Chození ve spánku : příčiny, prevence a léčba

Published:

Pokud jde o náměsíčnost, mnoho lidí zůstává tímto nočním jevem zmateno. Náměsíčnost se objevuje během špatně regulovaného hlubokého spánku a může vést ke složitému chování, které si jedinec po probuzení nepamatuje. V tomto článku prozkoumáme tajemnou říši náměsíčnosti a poskytneme užitečné informace o jejích příčinách, důsledcích a přístupech k jejímu zvládání.

Prozkoumáme běžné příznaky spojené s epizodami náměsíčnosti a jejich souvislost s poruchami vzrušení bez rychlých očních pohybů (NREM). Dále se budeme zabývat genetickými faktory ovlivňujícími somnambulismus a také spouštěcími faktory prostředí, které mohou u některých jedinců náměsíčnost vyvolat.

Nakonec se dozvíte, jak předcházet epizodám chození ve spánku pomocí správné spánkové hygieny a vytvoření relaxačního prostředí v ložnici. Těm, kteří se s tímto fascinujícím, ale potenciálně rušivým stavem již setkali, nabídneme návod, jak může kognitivně-behaviorální terapie (KBT) pomoci zastavit náměsíčnost spolu s dlouhodobými účinky a strategiemi zvládání pro dospělé osoby trpící náměsíčností.

chození ve spánku

Porozumění náměsíčnosti

Náměsíčnost neboli somnambulismus je porucha chování, která se objevuje během hlubokého spánku a může trvat několik sekund až půl hodiny. Vzniká na základě poruch probouzení ve spánku bez rychlých očních pohybů (NREM) a je častější u dětí než u dospělých. Mezi příznaky patří posazování se v posteli, chození ve spánku, omámený nebo zmatený pohled, nemotorné chování a dokonce močení na nežádoucích místech.

Běžné příznaky náměsíčnosti

  • Sezení v posteli během spánku
  • Chůze po domě bez vnímání okolí
  • Prázdný výraz obličeje nebo skelný pohled.
  • Neschopnost přiměřeně reagovat, když na vás ostatní mluví.
  • Provádění složitých úkonů, jako je vaření nebo řízení bez úplného probuzení.

Odborníci na spánkovou medicínu odhadují, že asi jedno procento lidí je pravidelně náměsíčných, ale mnoho případů zůstává neohlášeno, protože si dotyčný po probuzení nemusí na své jednání vzpomenout. Tento jev se častěji vyskytuje u dětí kvůli špatně regulovaným cyklům hlubokého spánku; existují však i případy u dospělých.

Souvislost mezi poruchami vzrušení ve spánku NREM a náměsíčností

NREM (non-rapid eye movement) se skládá ze tří fází: lehkého spánku, který přechází do hlubších regeneračních fází, než přejde do REM (rapid eye movement). Třetí fáze je charakterizována pomalými mozkovými vlnami zvanými delta aktivita, které jsou zodpovědné za obnovu fyzického zdraví po celou noc.

K epizodám náměsíčnosti obvykle dochází v těchto obdobích, kdy dochází k náhlému přechodu mezi různými úrovněmi v rámci tohoto spektra - zejména pokud někdo zažije vyrušení, jako je hluk za oknem ložnice, který ho na okamžik vyburcuje, než opět usne, aniž by se plně probudil.

Během tohoto období může tělo zůstat aktivní, zatímco mozek zůstává ve stavu hlubokého spánku. To může vést ke složitému chování, jako je chůze nebo dokonce zapojení do potenciálně nebezpečných činností bez vědomí toho, co se děje.

Studie ukázaly, že lidé, u nichž dochází k častým epizodám náměsíčnosti, často trpí dalšími příznaky poruch NREM, jako je nadměrná denní spavost a noční probouzení v důsledku obstrukční spánkové apnoe nebo syndromu neklidných nohou. Řešení těchto základních problémů by mohlo pomoci snížit počet případů, kdy se někdo během spánku dopouští nevědomých činností, a celkově tak podpořit klidnější a nepřerušované noci - což by v konečném důsledku prospělo všem zúčastněným, včetně partnerů v posteli, kteří by mohli být takovými případy sami rušeni.

Náměsíčnost je složitá záležitost a pochopení jejího původu a projevů může pomoci při jejím zvládání. Předpokládá se, že příčiny náměsíčnosti souvisejí s genetickými faktory i s faktory prostředí; další výzkum těchto oblastí může poskytnout informace o tom, jak nejlépe tomuto stavu předcházet nebo jej léčit.

Příčiny náměsíčnosti

Příčiny náměsíčnosti

Náměsíčnost, známá také jako somnambulismus, je složité chování, které může být způsobeno různými faktory. Někteří jedinci mohou být náchylnější k náměsíčnosti v důsledku genetických predispozic nebo spouštěčů z prostředí. Pochopení těchto příčin může pomoci zvládnout epizody náměsíčnosti a předcházet jim.

Genetické faktory ovlivňující náměsíčnost

U některých případů náměsíčnosti byla zjištěna dědičná složka. Výzkumy ukazují, že pravděpodobnost náměsíčnosti se zvyšuje, pokud má člověk v rodině členy s poruchami spánku, včetně děsů a apnoe, zejména pokud jsou postiženi oba rodiče. Ve skutečnosti se pravděpodobnost zvyšuje, pokud mají oba rodiče v anamnéze tuto poruchu, která není spojena s rychlými očními pohyby (NREM).

Studie navíc ukázaly, že u jednovaječných dvojčat je větší pravděpodobnost, že budou vykazovat podobné vzorce chování vyvolané spánkovou deprivací, jako je špatně regulovaný hluboký spánek vedoucí k somnambulismu. To naznačuje, že genetika hraje zásadní roli při určování toho, u koho se tento stav může vyvinout.

Spouštěče prostředí pro somnambulismus

Kromě genetických faktorů mohou somnambulismus vyvolat nebo zhoršit i některé podmínky prostředí:

  • Nedostatek správného regeneračního spánku: Nedostatečné nebo narušené hluboké (NREM) spánkové cykly mohou zvýšit riziko, že se během spánku dopustíte složitého chování, jako je chůze.
  • Psychické stresory: Situace vyvolávající úzkost mohou přispívat k nočnímu vzrušení ve fázích, kdy nedochází k rychlým očním pohybům, a u náchylných jedinců mohou vyvolat epizody vzrušení.
  • Stres vyvolaný horečkou: Nemoci doprovázené vysokými horečkami mohou vést k náměsíčnosti, protože tělesné systémy se snaží udržet správné regenerační funkce.
  • Léky: Některé léky, například sedativa a některá antidepresiva, mohou vyvolat nebo zhoršit náměsíčnost. Pokud máte podezření, že některý z léků přispívá k somnambulismu, poraďte se se svým lékařem.
  • Migrény a poranění hlavy: Neurologické poruchy způsobené migrénou nebo úrazem hlavy v minulosti mohou zvýšit pravděpodobnost, že se během hlubokého spánku zapojíte do nevědomých činností.

Kromě těchto faktorů mohou nepřímo přispívat i další stavy, jako je nadměrná denní spavost způsobená narkolepsií nebo obstrukční spánková apnoe. Tyto poruchy narušují normální spánkový režim a mohou vést ke zvýšenému riziku výskytu nočního buzení vedoucího k somnambulismu.

Pro lepší pochopení individuální náchylnosti a účinné zvládnutí potenciálních spouštěčů je pro ty, kteří zažívají pravidelné epizody náměsíčnosti, zásadní poradit se s odborníkem na spánkovou medicínu. Včasný zásah může pomoci zabránit dalším komplikacím spojeným s touto komplexní poruchou chování.

Náměsíčnost může mít mnohostranný původ a je důsledkem jak genetických, tak environmentálních prvků. Pochopení možných příčin náměsíčnosti je nezbytné pro účinné řešení tohoto stavu. Pokračujeme dále a nyní se budeme zabývat důsledky somnambulismu u dospělých a tím, jaká rizika mohou vzniknout, pokud se neléčí.

Důsledky náměsíčnosti dospělých

Důsledky náměsíčnosti dospělých

Náměsíčnost může mít u dospělých vážné následky, které ovlivňují jejich zdraví a celkovou kvalitu života. Studie provedená od června 2007 do ledna 2011 zjistila, že u dospělých náměsíčných osob může během epizod docházet k násilnému chování, které představuje riziko pro ně samotné i pro ostatní.

Frekvence a závažnost epizod somnambulismu u dospělých

Studie odhalila, že u 22,8 % účastníků s anamnézou náměsíčnosti docházelo k nočním epizodám, zatímco u 43,5 % účastníků k nim docházelo jednou týdně. Tyto časté incidenty nejenže narušují spánkový cyklus jedince, ale představují také potenciální nebezpečí kvůli složitému chování, které během těchto epizod nevědomě provádí.

Kromě chůze ve spánku někteří dospělí náměsíčníci vykonávají činnosti, jako je vaření nebo řízení auta, aniž by si na ně později vzpomněli. Tento nedostatek vědomí zvyšuje riziko nehod nebo zranění jak pro osobu, která somnambulismus zažívá, tak pro její okolí.

Potenciální rizika spojená s neléčenými případy v dospělosti

Ohromujících 58 % účastníků uvedlo, že se v minulosti dopustili násilného jednání v bezvědomí, což poukazuje na důležitost řešení tohoto nedostatečně diagnostikovaného stavu u dospělých. Mezi potenciální rizika spojená s neléčenými případy v dospělosti patří:

  • Zranění: Protože jedinci vykonávají složité úkoly bez vědomé kontroly, je pravděpodobnější, že se zraní sami nebo neúmyslně poraní při pádu nebo jiné nehodě.
  • Problémy s duševním zdravím: Chronický nedostatek spánku v důsledku častých epizod může vést k nadměrné denní spavosti (EDS), úzkosti a depresi.
  • Napětí ve vztazích: Náměsíčnost může způsobit napětí mezi osobou, která ji zažívá, a jejím partnerem nebo rodinnými příslušníky kvůli narušenému spánkovému režimu a možným obavám o bezpečnost.
  • Poruchy spánku: Neléčený somnambulismus může být indikátorem jiných základních poruch spánku, jako je obstrukční spánková apnoe nebo porucha bez rychlých očních pohybů (NREM), které vyžadují lékařskou pomoc.

Pro zmírnění těchto rizik je pro dospělé pacienty zásadní vyhledat odbornou pomoc specialisty na spánkovou medicínu. Správná diagnóza a léčba může zlepšit nejen kvalitu života jedince, ale také ho ochránit před potenciálně nebezpečnými situacemi, které během epizod vznikají. Včasný zásah může také zabránit dalším komplikacím spojeným se špatně regulovaným hlubokým spánkem a zajistit tak celkové zdraví a pohodu.

Kromě vyhledání lékařské pomoci je zásadním krokem ke snížení četnosti epizod somnambulismu u dospělých také zavedení změn zdravého životního stylu, jako je důsledné dodržování režimu před spaním, účinné zvládání úrovně stresu, vyhýbání se konzumaci alkoholu před spaním a vytvoření bezpečného prostředí pro spánek.

Následky náměsíčnosti dospělých mohou být závažné a mohou se opakovat, proto je velmi důležité přijmout opatření, která těmto událostem zabrání. Vytvořením správných návyků spánkové hygieny a vytvořením relaxačního prostředí v ložnici mohou jedinci snížit riziko výskytu epizod somnambulismu v dospělosti.

Prevence epizod chůze ve spánku

Prevence epizod chůze ve spánku

Abyste snížili pravděpodobnost výskytu náměsíčnosti, je nutné zavést pravidelný režim spánku a zdřímnutí, omezit příjem tekutin před spaním, vyhnout se kofeinu v době před spaním a zajistit relaxační prostředí vhodné pro klidný spánek. Vytvořením optimálních podmínek podporujících zdravé spánkové návyky lze minimalizovat pravděpodobnost, že se během spánku dopustí nevědomých aktivit.

Význam spánkové hygieny při prevenci somnambulismu

Hygiena spánku se týká postupů, které podporují kvalitní spánek a bdělost během dne. Hraje zásadní roli v prevenci somnambulismu, protože špatné spánkové návyky mohou vést ke spánkové deprivaci, která může vyvolat epizody náměsíčnosti. Podle Americké akademie spánkové medicíny (AASM) může zlepšení celkové spánkové hygieny pomoci regulovat poruchy bez rychlých očních pohybů (NREM).

  • Dbejte na dodržování času spánku a vstávání.
  • Vytvořte si příjemné prostředí pro spánek s minimem hluku a světla.
  • Vyhněte se těžkým jídlům před spaním.
  • Před spaním omezte sledování obrazovek (televizorů, chytrých telefonů).
  • Zařaďte do své noční rutiny relaxační techniky, jako je meditace nebo hluboké dýchání.

Tipy pro vytvoření relaxačního prostředí v ložnici

Ideální ložnice by měla přispívat ke klidnému spánku, protože poskytuje prostředí, které podporuje relaxaci a minimalizuje rušení během noci. To pomáhá předcházet špatně regulovanému hlubokému spánku, který by mohl vyvolat náměsíčnost. Zde je několik tipů, jak vytvořit uklidňující prostředí v ložnici:

  1. Vyberte si materiály, které vám pomohou usnout, například pěnové matrace nebo hypoalergenní polštáře.
  2. Zajistěte chladnou a příjemnou teplotu v místnosti, ideálně mezi 15-19 °C (60-67 °F).
  3. K odstínění vnějších zdrojů světla použijte zatemňovací závěsy nebo stínítka.
  4. V difuzéru můžete použít uklidňující vůně, jako je levandulový esenciální olej, který má další relaxační účinky.

Tyto kroky mohou pomoci zlepšit celkovou kvalitu spánku a snížit pravděpodobnost výskytu náměsíčnosti. Pokud náměsíčnost přetrvává i přes dodržování zdravých spánkových návyků, může být přínosné poradit se s odborníkem na spánkovou medicínu, který provede další vyšetření a případnou léčbu.

Náměsíčnosti lze předcházet dodržováním správné spánkové hygieny a vytvořením klidného prostředí v ložnici. KBT je životaschopnou technikou léčby náměsíčnosti u dospělých a uvědomění si trvalých následků této poruchy vám může pomoci při vypracování úspěšnějších léčebných plánů.

Jak zastavit náměsíčnost

Naštěstí existuje několik metod, které pomáhají zastavit nebo omezit náměsíčnost. Jednou z takových intervenčních metod je kognitivně-behaviorální terapie (KBT), která se ukázala jako účinná při léčbě různých poruch spánku.

Úloha CBT při léčbě náměsíčnosti

CBT je forma psychoterapie, která se snaží identifikovat a modifikovat maladaptivní vzorce myšlení a chování spojené s poruchami spánku, což vede ke zlepšení kvality spánku a snížení rizika somnambulismu. Řešením těchto problémů mohou jedinci zlepšit celkovou kvalitu spánku a snížit pravděpodobnost výskytu nočních poruch, jako je somnambulismus.

V některých případech může CBT zahrnovat relaxační techniky, jako je progresivní svalová relaxace nebo hluboká dechová cvičení, která mají podpořit lepší hygienu spánku. Další součásti mohou zahrnovat terapii kontroly podnětů - při níž se pacienti učí spojovat si postel pouze se spánkem - nebo zavedení důsledného režimu před spaním, který signalizuje, že je čas na posilující spánek.

Dlouhodobé účinky a strategie léčby pro dospělé pacienty

Zatímco většina dětí z náměsíčnosti v pubertě obvykle vyroste, někteří dospělí se s ní setkávají po celý život. V těchto případech jsou dlouhodobé strategie řízení zásadní nejen pro snížení počtu případů, ale také pro minimalizaci potenciálních rizik spojených se somnambulismem dospělých.

  • Dodržujte pravidelný spánkový režim: Každý večer chodit spát ve stejnou dobu pomáhá regulovat vnitřní hodiny vašeho těla a zajišťuje vám dostatek NREM spánku - fáze, ve které dochází k náměsíčnosti.
  • Vytvořte bezpečné prostředí pro spánek: Odstraňte z ložnice veškerá potenciální nebezpečí a zajistěte, aby byly dveře a okna bezpečně uzamčeny, abyste předešli zraněním nebo nehodám během epizod.
  • Vyhněte se spouštěčům: Některé faktory, jako je stres, konzumace alkoholu nebo některé léky, mohou vyvolat náměsíčnost. Identifikace těchto spouštěčů a nalezení způsobů, jak je zvládnout, je pro snížení počtu případů zásadní.
  • Poraďte se s odborníkem: Pokud somnambulismus přetrvává i přes svépomocná opatření, je nezbytné poradit se s odborníkem na spánkovou medicínu. Ten vám může doporučit další vyšetření nebo možnosti léčby šité na míru.

Kromě CBT a dalších výše zmíněných strategií léčby je důležité nezapomínat na roli celkového zdraví v prevenci poruch spánku. Zajištění správné výživy, pravidelné cvičení a zvládání úrovně stresu mohou významně přispět k dosažení kvalitnějšího regeneračního spánku - v konečném důsledku se tak minimalizuje riziko zapojení nevědomých aktivit během spánku.

Pochopením úlohy CBT při léčbě náměsíčnosti mohou lidé trpící náměsíčností vyvinout dlouhodobé strategie léčby, které povedou ke snížení počtu epizod. Současně je třeba omezit konzumaci alkoholu, aby se minimalizovala možnost zhoršení epizod náměsíčnosti.

Náměsíčnost v opilosti

Je známo, že konzumace alkoholu u osob se sklonem k somnambulismu zhoršuje nebo vyvolává epizody náměsíčnosti. Je to způsobeno jeho vlivem na schopnost mozku regulovat správné spánkové vzorce, což zvyšuje pravděpodobnost, že se člověk bude chovat v bezvědomí, aniž by si po probuzení uvědomoval, co se následně odehrálo.

Vliv alkoholu na epizody náměsíčnosti

Alkohol ovlivňuje různé aspekty našeho spánkového cyklu, včetně narušení fází spánku REM a NREM. V důsledku toho může alkohol vyvolat náměsíčnost tím, že způsobuje špatně regulovaný hluboký spánek (porucha NREM) a fragmentovaný odpočinek. Nadměrná denní ospalost způsobená nekvalitním spánkem vyvolaným alkoholem může navíc dále zvyšovat riziko zapojení do komplexního chování, jako je somnambulismus.

Kromě toho, že alkohol narušuje normální spánkový režim, zhoršuje také kognitivní funkce a koordinaci. To zvyšuje pravděpodobnost, že intoxikovaní jedinci, kteří jsou již náchylní k somnambulismu, budou během svých epizod vykazovat neobratné chování. Navíc mohou být vystaveni zvýšenému riziku nehod nebo úrazů, protože jejich úsudek je pod vlivem alkoholu zhoršený.

Tipy pro snížení rizika somnambulismu pod vlivem alkoholu

  1. Omezte konzumaci alkoholu: Omezení konzumace alkoholu může pomoci snížit narušení přirozeného spánkového cyklu a snížit pravděpodobnost vyvolání náměsíčnosti.
  2. Vyhněte se pití před spaním: Dejte si dostatečný časový odstup mezi konzumací alkoholických nápojů a ulehnutím do postele, aby vaše tělo mělo dostatek času na metabolizaci látky, než se dostanete do hlubokých NREM fází, kdy je většina lidí náměsíčná.
  3. Stanovte si pravidelný spánkový režim: Udržování stálého času spánku a vstávání může pomoci regulovat vnitřní hodiny vašeho těla, takže je méně pravděpodobné, že alkohol naruší váš normální spánkový režim. To je důležité zejména v případě, že jste náchylní k epizodám náměsíčnosti.
  4. Vytvořte bezpečné prostředí: Pokud víte, že konzumace alkoholu zvyšuje pravděpodobnost náměsíčnosti, proveďte preventivní opatření a před spaním odstraňte ze svého okolí všechna potenciální nebezpečí. To zahrnuje zajištění oken a dveří nebo přemístění ostrých předmětů z dosahu.
  5. Poraďte se s lékařem: Pokud se u vás i přes preventivní opatření nadále objevuje náměsíčnost, obraťte se na lékaře, který se specializuje na spánkovou medicínu, aby vás dále vyšetřil a poradil vám, jak tento stav účinně zvládnout.

Závěrem lze říci, že pochopení vztahu mezi konzumací alkoholu a náměsíčností je pro jedince se sklonem k tomuto chování zásadní. Zavedením těchto tipů do každodenní rutiny mohou minimalizovat rizika spojená s epizodami vyvolanými intoxikací a zároveň podpořit celkové zdraví a pohodu díky kvalitnějšímu spánku.

Časté dotazy týkající se chůze ve spánku

Co způsobuje náměsíčnost?

Může se jednat o poruchy spánku v rodině, stres, nepravidelný spánkový režim, některé léky nebo látky, jako je alkohol, a základní onemocnění, jako je spánková apnoe.

Jaké jsou tři nejčastější příčiny náměsíčnosti?

Mezi tři nejčastější příčiny náměsíčnosti patří: (1) genetická predispozice - blízký příbuzný, u něhož se tato porucha vyskytuje; (2) vnější spouštěče - například stres nebo vedlejší účinky léků; a (3) narušený spánkový režim - může být způsoben špatnými návyky při uléhání nebo nekonzistentním rozvrhem.

Jaký je nejnovější výzkum týkající se náměsíčnosti?

Nejnovější výzkum náměsíčnosti se zaměřuje na pochopení jejích neurobiologických mechanismů a určení možných způsobů léčby. Nedávné studie naznačují, že k tomuto chování může přispívat abnormální mozková aktivita během hlubokých non-REM fází spánku, zatímco jiné zkoumají, jak by kognitivně-behaviorální terapie mohla pomoci toto chování účinně zvládnout.

Je náměsíčnost způsobena traumatem?

Náměsíčnost není přímo způsobena traumatem, ale prožitek traumatických událostí může zvýšit pravděpodobnost vzniku tohoto stavu. Stresující faktory související s traumatem mohou narušit normální spánkové vzorce nebo zhoršit stávající zranitelnost u jedinců se sklonem k parasomniím, jako je somnambulismus.

Závěr

Náměsíčnost je celkově běžný jev, který postihuje děti i dospělé. Přestože přesné příčiny náměsíčnosti nejsou zcela známy, lze ji zvládnout vytvořením zdravých spánkových návyků, vytvořením uklidňujícího prostředí v ložnici, bezpečným vedením náměsíčných zpět do postele a v případě potřeby vyhledáním odborné pomoci.

Pokud se u vás nebo u někoho, koho znáte, objevují časté epizody náměsíčnosti, je třeba v zájmu zajištění bezpečnosti a správné léčby jednat. Dodržováním těchto rad a pochopením základních faktorů, které přispívají k náměsíčnosti, mohou jednotlivci tento stav lépe zvládat a zlepšit tak své celkové zdraví a pohodu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?