nastavení páteře. Správné nastavení páteře během spánku má zásadní význam pro prevenci nebo zmírnění problémů souvisejících s bolestmi dolní části zad, a proto je pro úlevu nezbytné najít správnou polohu při spánku.

Význam správného nastavení páteře

Udržování správné polohy páteře během spánku pomáhá omezit možné poruchy spánku způsobené nevhodnou polohou při spánku, která může namáhat svaly, vazy a klouby v okolí páteře. Pokud jsou tyto struktury v důsledku špatného držení těla během odpočinku namáhány, mohou přispívat ke zvýšenému zánětu a napětí - což jsou faktory, o nichž je známo, že zhoršují bolesti dolní části zad. Výběr podpůrné polohy při spánku, která udržuje páteř v neutrální poloze, je proto zásadní pro minimalizaci nepříjemných pocitů během noci.

Jak různé polohy ovlivňují vaši páteř

  • Spáči na zádech: Pokud je však matrace příliš měkká nebo prověšená, může způsobit nepřirozené zakřivení v bederní oblasti, které vede k bolestem zad.
  • Spáči na boku: Spaní na boku může být sice pro mnoho lidí s problémy s dolní částí zad pohodlné (zejména při použití přídavného polštáře), ale u některých lidí může vést k tomu, že zaujmou zkroucenou polohu plodu, která časem páteř nadměrně zatěžuje, což může stávající příznaky ještě zhoršit.
  • Spáči s břichem: Tato poloha je obecně považována za nejhorší polohu při spánku pro ty, kteří trpí bolestmi dolní části zad, protože způsobuje nepřirozené zkroucení krku a páteře. Spaní na břiše může také způsobit nadměrné prohnutí bederní oblasti, což může vést ke zvýšenému nepohodlí během odpočinku.

Kromě výběru vhodné polohy pro spaní, která podporuje správné nastavení páteře, je třeba při snaze zmírnit bolesti dolní části zad během spánku zohlednit i další faktory, jako je tvrdost matrace a výběr polštáře. Například volba středně tvrdé matrace z podpůrných materiálů, jako je paměťová pěna nebo latex, spolu s použitím polštářů přizpůsobených konkrétně preferované poloze při odpočinku (např. silnější polštář pro spáče na boku; tenký polštář pro spáče na zádech) může dále zvýšit celkovou úroveň pohodlí a zároveň minimalizovat potenciální zatížení páteře během každé noci strávené spánkem.

Bolestem zad mohou pomoci i další tipy týkající se spánkové hygieny, jako je pravidelné ukládání ke spánku a vyhýbání se spánku v nepohodlných polohách. Jemná jóga před spaním může také pomoci zmírnit bolesti zad a podpořit přirozený spánkový režim. Nezapomeňte, že klíčem k pohodlnému spánku je udržet páteř v neutrální poloze, proto se vyvarujte spánku v polohách, které jsou nepohodlné nebo nepřirozené. Těmito kroky můžete snížit pravděpodobnost, že si způsobíte bolest nervů nebo že vám některý obratel vyklouzne z místa, což povede ke kvalitnějšímu spánku a celkově menší bolesti zad.

Nejlepší polohy při spánku pro úlevu od bolesti dolní části zad

Nejlepší polohy při spánku pro úlevu od bolesti dolní části zad

Správné držení těla při spánku má zásadní význam pro snížení bolesti dolní části zad a zaručuje klidný spánek. Následující polohy mohou pomoci udržet správné nastavení páteře a zároveň poskytnout pohodlí během posilujícího spánku.

Spaní na boku s podporou polštáře

Ležení na boku je považováno za jednu z nejlepších poloh pro úlevu od bolesti dolní části zad. Chcete-li maximalizovat její přínos, položte si mezi kolena pevný polštář, abyste udrželi páteř v neutrální poloze a omezili případné poruchy spánku způsobené nevhodnou polohou. Tato podpůrná poloha při spánku pomáhá zmírnit tlak na bederní oblast, takže je ideální pro ty, kteří trpí chronickými bolestmi dolní části zad nebo problémy s ischiasem.

Poloha na zádech s elevací nohou

Pokud se vám spí pohodlněji na zádech, ale přesto pociťujete nepohodlí v dolní části zad, zkuste si zvednout nohy pomocí malého polštáře nebo polštářku pod koleny. Tato úprava umožňuje lepší vyrovnání páteře tím, že snižuje zatížení bederní oblasti. Dodatečnou oporu může poskytnout také matrace z paměťové pěny, která se přizpůsobí přirozeným křivkám vašeho těla a dále pomůže zmírnit bolesti zad.

Kromě těchto doporučených poloh zvažte investici do středně tvrdé matrace z materiálů, jako je paměťová pěna nebo latex, které poskytují oporu i pohodlí. Vyhněte se extrémně tvrdým matracím, protože by mohly zhoršit bolesti dolní části zad kvůli nedostatečnému tvarování v citlivých oblastech, jako jsou boky a ramena.

  • Tipy:
  • Lidé, kteří spí na boku, by měli používat silnější polštář, který podepře hlavu a krk.
  • Lidé, kteří spí na zádech, by si měli zvolit tenčí polštář, aby si udrželi správnou polohu páteře.
  • Nespěte na břiše, protože to může vést k namáhání krku a páteře a k větší bolesti.

Zásadní význam pro zvládání bolesti dolní části zad má také dodržování správné spánkové hygieny. Nastavení pravidelného času spánku, vytvoření příjemného prostředí pro usínání a dodržování relaxačních technik, jako je jemná jóga nebo hluboká dechová cvičení před spaním, může výrazně zlepšit celkovou kvalitu spánku a zároveň snížit nepohodlí způsobené špatným držením těla nebo svalovým napětím během odpočinku.

Úpravy pro osoby spící na břiše

Přestože se spánek na břiše nedoporučuje kvůli zvýšené zátěži krku a páteře, existují způsoby, jak tuto zátěž snížit vhodnou úpravou polohy. Používání dalších polštářů pod pánví může pomoci udržet neutrální polohu páteře, když ležíte obličejem dolů.

Umístění polštářů pod pánev

Chcete-li zmírnit tlak na spodní část zad při spánku na břiše, zkuste si pod boky a břicho položit tenký polštář. Tato malá úprava pomáhá udržet páteř v neutrálnější poloze a snižuje tak možné poruchy spánku způsobené nevhodnou polohou při spánku, která zhoršuje bolesti dolní části zad. Experimentujte s různými typy polštářů nebo měkkých polštářů, dokud nenajdete takový, který vám poskytne dostatečnou oporu, aniž by způsoboval nepohodlí.

Alternativy ke spánku v žaludku

  • Poloha plodu: Jednou z alternativ pro lidi, kteří spí na břiše, je poloha plodu při spánku na boku. Při této poloze si přitáhnete kolena k hrudníku a mezi nohama si podepřete tělo polštářem. Poloha plodu otevírá prostor mezi obratli, což může přinést úlevu při některých onemocněních, jako je ischias nebo hernie plotének způsobující bolesti nervů.
  • Poloodstoupená pozice: Další možností, kterou stojí za to zvážit, je přepnutí do pololehu pomocí polohovatelného lůžka nebo klínového polštáře určeného speciálně pro tento účel. Ležení na rovině může někdy způsobit nepohodlí, pokud máte spondylolistézu, což je stav, kdy se jeden obratel posouvá dopředu přes druhý. Poloha vleže může pomoci tento problém zmírnit tím, že se sníží tlak na postiženou oblast.
  • Vrchní matrace z paměťové pěny: Pro některé lidi, kteří spí na břiše, může investice do matrace z paměťové pěny poskytnout dodatečnou podporu a tvarování jejich těla. Tato přidaná vrstva polstrování pomáhá rovnoměrněji rozložit hmotnost na plochu lůžka a snižuje tak tlakové body, které přispívají k bolestem dolní části zad. Vyberte si středně tvrdou matraci vyrobenou z prvotřídních materiálů, abyste zažili to nejlepší pohodlí a oporu.

Kromě těchto úprav je důležité dodržovat zásady spánkové hygieny, jako je pravidelné ukládání ke spánku a dodržování stálého spánkového režimu. Kombinací správných poloh při spánku a zdravých návyků se dostanete na cestu k pohodlnějšímu spánku a snížení bolestí dolní části zad.

Zlepšení celkové hygieny spánku

Kromě nalezení ideální polohy pro spánek je důležité dodržovat správnou spánkovou hygienu. Chcete-li zvýšit kvalitu spánku a minimalizovat následky nepohodlí zad, je důležité provést několik úprav životního stylu a oblasti spánku.

Snížení množství stimulantů

Vyhněte se konzumaci stimulantů, jako je alkohol a kofein, v době před spaním. Tyto látky mohou narušit váš přirozený spánkový režim a ztížit vám usínání nebo udržení spánku po celou noc. Místo toho si před spaním raději dopřejte uklidňující nápoje, jako je bylinkový čaj nebo teplé mléko.

Relaxační techniky pro lepší spánek

Využití technik pro večerní uvolnění může pomoci uklidnit fyzické i duševní stavy a připravit vás na klidný spánek. Mezi účinné metody patří:

  • Cvičení na hluboké dýchání: Pomalu se nadechujte nosem a počítejte do čtyř, pak vydechujte sevřenými rty a počítejte od čtyř. Tento postup opakujte několikrát, dokud se nebudete cítit uvolněně.
  • Meditace: Všímavá meditace: Soustřeďte se na přítomný okamžik bez posuzování. Tato technika pomáhá zklidnit splašené myšlenky, které mohou během noci zhoršovat bolesti dolní části zad.
  • Jemná jógová protažení: Dalším způsobem, jak podpořit relaxaci před spaním, je provádění jemných jógových pozic určených speciálně pro snížení napětí ve svalech kolem páteře. Příkladem může být dětská pozice (Balasana) a protažení kočky a krávy (Marjaryasana-Bitilasana).

Vytvoření pohodlného prostředí pro spánek

Zajistěte, aby vaše ložnice byla vhodná pro pohodlné usínání, a to tak, že v ní bude chladno, tma a ticho. Investujte do středně tvrdé matrace z paměťové pěny nebo latexu, protože tyto materiály poskytují dostatečnou oporu pro spáče na zádech a zároveň se přizpůsobují přirozeným křivkám těla. Kromě toho zvažte použití polštáře, který podepře krk a hlavu, aniž by způsoboval bolest nervů nebo nepohodlí.

Udržování konzistentního spánkového režimu

Nastavení pravidelného času spánku a vstávání vám pomůže regulovat vnitřní hodiny, takže večer snadněji usnete a ráno se probudíte svěží. Snažte se spát sedm až devět hodin denně a dodržujte tento rozvrh i o víkendech.

Řešení základních problémů, které přispívají k bolestem dolní části zad

Řešení základních problémů, které přispívají k bolestem dolní části zad

Pro účinné snížení bolestí dolní části zad je nezbytné identifikovat a odstranit jejich příčiny, jako je stres, špatné držení těla a nedostatek pohybu. Řešení těchto faktorů povede ke komplexnějšímu přístupu ke zvládání potíží souvisejících s bolestmi dolní části zad.

Zvládání úrovně stresu

Je známo, že stres zhoršuje bolesti dolní části zad tím, že způsobuje svalové napětí a zánět. Zavedení účinných technik zvládání stresu může významně omezit případné poruchy spánku způsobené bolestmi zad. Mezi osvědčené metody patří meditace s vědomím, pravidelná fyzická aktivita a nastavení pravidelného času spánku pro konzistentní spánkový režim.

Náprava špatného držení těla

Špatné držení těla při každodenních činnostech, jako je sezení nebo stání, může způsobit přetížení páteře a zhoršit stávající bolesti zad. Abyste se vyhnuli nepohodlným polohám při spánku, které zhoršují potíže v noci, zvažte úpravu polohy během dne a udržujte správné nastavení při sezení nebo stání. Například:

  • Vsedě se nehrbte; v případě potřeby používejte bederní opěrku.
  • Ve stoje udržujte vzpřímený postoj s uvolněnými rameny.
  • Dělání přestávek při delším sezení nebo stání.

Začlenění pravidelného cvičení

Bylo prokázáno, že pravidelné cvičení nejen zmírňuje bolesti zad, ale také jim předchází. Mírné aerobní cvičení, jako je chůze nebo plavání, pomáhá zvýšit průtok krve, což podporuje hojení a zároveň posiluje svaly, které podpírají páteř. Zařazení protahovacích a flexibilních cvičení navíc může pomoci zlepšit celkové zdraví páteře.

Před zahájením jakéhokoli nového cvičebního režimu je nezbytné poradit se s odborníkem, zejména pokud trpíte chronickou bolestí dolní části zad nebo máte jiné zdravotní potíže. Ten vám může poskytnout individuální doporučení přizpůsobená vašim konkrétním potřebám a omezením, abyste dosáhli optimálních výsledků při snižování nepohodlí a zároveň podpořili lepší kvalitu spánku.

Posilování svalů jádra pro lepší podporu páteře

Pravidelné cvičení zaměřené na svaly středu těla poskytuje dodatečnou podporu dolní části zad a pomáhá předcházet budoucím bolestem. Pro udržení zdraví páteře je zásadní provádět posilovací cvičení zaměřená na oblast břicha. V této části se budeme zabývat významem silných svalů jádra a některými účinnými cviky zaměřenými na břišní svaly.

Význam silných svalů jádra

Silný střed těla nejen zlepšuje držení těla, ale také snižuje zatížení páteře, což v konečném důsledku pomáhá zmírnit bolesti dolní části zad. Slabé svaly středu těla mohou způsobovat špatné držení těla a zhoršovat bolesti dolní části zad tím, že páteř ještě více zatěžují. Posílením těchto základních svalových skupin zajistíte lepší oporu páteři v neutrální poloze a zároveň omezíte možné poruchy spánku způsobené nevhodnou polohou při spánku nebo špatnými návyky v držení těla.

Cvičení zaměřená na břišní svaly

Chcete-li účinně posílit svaly středu těla a snížit bolesti zad, zvažte zařazení těchto cviků do své pravidelné fitness rutiny:

  • Prkno: Tento cvik na celé tělo zapojuje více svalových skupin současně a zaměřuje se především na posilování břišní oblasti. Pro správné provedení prkna si lehněte obličejem dolů a lokty pokrčte pod rameny v úhlu 90 stupňů; zvedněte tělo nad zem a použijte předloktí jako oporu, dokud nevytvoříte rovnou linii od hlavy k patám.
  • Ptačí pes: Jednu ruku natáhněte dopředu a současně zvedejte opačnou nohu dozadu, dokud nebudou obě končetiny rovnoběžné s podlahou, a pak je pomalu vraťte dolů, aniž byste se mezi opakováními dotkli země.
  • Ruský twist: Posaďte se na zem s pokrčenými koleny a rovnýma nohama; mírně se zakloňte a udržujte rovnou páteř, pak držte malý polštář nebo medicinbal v obou rukou ve výši hrudníku. Otáčejte trupem na jednu stranu a poklepávejte předmětem o zem vedle kyčle, než jej při otáčení do opačného směru vrátíte zpět napříč tělem.
  • Mrtvý brouk: Leh na zádech s rukama nataženýma ke stropu a nohama zvednutýma v poloze na stole (kolena pokrčená v úhlu 90 stupňů); pomalu spouštějte jednu ruku nad hlavu a současně natahujte opačnou nohu směrem ven, dokud se nevznáší těsně nad povrchem podlahy, pak obě vraťte nahoru do výchozí pozice a opakujte pohyb s použitím druhých končetin.

Zařazení těchto cviků do pravidelného tréninku vám pomůže posílit svaly jádra pro lepší podporu páteře a v konečném důsledku snížit bolesti dolní části zad během spánku. Před zahájením jakéhokoli nového cvičebního režimu doporučujeme poradit se s lékařem nebo odborníkem na fitness.

Protahovací a jógová cvičení pro flexibilitu a snížení napětí

Cvičení strečinku nebo jógy může pomoci zlepšit flexibilitu a zároveň snížit napětí v okolních svalových skupinách, které jsou zodpovědné za podporu páteře. Tyto aktivity přinášejí dlouhodobé výhody tím, že podporují správné zarovnání těla během každodenních činností mimo dobu odpočinku.

Výhody protahovacích cvičení

Pravidelné zařazování protahovacích cviků do svého programu může nejen zvýšit flexibilitu, ale také zmírnit bolesti zad, omezit případné poruchy spánku a zlepšit celkovou pohodu. Mezi účinná protahovací cvičení, která zmírňují bolesti dolní části zad, patří:

  • Protažení kočky a krávy: Tento jemný pohyb pomáhá uvolnit svaly kolem páteře.
  • Přitažení kolena k hrudníku může pomoci snížit napětí v dolních zádových svalech.
  • Náklon pánve: Tento cvik může pomoci snížit napětí v dolní části zad a posílit svaly středu těla.

Cvičení jógy zaměřená na zdraví páteře

Cvičení jógy, které klade důraz na rovnováhu, sílu a pružnost, je vynikajícím způsobem, jak udržet zdraví páteře. Zařazením specifických pozic zaměřených na úlevu od bolesti zad do svého cvičení poskytnete této oblasti další podporu. Zde je několik prospěšných jógových pozic:

  1. Pozice sfingy: Leh na břiše s předloktími rovnoběžně vedle sebe umožňuje jemné protažení bederní páteře, aniž by způsoboval bolesti nervů nebo zhoršoval stávající potíže.
  2. Dětská pozice: Tato odpočinková pozice pomáhá protáhnout svaly dolní části zad a zároveň poskytuje jemnou dekompresi páteře.
  3. Pozice holuba: Tato pozice může uvolněním napjatých ohýbačů kyčlí pomoci zmírnit tlak na bederní oblast a snížit celkové napětí v okolních svalových skupinách.

Kromě těchto pozic vám soustavné cvičení jógy pomůže zlepšit přirozený spánkový režim a celkovou hygienu spánku. Nastavení pravidelného času spánku, vyhýbání se alkoholu a kofeinu před spaním, praktikování relaxačních technik, jako jsou hluboká dechová cvičení nebo meditace, to vše může přispět k lepšímu zdraví páteře a snížení úrovně bolesti během nočních hodin regeneračního spánku.

Časté dotazy týkající se nejlepší polohy při spánku při bolestech dolní části zad

Jak jsem si vyléčil bolest dolní části zad při spánku?

Pro vyléčení bolestí dolní části zad během spánku je nezbytné udržovat správné zarovnání páteře. Zkuste spát na boku s polštářem mezi koleny nebo spát na zádech se zvednutýma nohama. Kromě toho zlepšete celkovou spánkovou hygienu omezením příjmu alkoholu a kofeinu, cvičením relaxačních technik a zvládáním hladiny stresu. Bolest může zmírnit také zařazení cvičení a protahování.

Pomáhá spaní s polštářem pod zády při bolestech dolní části zad?

Spánek s polštářem pod zády může některým lidem s bolestí dolní části zad ulevit. Umístění malého polštáře pod bederní zakřivení páteře může během spánku podpořit přirozené vyrovnání v této oblasti. Každý člověk je však jiný; experimentujte, abyste zjistili, co vám nejlépe vyhovuje.

Jak dekomprimovat páteř během spánku?

Pro dekompresi páteře během spánku se zaměřte na udržení správného nastavení páteře pomocí optimálních poloh při spánku, jako je spánek na boku nebo ležení na zádech s nohama vyvýšenýma pomocí polštářů. Tyto polohy umožňují, aby se obratle během odpočinku přirozeně oddělily, aniž by docházelo k nadměrnému tlaku na ploténky nebo nervy.

Může spaní na boku způsobit bolesti zad?

V některých případech může nesprávné spaní na boku přispět k nepohodlí v oblasti bederní páteře, zejména pokud není zajištěna dostatečná opora boků a ramen. Abyste při odpočinku v této poloze tomuto problému předešli,umístěte mezi kolena pevný polštář, který udrží boky ve správné poloze.

Závěr

Bolesti zad mohou být velkou překážkou dostatečného nočního odpočinku. Ačkoli se poloha při spánku a celková spánková hygiena mohou zdát nepodstatné, jejich úprava může výrazně snížit nepohodlí a zlepšit kvalitu vašeho odpočinku. Spaní na boku s polštářem mezi koleny nebo spaní na zádech s vyvýšenýma nohama jsou skvělou volbou pro ty, kteří trpí bolestmi dolní části zad.

Kromě úpravy polohy při spánku může úlevu přinést také odstranění příčin bolestí dolní části zad prostřednictvím cvičení, protahování, zvládání stresu a náprava špatného držení těla. Zařazením těchto změn do svého režimu budete na cestě k lepšímu spánku a menšímu nepohodlí.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?