Pomsta Prokrastinace před spaním

Last updated:

Published:

V dnešní rychlé společnosti se stále častěji objevuje prokrastinace při spánku, což je fenomén, kdy lidé záměrně odkládají spánek, aby získali zpět svůj osobní čas. Cílem tohoto příspěvku je objasnit důsledky prokrastinace z pomsty před spaním na psychickou a fyzickou pohodu a zvážit její příčiny.

Obsah:

  1. Porozumění prokrastinaci před spaním z pomsty
    1. Příčiny prokrastinace před spaním z pomsty
    2. Účinky na duševní a fyzické zdraví
  2. Faktory přispívající k prokrastinaci před spaním z pomsty
    1. Stresující životní styl vede k prokrastinaci před spaním z pomsty
    2. Vliv technologií na spánkové návyky
  3. Faktory přispívající k prokrastinaci před spaním z pomsty
    1. Stresující životní styl vede k prokrastinaci před spaním z pomsty
    2. Vliv technologií na spánkové návyky
  4. Úloha ADHD v prokrastinaci před spaním z pomsty
    1. Problémy s kontrolou impulzů u osob s ADHD
    2. Potíže se spánkem u osob s ADHD
    3. Důležitost vyhledání odborné pomoci
  5. Strategie pro překonání prokrastinace před spaním z pomsty
  6. Zavedení důsledného režimu před spaním
  7. Vytvoření ideálního prostředí pro spánek
  8. Zkrácení času u obrazovky před spaním
  9. Řešení emočních spouštěčů pomsty Prokrastinace před spaním
    1. Identifikace základních emocí, které jsou hnací silou chování
    2. Cvičení relaxačních technik pro lepší spánek
  10. Odborná pomoc při prokrastinaci před spaním související s ADHD
    1. Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) pro zlepšení spánkových návyků
    2. Správa léků a další možnosti podpory
  11. Časté dotazy týkající se prokrastinace před spaním z pomsty
    1. Jaké jsou důsledky prokrastinace v posteli z pomsty?
    2. Jak mohu překonat svůj sklon k nočnímu prokrastinování?
    3. Jaké strategie mi pomohou dodržovat pravidelný spánkový režim?
  12. Závěr

Budeme se zabývat faktory, které přispívají k odkládání spánku, jako je stresující životní styl a vliv technologií na spánkové návyky. Kromě toho prozkoumáme roli ADHD při zhoršování tohoto problému tím, že se budeme zabývat problémy s kontrolou impulzů a potížemi se spánkem, které mají jedinci s ADHD.

Dále probereme praktické strategie, jak překonat odklad spánku zavedením důsledných pravidel, vytvořením ideálního prostředí pro spánek a omezením času stráveného u obrazovky před spaním. Budeme se také zabývat emocionálními spouštěči, které jsou základem tohoto chování, a to prostřednictvím identifikace emocí, které ho vyvolávají, a nácviku relaxačních technik pro lepší spánek.

V neposlední řadě budou prozkoumány možnosti odborné pomoci, jako je kognitivně-behaviorální terapie (KBT) nebo medikamentózní léčba pro ty, kteří se potýkají s prokrastinací před spaním související s ADHD.

pomsta-čas-prokrastinace

Porozumění prokrastinaci před spaním z pomsty

Prokrastinace při uléhání do postele je fenomén, při kterém jedinci záměrně odkládají odchod do postele, i když vědí, že potřebují spát. Toto chování často vychází z touhy získat zpět osobní čas a autonomii poté, co se během dne cítili přepracovaní nebo přetížení. Termín "pomsta" označuje lidi, kteří přebírají zpět kontrolu nad svým životem tím, že zůstávají vzhůru dlouho do noci, přestože vědí, že to může mít negativní důsledky pro jejich zdraví a pohodu.

Příčiny prokrastinace před spaním z pomsty

Kvůli nedostatku volného času během dne lidé často vyhledávají noční hodiny jako příležitost k relaxaci a péči o sebe. V důsledku toho si tito jedinci vybírají noční dobu jako příležitost k relaxaci a aktivitám péče o sebe, jako je sledování televizních pořadů nebo prohlížení sociálních sítí. Psychology Today poskytuje více informací o důvodech tohoto chování.

Účinky na duševní a fyzické zdraví

  • Duševní zdraví: Dlouhodobý nedostatek spánku může vést ke zvýšené hladině stresu, výkyvům nálad, podrážděnosti, úzkostným poruchám a v některých případech i k depresím.
  • Kognitivní funkce: Nedostatek spánku ovlivňuje kognitivní funkce, jako je udržení paměti a schopnost řešit problémy, což může mít negativní dopad na profesní život.
  • Fyzické zdraví: Podle Národního institutu pro srdce, plíce a krev je chronický nedostatek spánku spojen s vyšším rizikem obezity, cukrovky II. typu, kardiovaskulárních onemocnění a dalších závažných zdravotních problémů.
  • Imunitní systém: Imunitní systém oslabený v důsledku nedostatečného spánku může být náchylnější k infekcím a nemocem.

Kromě výše uvedených zdravotních rizik přispívá prokrastinace před spaním také ke špatné rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, protože připravuje lidi o tolik potřebný regenerační spánek. Tento začarovaný kruh je může přivést do stavu chronického vyčerpání, což dále zhoršuje úroveň stresu a celkovou kvalitu života.

Faktory přispívající k prokrastinaci před spaním z pomsty

K této formě prokrastinace přispívají různé faktory, jako je vysoká míra stresu a vyhoření v důsledku pracovních nároků, rodinných povinností, společenských závazků a dalších, které jim mohou ztěžovat nalezení dostatečného množství volného času během pracovní doby. Kromě toho hrají významnou roli moderní technologie, jako jsou chytré telefony a streamovací služby, které nás udržují vzhůru déle, než je nutné.

Stresující životní styl vede k prokrastinaci před spaním z pomsty

Hektický životní styl a neustálé žonglování mezi pracovními závazky a osobními povinnostmi často způsobuje, že se lidé cítí přetížení. V důsledku toho se uchylují k ponocování ve snaze znovu získat kontrolu nad svým životem tím, že se věnují činnostem, které jim pomáhají odreagovat se od každodenního tlaku. Nadace Sleep Foundation nabízí cenné poznatky o tom, jak stresující životní styl přispívá k tomuto chování.

Vliv technologií na spánkové návyky

Rozšířené používání elektronických zařízení, jako jsou chytré telefony nebo tablety, výrazně ovlivnilo náš spánkový režim. Tyto přístroje vyzařují modré světlo, které narušuje produkci melatoninu - hormonu, který je zodpovědný za regulaci našich cyklů spánku a bdění. Kromě toho se prostřednictvím těchto zařízení věnujeme podnětnému obsahu, který udržuje naši mysl aktivní, což ztěžuje usínání. Podrobně se vlivem modrého světla na naše spánkové návyky zabývá Harvard Health Blog.

Faktory přispívající k prokrastinaci před spaním z pomsty

K prokrastinaci před spaním přispívají různé faktory, které z ní dělají rozšířený problém mezi mnoha lidmi. Pochopení těchto přispívajících prvků může pomoci při řešení problému a zlepšení celkové kvality spánku.

Stresující životní styl vede k prokrastinaci před spaním z pomsty

Zběsilá povaha současného života často vyžaduje, aby lidé sladili pracovní, rodinné a společenské povinnosti, což vede k pocitu stresu a únavy. Tento neustálý tlak může vést k vysoké míře stresu a vyhoření, což vede k tomu, že jedinci hledají útěchu během omezeného volného času v noci. V důsledku toho mohou záměrně odkládat odchod do postele ve snaze získat zpět trochu osobní autonomie poté, co se během dne cítili přetíženi. Psychology Today nabízí cenné poznatky o tom, jak tento jev souvisí s naším moderním životním stylem.

Vliv technologií na spánkové návyky

Technologie hrají významnou roli při prohlubování prokrastinace před spaním. Rozšíření chytrých telefonů, tabletů, notebooků a streamovacích služeb usnadnilo lidem zůstat vzhůru déle, než je nutné, a věnovat se různým formám digitální zábavy dlouho do noci. Platformy sociálních médií, jako je Facebook nebo Instagram, poskytují nekonečné možnosti procházení, které uživatele udrží v napětí celé hodiny, zatímco sledování televizních pořadů nebo filmů prostřednictvím streamovacích služeb, jako je Netflix, dále oddaluje čas jít spát.

  • Sociální média: Platformy, jako je Facebook nebo Instagram, nabízejí funkce nekonečného rolování, které uživatelům ztěžují odpoutání se od obrazovky před spaním.
  • Streamovací služby: Sledování televizních pořadů nebo filmů na platformách, jako je Netflix, může člověka udržet vzhůru celé hodiny, oddálit čas spánku a narušit jeho spánkový režim.
  • Hraní her: Hraní videoher dlouho do noci může přispět k prokrastinaci před spaním, protože hráči ztrácejí pojem o čase a odkládají odchod do postele.

Abyste zmírnili dopad technologií na spánkové návyky, je nezbytné stanovit hranice pro čas strávený u obrazovky před spaním. Může jít například o stanovení "technologického zákazu vycházení", kdy jsou všechna zařízení vypnuta alespoň hodinu před spaním, nebo o používání aplikací, které pomáhají omezit vystavení modrému světlu vyzařovanému obrazovkami, které prokazatelně narušuje naše přirozené spánkové cykly. Nadace Sleep Foundation nabízí užitečné tipy pro vytvoření zdravého prostředí pro spánek, které podporuje lepší odpočinek.

Souhrnně lze říci, že řešení faktorů, jako je úroveň stresu a používání technologií, může hrát významnou roli při překonávání prokrastinace před spaním. Uvědomíme-li si tyto přispívající prvky a zavedeme-li praktické strategie zaměřené na zlepšení celkové pohody během bdění, může být pro jednotlivce snazší upřednostnit potřebu přiměřeného regeneračního spánku každou noc.

Úloha ADHD v prokrastinaci před spaním z pomsty

Jedinci s ADHD mohou být také náchylní k prokrastinaci před spaním, částečně proto, že mají problémy s kontrolou impulzů a seberegulací. Lidé s ADHD navíc mívají potíže s usínáním kvůli závodním myšlenkám nebo hyperaktivní mysli, což je může vést k odkládání spánku ve prospěch hledání útěchy prostřednictvím nočních aktivit, jako je sledování televizních pořadů nebo prohlížení sociálních médií.

Problémy s kontrolou impulzů u osob s ADHD

Problémy s kontrolou impulzů jsou u osob s ADHD běžné, takže je pro ně obtížné odolat pokušení věnovat se v noci podnětným činnostem místo toho, aby dali přednost spánku. Tato neschopnost regulovat své chování může významně přispět k rozvoji vzorce prokrastinace před spaním. Neustálá potřeba stimulace může navíc vést ke zvýšené závislosti na elektronických zařízeních, jako jsou chytré telefony a tablety, v nočních hodinách, což problém dále prohlubuje.

Potíže se spánkem u osob s ADHD

Kromě problémů s ovládáním impulzů mají lidé s ADHD často problémy se spánkem. Mezi tyto problémy patří delší usínání než obvykle (tzv. prodloužená latence spánku), časté probouzení během noci, syndrom neklidných nohou (RLS) a dokonce i spánková apnoe. Kombinace těchto faktorů zvyšuje pravděpodobnost, že se lidé s ADHD budou chovat tak, že budou odkládat spánek, protože se mohou cítit méně nakloněni snaze usnout, když čelí možné frustraci z toho, že se jim nedaří usnout dostatečně rychle.

  • Závodní myšlenky: Závratné myšlenky mohou osobám s ADHD ztěžovat relaxaci a usínání. Jejich mysl může být plná myšlenek, obav nebo plánů, které jim nedovolí usnout.
  • Hyperaktivita: Hyperaktivita je dalším častým příznakem ADHD, který může narušovat spánek. Pro lidi, kteří trpí hyperaktivitou, může být obtížné zklidnit svůj organismus natolik, aby si mohli v noci pohodlně odpočinout.

Abychom mohli řešit problém prokrastinace před spaním u osob s ADHD, je nutné nejprve pochopit jedinečné problémy, kterým čelí, když se snaží vytvořit zdravé spánkové návyky. Rozpoznáním těchto překážek a snahou o zavedení účinných strategií přizpůsobených speciálně pro osoby s ADHD (jako je kognitivně-behaviorální terapie nebo medikamentózní léčba) lze začít podnikat kroky k překonání tohoto škodlivého vzorce chování.

Důležitost vyhledání odborné pomoci

Pokud máte podezření, že vaše potíže s prokrastinací před spaním souvisejí se základní diagnózou ADHD, je nezbytné vyhledat odbornou pomoc odborníka na duševní zdraví. Profesionální odborník na duševní zdraví může posoudit a identifikovat případné problémy a také poskytnout strategie pro lepší zvládání příznaků prostřednictvím léčby, jako je CBT, léčba léky nebo jiná individuální podpora pro osoby s ADHD.

Strategie pro překonání prokrastinace před spaním z pomsty

Pro účinné řešení prokrastinace před spaním je zásadní pochopit její příčiny a zároveň zavést praktické strategie zaměřené na zlepšení celkové spánkové hygieny. Chcete-li převzít kontrolu nad svým spánkovým režimem a zmírnit nepříznivé účinky tohoto chování na své zdraví, je důležité provést určité úpravy svých každodenních návyků a prostředí.

Zavedení důsledného režimu před spaním

Důsledný režim před spaním pomáhá dát tělu signál, že je čas na odpočinek. Provádění uklidňujících úkonů, jako je čtení knihy, teplá koupel nebo sprcha, relaxační techniky, jako jsou hluboká dechová cvičení, a dokonce i lehké protažení před spaním mohou pomoci dát tělu signál, že je čas na odpočinek. Snažte se tyto činnosti provádět každý večer přibližně ve stejnou dobu, aby se staly nedílnou součástí ukládání po celém dni.

Vytvoření ideálního prostředí pro spánek

Vaše ložnice by měla být chladná, tmavá a tichá, abyste mohli klidně spát. Zvažte použití zatemňovacích závěsů nebo žaluzií, které odstíní všechny vnější zdroje světla; investujte do pohodlných lůžkovin; v případě potřeby používejte přístroje nebo ventilátory pro přehlušení rušivých zvuků; a udržujte v místnosti teplotu mezi 15-19 °C (60-67 °F), která je podle výzkumných studií optimální pro kvalitní spánek.

Zkrácení času u obrazovky před spaním

  • Omezená expozice: Modré světlo vyzařované elektronickými zařízeními může narušovat produkci melatoninu - hormonu, který je zodpovědný za regulaci našeho přirozeného cyklu spánku a bdění.
  • Filtry modrého světla: Pokud musíte před spaním používat elektronická zařízení, zvažte použití aplikací nebo nastavení filtru modrého světla ve svých zařízeních, abyste snížili dopad tohoto škodlivého světla.
  • Žádné obrazovky v posteli: Vyvarujte se nošení chytrých telefonů, tabletů nebo notebooků do ložnice, protože mohou vytvořit mentální asociaci mezi místem spánku a stimulujícími činnostmi, které vám ztěžují relaxaci a usínání.

Kromě těchto strategií je důležité řešit všechny emocionální spouštěče, které přispívají k prokrastinaci před spaním. To může zahrnovat identifikaci pocitů nedostatečnosti, viny za nedokončené úkoly, přetrvávající úzkosti spojené s každodenními životními problémy - to vše jsou faktory, které mohou být hnací silou vašich nočních návyků. Pokud se na tyto emoce zaměříte prostřednictvím relaxačních technik, jako je meditace všímavosti nebo odborníky doporučované cvičení jógy, můžete částečně zmírnit jejich vliv na váš spánkový režim a celkovou pohodu.

Řešení emočních spouštěčů pomsty Prokrastinace před spaním

Dalším důležitým aspektem řešení prokrastinace před spaním je řešení všech emocionálních problémů, které k tomuto zlozvyku přispívají - například pocitů nedostatečnosti, viny za nedokončené úkoly a přetrvávající úzkosti spojené s každodenními životními problémy. Zapojení do aktivit, které podporují relaxaci a snižování stresu, může pomoci zmírnit některé z těchto emocionálních spouštěčů.

Identifikace základních emocí, které jsou hnací silou chování

Prvním krokem k překonání prokrastinace před spaním je rozpoznat emoce, které za ní stojí. Mezi běžné pocity patří:

  • Frustrace z nedostatku osobního času během dne
  • Úzkost z nedokončených úkolů nebo blížících se termínů.
  • Pocit viny za to, že jste toho během dne nestihli dost.
  • touha mít kontrolu nad vlastním rozvrhem a volným časem.

Chcete-li zjistit, co konkrétně u vás vyvolává emoce, zvažte vedení deníku, do kterého si každý večer před spaním zapisujte své myšlenky a pocity. Tento postup vám umožní zamyslet se nad vzorci vašeho chování a určit, které emoce jsou příčinou vašeho sklonu odkládat spánek.

Cvičení relaxačních technik pro lepší spánek

Zařazení relaxačních technik do noční rutiny vám může pomoci bojovat s negativními emocemi spojenými s prokrastinací před spaním a zároveň podpořit lepší kvalitu spánku. Mezi účinné metody patří např:

  1. Meditace všímavosti: Bylo prokázáno, že meditace všímavosti, která se soustředí na hluboké dýchání a přítomnost v daném okamžiku, výrazně snižuje hladinu stresu. Zkuste do své rutiny před spaním zařadit krátké sezení pomocí řízených meditací z aplikací, jako je Headspace.
  2. Progresivní svalová relaxace: Tato technika zahrnuje systematické napínání a uvolňování různých svalových skupin. Zaměřením se na fyzické pocity napětí a uvolnění můžete pomoci svému tělu před spaním se uvolnit. Více informací o progresivní svalové relaxaci najdete ve zdrojích, jako je například Sleep Foundation.
  3. Aromaterapie: Bylo zjištěno, že některé esenciální oleje, například levandule nebo heřmánek, podporují relaxaci a zlepšují kvalitu spánku. Zvažte rozptýlení těchto vůní v ložnici nebo přidání několika kapek do teplé koupele před spaním.
  4. Jemná jógová protažení: Cvičení jemných jógových pozic určených k relaxaci může pomoci zmírnit fyzické i psychické napětí. Prozkoumejte online cvičení vhodná pro začátečníky prostřednictvím platforem, jako je Yoga with Adriene.

Pro přerušení tohoto škodlivého cyklu je zásadní podniknout kroky k odstranění emocionálních spouštěčů, které stojí za odkládáním spánku. Pokud identifikujete základní emoce, které toto chování vyvolávají, a budete praktikovat účinné relaxační techniky, budete na dobré cestě k dosažení zdravějších spánkových návyků.

Odborná pomoc při prokrastinaci před spaním související s ADHD

Pro osoby s ADHD, které se potýkají s prokrastinací před spaním, může být užitečné poradit se s odborníkem na duševní zdraví, aby jim poradil, jak účinněji zvládat své příznaky. Odborníci na duševní zdraví mohou navrhnout prozkoumání různých metod zvládání prokrastinace před spaním související s ADHD, jako je CBT k identifikaci a úpravě neužitečných myšlenkových vzorců souvisejících se spánkem, v případě potřeby léčba léky nebo jiné formy podpory určené pro osoby žijící s tímto onemocněním.

Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) pro zlepšení spánkových návyků

Kognitivně-behaviorální terapie(KBT) je psychologická léčba založená na důkazech, která může pomoci jednotlivcům identifikovat a změnit nevhodné myšlenky a chování, jež přispívají ke špatné kvalitě spánku. Lidem s ADHD, kteří se potýkají s prokrastinací před spaním, může spolupráce s terapeutem vyškoleným v CBT poskytnout cenné nástroje a techniky určené ke zlepšení celkové spánkové hygieny. Tyto strategie mohou zahrnovat stanovení realistických cílů pro režim před spaním, zpochybnění iracionálních přesvědčení o spánku, rozvoj relaxačních dovedností před spaním a vytvoření příznivého prostředí pro regenerační spánek.

Správa léků a další možnosti podpory

V některých případech může být v rámci komplexního plánu léčby prokrastinace před spaním související s ADHD nutná medikace. Psychiatr nebo lékař primární péče může posoudit potřebu medikace, jako jsou stimulancia nebo nestimulační alternativy, na základě faktorů, jako je závažnost příznaků, anamnéza a možné vedlejší účinky. Při užívání léků na ADHD je vždy nutné dodržovat doporučení poskytovatele zdravotní péče a sledovat jakékoli změny ve spánkovém režimu nebo celkové pohodě.

Kromě léků mohou jedincům s ADHD pomoci účinněji zvládat jejich příznaky i další možnosti podpory. Mezi ně mohou patřit:

  • Koučink ADHD: Profesionální kouč vyškolený pro práci s lidmi s ADHD může poskytnout individuální poradenství při vytváření strategií pro překonávání problémů souvisejících s řízením času, organizací a seberegulací.
  • Vzdělávací programy o spánku: Vzdělávací semináře nebo online kurzy zaměřené na zlepšení spánkových návyků mohou být přínosné zejména pro ty, kteří se potýkají s prokrastinací před spaním.
  • Podpůrné skupiny: Spojení s dalšími lidmi, kteří mají podobné zkušenosti, prostřednictvím místních nebo online podpůrných skupin může nabídnout cenné poznatky, povzbuzení a praktické tipy pro zvládání problémů se spánkem souvisejících s ADHD.

Řešení problému prokrastinace před spaním u osob s ADHD vyžaduje mnohostranný přístup, který se zabývá jak emocionálními spouštěči tohoto chování, tak jedinečnými problémy, které představuje porucha pozornosti s hyperaktivitou. Vyhledáním odborné pomoci v případě potřeby a zavedením strategií založených na důkazech zaměřených na zlepšení celkové spánkové hygieny mohou osoby postižené tímto jevem zaznamenat významné zlepšení kvality života.

Časté dotazy týkající se prokrastinace před spaním z pomsty

Jaké jsou důsledky prokrastinace v posteli z pomsty?

Prokrastinace před spaním může vést k nedostatku spánku, což může mít za následek snížení kognitivních funkcí, oslabení imunitního systému, zvýšení hladiny stresu a zhoršení duševního zdraví. Navíc může přispívat k nárůstu hmotnosti a zvyšovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako je cukrovka nebo srdeční choroby. Více informací o spánkové deprivaci naleznete zde.

Jak mohu překonat svůj sklon k nočnímu prokrastinování?

Chcete-li překonat noční prokrastinaci, zaveďte si před spaním důsledný režim, který bude zahrnovat relaxační techniky, jako jsou hluboká dechová cvičení nebo meditace. Zkraťte čas strávený u obrazovky před spaním nastavením limitů pro používání zařízení a vytvořte ideální prostředí pro spánek s pohodlnými lůžkovinami a minimem rušivých vlivů. Další tipy pro lepší spánkové návyky najdete zde.

Jaké strategie mi pomohou dodržovat pravidelný spánkový režim?

Mezi strategie pro udržení pravidelného spánkového režimu patří každodenní nastavení konzistentního času vstávání a uléhání (včetně víkendů), omezení příjmu kofeinu v pozdějších hodinách dne, provozování fyzické aktivity během dne, ale vyhýbání se intenzivnímu cvičení v době před spaním, vystavení se přirozenému světlu během dne(zdroj) a zavedení relaxačních rituálů před spaním.

Existují nějaká zdravotní rizika spojená s prokrastinací před spaním?

Ano, prokrastinace před spaním představuje několik zdravotních rizik, protože je spojena s nedostatečnou délkou spánku: zhoršená kognitivní výkonnost(zdroj), oslabený imunitní systém, zvýšená hladina stresu, špatné duševní zdraví (zdroj), přibývání na váze a zvýšené riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka nebo srdeční choroby.

Je možné přerušit cyklus prokrastinace před spaním z pomsty?

Cyklus odkládání spánku lze přerušit odstraněním základních emocionálních spouštěčů, zavedením důsledného spánkového režimu, vytvořením ideálního prostředí pro spánek, omezením času stráveného u obrazovky před spaním a nácvikem relaxačních technik. V některých případech může být pro zlepšení spánkových návyků přínosná odborná pomoc, například kognitivně-behaviorální terapie (KBT). Více informací o prolomení tohoto cyklu naleznete zde.

Závěr

Závěrem lze říci, že prokrastinace před spaním je chování, které postihuje mnoho zdravých jedinců, kteří se snaží sladit svůj náročný životní styl s dostatečným spánkem. Stresující každodenní život a příliš mnoho času stráveného u obrazovky mohou být faktory, které vedou k prokrastinaci před spaním, jež má nepříznivé účinky na duševní a fyzickou pohodu. Strategie, jako je zavedení důsledného režimu před spaním, vytvoření ideálního prostředí pro spánek a omezení času stráveného u obrazovky před spaním, však mohou pomoci tento problém překonat.

U osob, které se v souvislosti s ADHD mstí za prokrastinaci před spaním, může být pro zlepšení spánkových návyků nutná kognitivně-behaviorální terapie nebo medikamentózní léčba. Pro lepší spánek je důležité identifikovat základní emoce, které toto chování vyvolávají, a praktikovat relaxační techniky.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?