Výhody spaní na podlaze

Published:

Potenciální výhody spaní na podlaze

Někteří lidé se domnívají, že spánek na podlaze má různé zdravotní výhody, například lepší nastavení páteře a snížení napětí v ramenou. To může přispět k lepší celkové kvalitě spánku a ve srovnání s měkkou matrací může pomoci zmírnit nepohodlí způsobené tlakovými body. V této části se budeme těmto potenciálním výhodám věnovat podrobněji.

výhody spaní na podlaze

Zlepšené vyrovnání páteře díky tuhosti povrchu

Spaní na tvrdém povrchu, například na podlaze, může poskytnout vaší páteři pevnější oporu, než jakou může nabídnout klasická matrace. Proto se předpokládá, že spaní na podlaze by mohlo vést k lepšímu zarovnání páteře, protože při odpočinku zachovává její přirozené zakřivení. Dobře vyrovnaná páteř nejen snižuje zátěž svalů a vazů, ale také minimalizuje napětí, kterému jsou vystaveny meziobratlové ploténky, jež jsou zodpovědné za tlumení nárazů při pohybu nebo nárazových událostech během každodenních činností.

Snížené napětí v ramenou pro větší pohodlí

Kromě podpory správného nastavení páteře může spánek na podlaze také snížit napětí v ramenou díky tuhosti povrchu. Tím se snižuje možnost vzniku problémů s nesprávným nastavením mezi oblastmi hlavy, krku a ramen, které jsou běžně spojeny s osobami spícími na boku, které používají příliš měkké matrace nebo polštáře, pod nimiž není dostatečná podpůrná struktura. Minimalizací namáhání ramen díky důslednému polohování vzhledem k okolním anatomickým strukturám (např. hrudnímu koši) mohou jedinci, kteří se rozhodnou pro tento přístup, pocítit vyšší úroveň pohodlí v průběhu času, což může vést k potenciálně lepší celkové kvalitě spánku.

  • Lepší kvalita spánku: Kombinace lepšího nastavení páteře a menšího napětí v ramenou může přispět ke klidnějšímu a pohodlnějšímu spánku. Důsledná poloha vzhledem k okolním anatomickým strukturám může potenciálně vést ke zlepšení celkové kvality spánku, což je nezbytné pro udržení dobrého zdraví a pohody.
  • Úleva od tlakových bodů: Spaní na podlaze může pomoci zmírnit nepohodlí způsobené tlakovými body, které mohou vznikat při používání měkké matrace. Pevný povrch podlahy rovnoměrně rozkládá tělesnou hmotnost a snižuje tlak na konkrétní oblasti, jako jsou boky nebo ramena(zdroj).

Souhrnně řečeno, spaní na podlaze by mohlo přinést výhody, jako je lepší nastavení páteře a snížení napětí v ramenou, což by vedlo k většímu pohodlí během odpočinku a zároveň by mohlo přinést úlevu od běžných problémů spojených s tradičními matracemi (např. vznik tlakových bodů). Nicméně je nezbytné si uvědomit, že tyto pravděpodobné výhody jsou založeny především na osobních výpovědích; před definitivním rozhodnutím o jejich účinnosti pro širší skupiny nebo okolnosti by bylo nutné provést další šetření.

Přes možné výhody, např. lepší polohování páteře a menší zatížení ramen, je třeba provést další vědeckou studii, aby bylo možné plně posoudit účinnost spaní na podlaze. Proto je důležité vzít v úvahu nedostatek důkazů podporujících spaní na podlaze předtím, než učiníte jakékoli rozhodnutí o svém spánkovém režimu.

Nedostatek vědeckých důkazů podporujících výhody spaní na podlaze

Nedostatek vědeckých důkazů podporujících výhody spaní na podlaze

Ačkoli někteří tvrdí, že spaní na podlaze prospívá, chybí vědecké důkazy, které by tato tvrzení potvrzovaly. Většina výzkumů provedených na téma povrchů na spaní a jejich vlivu na celkovou pohodu se zaměřuje především na matrace s různou úrovní tvrdosti.

Omezený vědecký výzkum přínosů spaní na podlaze

Ačkoli neoficiální důkazy naznačují potenciální výhody spojené se spaním na podlaze, jako je lepší nastavení páteře a snížení napětí v ramenou, vědeckých studií zabývajících se konkrétně touto praxí bylo provedeno jen málo. Není tedy jisté, zda spaní přímo na zemi přináší nějaké pozoruhodné zlepšení kvality spánku nebo úlevu od bolesti ve srovnání s jinými typy povrchů.

Středně tvrdé matrace prokazatelně účinnější pro úlevu od bolesti zad

Na rozdíl od omezených údajů o výhodách spaní na podlaze několik studií prokázalo, že středně tvrdé matrace poskytují lepší oporu a pohodlí osobám trpícím bolestmi zad. Studie publikovaná v předním lékařském časopise The Lancet zjistila, že účastníci, kteří spali na středně tvrdých matracích, uváděli menší nepohodlí než ti, kteří používali tvrdší nebo měkčí matrace. Toto zjištění naznačuje, že výběr vhodné matrace může být pro zmírnění fyzického nepohodlí přínosnější než volba tvrdé podlahy.

  • Osoby spící na podlaze mohou využít dodatečné polstrování: Pokud uvažujete o přechodu na spaní přímo na povrchu vašeho domova, ale stále se obáváte možných nevýhod kvůli nedostatečnému polstrování pod vaším tělem během odpočinku, zvažte investici do matrace nebo jiných podpůrných polstrovacích materiálů. Tyto výrobky mohou poskytnout další vrstvu pohodlí a zároveň vám umožní využívat potenciální výhody spojené se spaním na podlaze.
  • Experimentování je klíčové: Jelikož se individuální preference a potřeby značně liší, je nezbytné před přijetím dlouhodobých závazků experimentovat s různými povrchy na spaní. Vyzkoušejte různé úrovně tvrdosti matrace, včetně dočasného umístění stávajícího lůžka přímo na zem - to vám může pomoci zjistit, zda spaní na tvrdém povrchu skutečně nabízí zlepšení celkové pohody ve vaší konkrétní situaci.

Vzhledem k omezenému množství vědeckých důkazů, které podporují přínosy spaní na podlaze, je pro jednotlivce, kteří o tomto způsobu spaní uvažují, i nadále zásadní, aby pečlivě zvážili své možnosti a poradili se s odborníky, pokud během odpočinku pociťují trvalé nepohodlí nebo bolest. Nakonec nalezení nejvhodnějšího povrchu pro spánek, který je přizpůsoben konkrétním požadavkům, pravděpodobně přinese lepší výsledky než striktní dodržování neoficiálních tvrzení týkajících se alternativních metod, jako je například odpočinek přímo na tvrdé podlaze.

I přes nedostatek vědeckých důkazů, které by potvrzovaly výhody spaní na podlaze, je důležité při spaní na podlaze brát ohled na čistotu. Proto pravidelně vysávejte a zametejte vybraný prostor kvůli čistotě a udržujte podlahu čistou od nepořádku.

Úvahy o čistotě při spaní na podlaze

Úvahy o čistotě při spaní na podlaze

I když se některým lidem může zdát spaní na podlaze prospěšné, je důležité, aby při tomto způsobu spánku dbali na čistotu a hygienu. Na podlaze se může shromažďovat více nečistot a prachu než v jiných částech domácnosti, proto je pro zajištění dobrého zdravotního stavu nezbytné přijmout opatření k zajištění čistého prostředí pro spánek. V této části se budeme zabývat tím, jak můžete udržovat čisté prostředí pro odpočinek, aniž byste ohrozili svou pohodu.

Pravidelně vysávejte a zametejte vybrané prostory kvůli čistotě

Abyste zajistili, že váš prostor na spaní zůstane co nejčistší, pravidelně vysávejte a zametejte. To pomůže odstranit nahromaděné prachové částice, alergeny, chlupy domácích zvířat (pokud jsou k dispozici) a jakékoli další nečistoty, které by mohly během spánku negativně ovlivnit váš dýchací systém nebo celkové zdraví. Navíc používání čističky vzduchu v místnosti, kde plánujete spát na podlaze, může dále zlepšit kvalitu vzduchu odstraněním škodlivin z ovzduší.

Udržujte podlahy bez nepořádku

Pro udržení čistoty při spaní na podlaze je zásadní, aby v něm nebyl nepořádek. Ujistěte se, že se v blízkosti zvoleného prostoru neválejí žádné předměty - například boty nebo oblečení - které by mohly časem zachytit další nečistoty nebo přechovávat bakterie. Udržování podlahy bez nepořádku nejen přispívá k lepším hygienickým standardům, ale také snižuje nebezpečí zakopnutí v nočních hodinách, kdy může být viditelnost omezená kvůli špatným světelným podmínkám.

Udržování správné hygieny lůžkovin

  • Pravidelně perte ložní prádlo: Ujistěte se, že všechna prostěradla, přikrývky a povlaky na polštáře používané při spaní přímo na podlaze jsou alespoň jednou týdně vyprány v horké vodě (ideálně při teplotě 130 °F nebo vyšší), aby se zničili roztoči a bakterie.
  • Používejte chránič matrace: Pokud používáte tenkou podložku na spaní nebo futon, investujte do kvalitního voděodolného chrániče matrace. Ten pomůže zabránit hromadění nečistot, alergenů a vlhkosti na vaší spací ploše a zároveň prodlouží její životnost.
  • Vyhněte se jídlu v posteli: Konzumace jídla v blízkosti místa, kde spíte na podlaze, může přilákat škůdce, jako jsou mravenci nebo švábi. Abyste zachovali standardy čistoty a minimalizovali možná zdravotní rizika spojená s napadením škůdci, vyhněte se konzumaci jídla nebo svačin v blízkosti místa, kde spíte na podlaze.

Začlenění těchto aspektů čistoty do každodenní rutiny je zásadní pro udržení optimální hygieny, pokud se rozhodnete spát na podlaze. Pravidelným vysáváním a zametáním zvoleného prostoru, udržováním podlahy bez nepořádku a zajištěním správných hygienických postupů při spaní - například častým praním povlečení v horké vodě - můžete vytvořit příjemné prostředí pro odpočinek, aniž byste ohrozili celkovou pohodu.

Udržování čistého prostředí během spánku na zemi je zásadní pro zajištění povzbuzujícího a příjemného spánku. Využití stávajících matrací bez postelových rámů může navíc přinést podobné výhody a zároveň umožnit správnou cirkulaci vzduchu pod nimi.

Alternativní možnosti - Matrace přímo na zemi nebo bez rámu

Alternativní možnosti - Matrace přímo na zemi nebo bez rámu

Pokud vás zajímají potenciální výhody přiblížení se k zemi, ale ještě nejste připraveni zcela přejít na tvrdý povrch, máte k dispozici další možnosti. Jednou z takových možností je umístění tradiční matrace přímo na zem namísto použití rámu postele. Tento přístup by mohl nabídnout podobné potenciální výhody související s vyrovnáním páteře, aniž byste museli spát na nepohodlně tvrdém povrchu.

Využití stávající matrace bez rámu postele pro podobné efekty

Chcete-li vyzkoušet tuto metodu, jednoduše vyjměte matraci z rámu postele a položte ji na podlahu. Možná zjistíte, že toto nastavení poskytuje dostatečnou pevnost a oporu a zároveň poskytuje určité polstrování pro pohodlí. Mnoho lidí, kteří tento postup vyzkoušeli, uvádí, že se jim zlepšila kvalita spánku a snížila se bolest zad nebo nepohodlí ve srovnání s předchozím vyvýšeným spaním.

Význam správné cirkulace vzduchu pod matrací

Pokud se rozhodnete pro toto alternativní řešení, je důležité zajistit dostatečnou cirkulaci vzduchu pod matrací, abyste časem zabránili vzniku plísní. Plísně se mohou tvořit v důsledku omezeného proudění vzduchu způsobeného těsnou blízkostí dvou pevných materiálů (podlaha a matrace). Abyste se těmto problémům vyhnuli, zvažte možnost zvednout matraci mírně nad úroveň podlahy, pokud je to možné, pomocí předmětů, jako jsou dřevěné palety nebo speciálně navržené stojany na matrace.

  • Udržování čistoty: Stejně jako při spaní na podlaze je pro udržení dobrých hygienických standardů důležité udržovat čistotu v okolí matrace a pod ní. Pravidelně vysávejte a zametejte, abyste zabránili hromadění prachu a nečistot.
  • Zkontrolujte, zda se v nich nevyskytuje plíseň: Pravidelně kontrolujte matraci, zejména ve vlhkém prostředí nebo pokud došlo k poškození vodou. Pokud si všimnete jakýchkoli známek růstu plísní, okamžitě problém řešte vyčištěním postiženého místa a zajištěním správné cirkulace vzduchu.
  • Otáčejte matraci: Pro zachování rovnoměrného opotřebení a podpory matrace ji každých několik měsíců otáčejte. To může pomoci prodloužit její životnost a zároveň zajistit stálou úroveň pohodlí po celou dobu jejího používání.

Začlenění těchto osvědčených postupů při používání tradiční matrace na zemi vám pomůže zajistit, že využijete potenciální výhody spojené se spaním na podlaze, aniž byste obětovali příliš mnoho pohodlí nebo riskovali negativní zdravotní následky v důsledku nesprávného nastavení nebo údržby. Experimentováním s různými způsoby spaní, jako je tento, můžete najít přístup, který bude nejlépe vyhovovat vašim individuálním potřebám a preferencím a zároveň podpoří celkovou kvalitu spánku a zdraví páteře.

Spaní na zemi bez rámu postele může mít podobné výhody jako spaní přímo na podlaze, je však důležité zajistit, aby pod matrací správně cirkuloval vzduch. Přesto pro některé lidi nemusí být toto řešení vhodné, a měli by proto prozkoumat jiné možnosti.

Kdo by se měl vyhnout spaní na podlaze

Kdo by se měl vyhnout spaní na podlaze

Přestože pro některé lidi může být spaní na podlaze přínosné, není vhodné pro každého. Někteří jedinci by se mu měli vyhnout kvůli možným zdravotním rizikům nebo nepohodlí. V této části se budeme zabývat konkrétními skupinami osob, které by se měly zdržet spaní na podlaze, a prozkoumáme alternativní řešení spánku.

Těhotné ženy a novopečené matky

Těhotné ženy by se měly vyvarovat spaní na podlaze, protože to může jejich tělo nadměrně zatěžovat, zejména v pozdějších fázích těhotenství; vhodnější je tvrdší matrace, která jim poskytne dostatečnou oporu a nezpůsobí další stres. Pro poskytnutí dostatečné opory bez způsobení další zátěže v tomto kritickém období je vhodnější tvrdší matrace. Stejně tak novopečené matky potřebují řádný odpočinek, aby se zotavily z porodu a pečovaly o novorozence; měly by se proto rozhodnout pro pohodlný povrch na spaní, který podporuje správné držení těla a zmírňuje tlakové body.

Senioři a lidé s problémy s krevním oběhem

Starší lidé mají často sníženou pohyblivost a mohou mít problém vstát z tvrdé podlahy po delším ležení. Kromě toho jsou senioři náchylnější k bolestem kloubů, které se mohou zhoršovat, pokud trvale spí na tvrdém povrchu, jako je podlaha. Pro osoby, které mají problémy s krevním oběhem, jako jsou křečové žíly nebo hluboká žilní trombóza (DVT), je nezbytné, aby si při odpočinku zvedaly nohy, což by při pokusu o spánek přímo na zemi mohlo být obtížné.

Uživatelé polštářů Slim: Potenciální riziko přetížení páteře

  • Spáči na boku: Pokud při spaní na boku na podlaze používáte tenký polštář, může se vaše hlava naklánět směrem dolů k rameni, což může časem vést k přetížení krku. Volba silnějších polštářů nebo polštářů určených speciálně pro osoby spící na boku může pomoci udržet správné zarovnání páteře a zabránit nepříjemným pocitům.
  • Spáči na břiše: Spaní na břiše na podlaze s tenkým polštářem může vést ke zvýšenému tlaku na krk a páteř. Zvažte použití ještě tenčího polštáře nebo polštář nepoužívejte vůbec, abyste toto riziko minimalizovali a zároveň si zajistili určitou úroveň pohodlí.

Závěrem lze říci, že před rozhodnutím, zda je pro vás podlahové spaní vhodné, je třeba zvážit vaše individuální potřeby a zdravotní stav. Pokud patříte do některé z výše uvedených skupin, bylo by lepší prozkoumat alternativní možnosti, jako je investice do tvrdší matrace nebo úprava stávajícího nastavení spánku (např. umístění matrace přímo na zem), než riskovat potenciální poškození spánkem na tvrdých podlahách.

Vzhledem k možným rizikům by se těhotné ženy a novopečené matky měly vyhnout spaní na podlaze. Je důležité postupně přecházet z postele na podlahu, aby se spánek stal pohodlnějším.

Přechod z postele na spaní na podlaze

Pokud uvažujete o přechodu z klasické postele na spaní na podlaze, je nutné přecházet postupně a promyšleně. Tento proces pomůže vašemu tělu snáze se přizpůsobit a zvýší pravděpodobnost, že pocítíte potenciální výhody, jako je lepší zarovnání páteře a snížení napětí v ramenou.

Postupný proces přechodu pro snadnější přizpůsobení

Než abyste se do spaní na podlaze vrhali po hlavě, zkuste se do něj ponořit postupně během několika nocí nebo dokonce týdnů. Začněte tím, že během dne, kdy můžete být ve střehu a vnímat případné nepohodlí, budete krátce ležet na podložce na jógu, tenké podložce nebo spacím pytli na podlaze. Postupně tuto dobu prodlužujte, dokud se nebudete cítit dostatečně pohodlně na to, abyste se pokusili o celonoční spánek na podlaze.

Experimentování s polohami a umístěním polštářů

Při přechodu z postele na spaní na podlaze je důležité najít ideální polohu pro spánek. Zatímco někteří lidé najdou úlevu ve své obvyklé poloze (například lidé spící na boku), jiní mohou potřebovat úpravu kvůli větší tvrdosti, kterou nabízí tvrdá podlaha ve srovnání s měkčí matrací. Experimentujte s různými polohami, jako je spaní na zádech, na břiše nebo na boku, a používejte strategicky umístěné polštáře pro optimální oporu.

  • Spáči na zádech: V případě potřeby si podložte hlavu a krk tenkým polštářem, který nezpůsobuje napětí; zvažte možnost umístění dalšího malého polštářku pod kolena.
  • Spáči na boku: V porovnání s polštáři pro spaní na zádech používejte o něco silnější polštáře pod hlavu, aby páteř zůstala rovná.
  • Spáči na břiše: Zkuste si raději dát polštář pod boky, abyste snížili tlak na spodní část zad.

Kromě experimentování s polohami na spaní a polštáři zvažte, zda do své rutiny nezařadit protahovací cvičení nebo jógu. To pomůže zlepšit flexibilitu a svalovou sílu a zároveň může zmírnit nepohodlí spojené s přechodem z postele na spaní na zemi.

Úprava očekávání ohledně kvality spánku

Při přechodu z postele na spaní na podlaze je nutné přizpůsobit nejen fyzické faktory, ale také mentální očekávání týkající se kvality spánku. Někteří jedinci uvádějí, že se jejich celkový spánek po přechodu na lůžko příliš nezměnil, jiní však mohou zjistit, že v závislosti na osobních preferencích a zdravotním stavu spí trvale lépe nebo hůře. Buďte během tohoto procesu trpěliví - dopřejte si čas na adaptaci na nové prostředí, než vyvodíte závěry, zda je spaní na podlaze dlouhodobě správnou volbou.

Udržování čistoty během přechodného období

V neposlední řadě dbejte na čistotu po celou dobu přechodu a pravidelně vysávejte nebo zametejte vybrané prostory bez prachových částic a alergenů, které by mohly mít negativní vliv na zdraví dýchacích cest, pokud by zůstaly bez kontroly po delší dobu ležet přímo na povrchu země, jako jsou podlahy, koberce, předložky atd.(zdroj). Udržujte co nejméně nepořádku a udržujte uspořádaný prostor, který přispívá ke klidnému spánku noc co noc.

Časté dotazy týkající se výhod spaní na podlaze

Má spaní na podlaze nějaké výhody?

Ano, spaní na podlaze má některé potenciální výhody. Jednou z výhod je lepší vyrovnání páteře díky tuhosti povrchu. Spaní na podlaze navíc může snížit napětí v ramenou, což může zvýšit pohodlí. Vědecké důkazy potvrzující tato tvrzení jsou však omezené. Před přechodem na spaní na podlaze je nutné udržovat čistotu a zvážit osobní zdravotní faktory.

Je v pořádku spát každý den na podlaze?

Každodenní spaní na podlaze může být vhodné pro zdravé jedince, pro které je pohodlné a prospěšné. Určité skupiny, jako jsou těhotné ženy, novopečené matky, senioři a lidé s problémy s krevním oběhem, by se však této praxi měli vyhnout. Zajistěte čisté prostředí a pro snadnější přizpůsobení postupně přejděte ze spaní v posteli na spaní na podlaze.

Proč Japonci spí na podlaze?

Japonci tradičně spí na rohožích tatami, což jsou pevné, ale mírně polstrované povrchy vyrobené z tkané slámy nebo jiných materiálů. Tento zvyk vychází z kulturního přesvědčení o jednoduchosti, praktičnosti a prostorově úsporných konstrukčních zásadách tradičních japonských domácností. Rohože tatami poskytují oporu a zároveň jsou pohodlnější než tvrdé podlahy.

Proč je lepší spát blíže k zemi?

Spaní blíže k zemi může podpořit správné nastavení páteře tím, že poskytuje pevnější povrch, který zabraňuje nadměrnému poklesu nebo prohnutí zad během odpočinku. Nižší postele nebo matrace umístěné přímo na pevném povrchu mohou navíc pomoci zlepšit cirkulaci vzduchu a snížit množství alergenů, což přispívá ke zdravějšímu prostředí pro spánek.

Závěr

Přestože lze tvrdit, že spaní na podlaze by mohlo přinést určité výhody, jako je lepší nastavení páteře a menší namáhání ramen, vědecké důkazy pro tato tvrzení jsou nedostatečné. Při volbě této možnosti spánku je důležité vzít v úvahu faktory čistoty a někteří jedinci by se jí měli vyhnout úplně. Těm, kteří ji chtějí vyzkoušet, však může postupný proces přechodu a experimentování s polohami a umístěním polštáře usnadnit přizpůsobení.



Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?